Zdroj: regionycr.cz

Poťukáte si na čelo, čeho lituji, když to spolklo dvě miliardy a ty jsou fuč. Lituji té myšlenky.

Je třeba rozlišovat dvě věci. Myšlenku a její provedení. Myšlenka byla moc dobrá. Každý lékař by vždy vše zanesl na internet do vaší zdravotnické knížky. Další lékař by již nemusel znovu odebírat vaši krev a dělat její rozbor, protože výsledky by si přečetl z předchozího vyšetření u kolegy. V Dánsku po zavedení této metody výrazně, ale opravdu prudce, klesla nákladovost celého zdravotnictví.

Další výhoda spočívala v tom, že např. při autonehodě, kolapsu, prostě bezvědomí, si mohla akutní ošetřující nemocnice všechny vaše údaje přečíst na internetu a to včetně třeba krevní skupiny, což může v těchto případech být životně důležité.

V neposlední řadě jste i vy měli přehled např. o svém přeočkování proti tetanu a jiné poznámky, které jste si tam mohli dobrovolně napsat.

Předseda lékařské komory Kubek, tradičně blízký ČSSD, jásá. Jeho argument je ale velmi sporný: přeci si nikdo nepověsí na internet údaje o svém zdravotním stavu. Bojí se zneužití. A jaké mi dává záruky, že tyto údaje nezneužije můj ošetřující lékař, případně jeho sestra, nebo že se jim někdo nevbourá do počítače? To by pro hackera bylo určitě snazší, než obcházet sofistikované systémy zabezpečení celého IZIPu. Argument prostě veskrze pokrytecký, jak jsme ale u tohoto pána zvyklí. Viz akce Děkujeme, odcházíme.

Celé to ztroskotalo na tom, že nikdo nebyl nijak finančně motivován, aby ty knížky používal. Pacienti měli dostat třeba slevu na pojistném. Lékaři měli za zápisy dostávat od pojišťovny bonusy. Prostě motivace chyběla a nikdo to nepoužíval. Marně jsem několikrát své lékaře žádal, ať mi mé vyšetření zapíší do IZIPu. Ani to nepomohlo. A to bylo právě špatně, pro IZIP až smrtelné.

Mnoho doktorů se ohrazovalo, že oni nejsou písaři, ale lékaři. Jistě, pan doktor je tu přeci od toho aby léčil, a nikoliv od toho aby něco vyplňoval. To je pod jeho úroveň. Aspoň v ordinaci, svůj chytrý telefon a notebook pak už doma používá ostošest. Ale připusťme, že tu budou i takoví elektroničtí antitalenti. Ale pak tu mají na tuto práci přeci zdravotní sestry!

A pak je tu druhá stránka věci – financování IZIPu. Nejasná vlastnická struktura, tunelování, vykrádání, to vše tu bylo. Bohužel to položilo nejen IZIP samotný, ale velmi to zprofanovalo i myšlenku elektronických zdravotních knížek. Ta se již jen tak obnovit nepodaří.

A to je velká škoda. Myšlenka je to perfektní, její úsporný efekt také mohl být značný. Bohužel díky pár tunelujícím sobcům je na dlouho pohřbena.

Autor: Tomáš Flaška

4 Komentářů

  1. ivaf
    12.5.2012 – 20 Iyyar 5772 v 17:59 — Odpovědět

    navíc si nejsem jista, jestli by to fungovalo i u jiných pojišťoven než VZP. Měla jsem zájem se zapojit, poněvadž bych nemusela pracně v různých ordinacích vždy vyjmenovávat vše o svém zdravotním,stavu,rodinné anamnéze,druzích používaných léků ap.,ale nebylo to možné, neb nejsem vedená u VZP ale u VOZP. Tak nevím.

    0
    0
  2. Tomáš Flaška
    12.5.2012 – 20 Iyyar 5772 v 18:18 — Odpovědět

    To je trochu problém. VZP by tím mohla získat konkurenční výhodu proti ostatním pojišťovnám, protože by si zlevnila náklady na zdravotní péči. Na druhé stránce by to mohl převzít stát a “vnutit” všem pojišťovnám. Ale bohužel v této chvíli je celá idea zprofanována a pohřbena.

    0
    0
  3. 13.5.2012 – 21 Iyyar 5772 v 15:19 — Odpovědět

    Pro info: http://www.novinky.cz/domaci/267414-ministr-heger-chce-nechat-izip-prosetrit-policii.html

    0
    0
  4. Erich
    13.5.2012 – 21 Iyyar 5772 v 16:30 — Odpovědět

    V této souvislosti jsem si vzpoměl na jeden již starší článek z r.2008, ve kterém je zmiňován i IZIP

    Zde je celé znění:
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/vaclav-horejsi.php?itemid=3335

    Z textu:
    Stále je tu otázka, jak vyvlastní soukromou lékařskou praxi? Jednoduše, díky IZIPu. V materiálech obou skupin pro řízenou péči je podmínka vedení elektronické dokumentace. Lékaři budou odesílat veškeré informace o svých pacientech přes IZIP (IZIP byl také zřízen na objednávku těchto lidí přes MUDr. Milana Cabrnocha (ten ho prosadil ve VZP), který společně sedí MUDr. Jiřím Bekem ve správní radě společnosti MEDTEL o.p.s.. Podstatou lékařské praxe jsou informace o pacientovi, to je lékařovo „know how“, pokud tyto informace odešle pryč, sám se připravuje o svoji klientelu. Druhý den mu zdravotní pojišťovna vypoví smlouvu, jeho pacienty bezplatně převezme jiný lékař (všechny informace o pacientech budou shromážděny v IZIPu) a lékař ze dne na den skončí bez práce, bez pacientů, bez peněz.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Libanonský Hizballáh obvinil USA a Izrael, že chtějí zničit Sýrii

Další článek

Cadikem snadno a rychle (Mea berachot)