Koncem minulého měsíce si svět připomněl sté výročí arménské tragédie. Osmanská říše tehdy, v roce 1915, nařídila nucené deportace, jimž padlo za oběť mnoho arménských životů – odhady se pohybují od 300.000 do jednoho a půl milionu. Záminkou k tomu, aby Armény nešetřili, se pro mnohé stal fakt, že někteří jedinci z řad Arménů vstoupili jako dobrovolníci do ruské armády a jiní Rusům pomáhali při invazi. Většina arménských obětí však byla nevinná.

A zatímco z některých vesnic mohli arménští muži volně odejít, jinde bylo prakticky nemožné, aby přežil jakýkoli Armén mužského pohlaví starší dvanácti let. Ženy a děti, které přežily a dostaly se do konvojů, se stávaly obětmi znásilnění a vražd ze strany skupin Kurdů i vojáků, jejichž úkolem bylo Armény při přesunu hlídat.

Arménská vláda i vlády řady jiných zemí tyto truchlivé události dnes nazývají genocidou. Turecko vinu na arménské genocidě dodnes popírá. I další státy se zdráhají nazývat masové vyvražďování Arménů vyhlazováním. Mezi tyto státy patří i Izrael.

Zatímco Turecko marginalizuje útoky na Armény argumentem, že věc je třeba vnímat v dobovém kontextu zhroucení Osmanské říše a protestuje, pokud některý zahraniční představitel použije ve spojení s arménsko-tureckými vztahy slovo „genocida,“ v Izraeli se ozývají hlasy, že by osud zavražděných Arménů zasluhoval větší úcty.

Americký The Washington Post cituje Arise Shrivaniana, arcibiskupa jeruzalémského arménského patriarchátu, který se domnívá, že Arméni a židé měli stejný osud a že arménská tragédie byla předobrazem holocaustu. Izrael by, podle Shrivaniana, měl být mezi prvními zeměmi, které arménskou genocidu uznají. Zatím se k tomu však neschyluje.

Podle publicisty Arada Nira lze předpokládat, že nejprve Izraeli v uznání arménské genocidy bránily dobré politické vztahy s Ankarou a později zejména s Ázerbajdžánem. V článku publikovaném na stránkách Al Monitor připomíná, že Izrael z Ázerbajdžánu importuje 40% své ropy a na oplátku zásobuje tamní systém zbraněmi. Diplomatické vztahy mezi Arménií a Ázerbajdžánem nepatří mezi nejlepší – spor o Náhorní Karabach je stále živý. Když letos Evropský parlament požádal Turecko, aby uznalo genocidu Arménů, vyjádřil mluvčí ázerbajdžánského ministerstva vnitra znepokojení nad dvojím standardem Evropy. Podle Ázerbajdžánu by totiž i Arménie měla uznat svou vinu na masakrech z roku 1990.

5 Komentářů

  1. Refael
    2.5.2015 – 13 Iyyar 5775 v 23:48 — Odpovědět

    Co zabraňovalo Izraeli uznat genocidu Arménů za genocidu?
    Přiblblá politika s ohledem na tehdy rozvíjející vztahy s Tureckem. Je to krutě nespravedlivé k Arménům, ale b-hužel je to tak.
    Až teď, kdy je Sté výročí a vztahy s Tureckem jsou témeř na bodu mrazu(kromě pár výjimek kvůli Sýrii), se najednou u nás se i politici vyjadřuji k této genocidě.

    2
    0
  2. 3.5.2015 – 14 Iyyar 5775 v 19:55 — Odpovědět

    Líbí se mi Rafaeli, když někdo jako Vy a pro izraelsky smýšlející člověk, dokáže zkritizovat Svatou zemi..

    Díky za koment..

    0
    0
  3. Refael
    4.5.2015 – 15 Iyyar 5775 v 03:23 — Odpovědět

    Kritizovat něco či někoho, kvůli tomu, že něco nebo někoho chce změnit k lepšímu, je normální základ každého slušného člověka, pokud se považuje za jeho nejlepšího přítele.
    Ovšem kritika za každou cenu není konstruktivní kritika, ale pouze demagogie, takovou kritiku neberu už z principu neboť dotyčný kritik je defakto šťastný, že ta druhá strana dělá chyby, na kterou ten kritik může demonstrovat, jak ten první je 100%ně špatný. Přitom takový dotyčný kritik by z obrácené strany z duše nenáviděl ani konstruktivní kritiku.

    0
    0
  4. 4.5.2015 – 15 Iyyar 5775 v 06:20 — Odpovědět

    Rafaeli, to bohužel není pravda, někdo kritizuje jenom kvůli tomu aby vždy vyjádřil kritiku za níž se skrývá antipatie vůči skupině (zemi, etniku ..) nebo naopak slepě podporuje a slušnost s tím nemá nic společného!

    0
    0
    • Refael
      5.5.2015 – 16 Iyyar 5775 v 03:20 — Odpovědět

      Naopak si myslím v tomto případě, že mám pravdu.

      0
      0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Naděje je silnější než strach ze smrti

Další článek

Rasismus izraelský, nebo český?