“Měsíc Ramadán, v němž Korán byl seslán jako vedení správné pro lidi a jako vysvětlení tohoto vedení i jako spásné rozlišení. Kdo z vás spatří měsíc, nechť se postí! Ten z vás, kdo je nemocen nebo na cestách, nechť postí se stejný počet dní později; Bůh si přeje vám to usnadnit a nechce na vás obtížné. Dodržujte plně tento počet a chvalte Boha za to, že správně vás vede – snad budete vděční!”

Dnešním dnem začíná muslimům v České republice postní měsíc, během něhož se vystříhají jídla, pití, kouření, většiny sexuálních aktivit, požívání léků, svárů a pomluv od úsvitu do západu slunce.

Mnoho muslimů v půstu pokračuje už od měsíce šawwál, který ramadánu předchází. Zatímco ramadánový půst je předepsán všem věřícím, kteří splňují stanovené podmínky (věk, zdraví, rituální čistota), půst během šábánu je dobrovolný, ale doporučený, stejně jako šestidenní půst v šawwánu, měsíci který ramadán následuje.

Ramadán jako měsíc duchovní očisty pro muslima znamená zdržení se všech špatností a hříchů, jimž snad během zbytku roku občas propadá. Ke snadnějšímu udržení koncentrace na službu Bohu slouží i četba Koránu, který je během tohoto měsíce přečten celý v domácnostech i v mešitách. Kromě běžných modliteb se v mešitách pořádají večeře po ukončení půstu a následně také noční modlitby.

Přejeme požehnaný ramadán všem našim čtenářům, kteří se postí. Kéž jsou jejich půst a modlitby přijaty!

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Otevřený dopis pro Eretz.cz a Marxe a Engelse Blausteina

Další článek

Vzkaz utečencům od Českého Krále 01