Vážení studenti. Zejména prostějovští ale i mnozí další. Dozvěděl jsem se, že  existuje Klub přátel Vašeho gymnázia. Posledním gestem tohoto pro mne dost obskurního spolčení je výzva, která se tváří, že vás chce chránit. Před čím? Světe, div se! Před pohledem na židovský hřbitov!! Navíc ten „Spolek přátel vašeho gymnázia”  vás chce chránit poněkud „stürmerovským“ způsobem  – tj. hysterií, polopravdou a klasickým „o vás bez vás“.

Právě proto se na vás (ochraňované přáteli vaší školy) obracím s několika otázkami. A budu úplně na férku a smířlivě skutečně rád, když mi odpovíte po pravdě, tak abych pochopil.

Studujete především jenom proto, abyste získali kariérní postup a pragmaticky vklouzli do šedivého světa politické korektnosti? Do světa bez odvahy k pravdě a poznání souvislosti?  Ne proto, abyste získali poznání? Nejde vám o vědění (i když i to se může hodit) ale o maturitní papír, kterým svět teprve začne?  Pak jsem ochoten připustit, že by vám možná pohled na hřbitov přímo  pod okny školy mohl vaše pohledy do vysněné budoucnosti maličko kazit.  Takový pohled opravdu není pragmatický. Je jenom estetický a možná klade otázky. Ale věřte mi, z pohledu na krchov- jakýkoli – není-li zanedbaný, hnusný anebo vybombardovaný,  ještě nikdo osypky nedostal.

Skutečně jako středoškoláci a budoucí vysokoškoláci věříte, že mrtví straší, koušou a jsou nehygieničtí? Nota bene mrtví, co se přirozeně mění v prach už něco přes stodvacet let? Navíc mrtví, kteří tvořili součást vývoje i dějin Vašeho města? Určitě ne, protože po nich vesele štrádujete, kdykoli si krátíte cestu do školy, a bubáci, kterých se bojíte, vypadají určitě docela jinak.

Chápu také, že tzv.“průmysl holocaustu“ a některé tanečky okolo tohoto tématu člověka otráví. To je furt nějakého pozdvižení okolo těch židů, kladení „stolpersteinů“, skandály s nalezenými náhrobky, po nichž se chodí ke králíkárně, usazování pamětních desek – mimochodem i ta před vaším gymnáziem je pěkně trapná. To pak člověk znejistí a maličko i okorá.  Lze ale jen tak pro nic za nic pominout anebo dokonce jednoduše vytěsnit všechny lidské příběhy téměř 1900 Prostějováků – shodou okolností židů? Je to vůbec fér? Chápu, že čísla a statistiky jsou povětšinou jaksi anonymní, ten lidský rozměr jim chybí, ale on tam byl. Je vetkán do stavební průmyslové i myšlenkové historie vašeho města. To nejde vytěsnit. To k vám prostě patří. Navíc rehabilitace nikoli založení toho hřbitova by Prostějov – a tím i vás –  obohatilo. Přinejmenším o cosi, na co můžete být svobodně hrdí.

Prostě mi uniká, proč byste měli být uchráněni pohledu na židovský hřbitov, který je  naprosto přirozenou součástí Prostějova, je zároveň poměrně unikátní svým osudem a mohl by být nejen zajímavým magnetem zájmu o vaše město, ale i férovou připomínkou toho, že vy, studenti z Prostějova se za minulost svého rodiště nestydíte a umíte se s ní vyrovnat.

Přesto až potud pochopím, že se vám z nějakého důvodu na židovský hřbitov koukat nechce.

 

Co ale naprosto nepochopím (a tam také směřují mé další otázky k vám), jak můžou mladí lidi zůstat na klidu, když se jich ujímá nějaký Spolek přátel jejich školy? To jste vážně nesvéprávná mimina?  Byli jste to snad  vy, kdo „přátele vašeho ústavu“ požádal, aby vydali a distribuovali  onu výzvu naplňující v mnohém ohledu charakter šíření poplašné zprávy?  Jste to opravdu vy, kdo má jasno, jak má ten  strašák šířený Spolkem skutečně vypadat? Podnikli jste už předtím sami nějaké kroky, aby tam ten krchov nestál, a teprve, když vás všude oslyšeli, nezbylo, než zajít za „přáteli“, ať se vás mírně fašizující akcí ujmou? Pokud ano, proč jste se nepodepsali sami? Pokud někdo jedná vaším jménem? To je odporné.

Tam právě  – bez ohledu na to, jak celá věc nakonec dopadne – vidím to největší zlo a nebezpečí.  Totiž, že jste kýmsi poloanonymním  bráni a zneužíváni jako jakási „rukojmí“ k úplně jiným cílům a že vám je to navíc fuck!!! Je-li tomu tak a vám to  opravdu nevadí, pak se  snad poprvé v životě začnu bát mrtvejch já. Těch živejch mrtvejch anebo mrtvejch zaživa, ve které se mladí lidi a študenti v Prostějově proměnili.

Předpokládám, že pokud jste nebyli  sami spoluautory oné výzvy, která si vás bere do úst, určitě jste ji od svých „přátel“ dostali. Vždyť jinak by to byli nejen falešní „přátelé školního ústavu“, ale pěkně pragmatické ludry.  Ale ať už ji znáte nebo ne (pro ostatní její plné ostudné znění linkuji tudy) budete asi překvapeni.  Spolek rozeslal  a) naprosto lživou a falešnou vizualizaci celého záměru. Obyčejný fotoshop. Mimochodem kdyby rehabilitace starého hřbitova v Prostějově dopadla tak, jako ten fotoshop, byla by docela estetická. b) mluví tam o „založení hřbitova“,  což je taky kec. Ten krchov tam je a kdysi byl. A dodneška nikdo přesně neví, jak by finální podoba připomínky  jeho existence měla v budoucnu  vypadat. Veškerý argumentační mariáš stylu: čůrání psů na nebožtíky – versus přístupové cesty do školy, to je jen falešné krytí naštvanosti a vzájemné nevůle otevřeně mluvit a otevřeně jednat.

A nebojte se, vážení studenti. Já vás chránit nechci. Nejsem kámoš žádné školy ani žádného krchova. Chci Vás jen a jen poprosit o jednu věc. Ať už je váš osobní názor na celou kauzu jakýkoli, je vždycky legitimní. A dialogem se dá dojít k průniku názorů i výslednému řešení. Nikdy ale, prosím, nedopusťte, aby kdokoli vaším jménem psal: “Pokud aktivně nevystoupíme, bude se do naší školy chodit přes hřbitov po lávkách a děti budou z oken hledět na náhrobní kameny.” Jste mladí a jste svoji. Nenechávejte za sebe mluvit blbce, ideology ani bubeníčky vytrubující k vlnám lidového hněvu. To už tu bylo, je to nechutné a hlavně to víceméně uráží vás samotné. Svobodné a schopné přemýšlet, myslet dopředu i se bránit.

Ostatně zeptejte se třeba svých vrstevníků a studentů z jiných škol. Taková anketka o svobodě svědomí, vědomí a lidské důstojnosti. A napište mi. Jsem fuckt zvědavý ))

13 Komentářů

  1. Rudolf Dub
    6.10.2016 – 4 Tishri 5777 v 22:02 — Odpovědět

    Achabe, děkuji. Mne spíše u té výzvy zaráží absence textu petice, pokud něco svolávám kvůli petici. A navrhuji happening typu "škola hrou" dle J. A. Komenského. Např. vezmeme psy a půjdeme s nimi na bezkonfesní hřbitov a tam necháme psy kálet a močit. Bude se to potomkům, mnohdy členům školního spolku přátel, líbit, pokud bychom konkrétně toto dělali na hrobech jejich konkrétních předků? Tvůj, RD

    12
    1
  2. Věra Peřinová
    6.10.2016 – 4 Tishri 5777 v 23:50 — Odpovědět

    Achabe, tleskám….jenže Ty to nepotřebuješ. Doufám, že na tohle zareaguje někdo z těch, komu je to určeno..Moc dobře napsáno. Kauzu sleduji a nechápu, proč to nechali dojít tak daleko, proč je tu taková neúcta k minulosti a chamtivost z morálního hlediska neoprávněných majitelů trosek náhrobních kamenů…Lidskost je devalvována až do prachu cesty, níž už to nejde. Doufám přesto v dobrý konec.

    10
    1
  3. Taaa
    7.10.2016 – 5 Tishri 5777 v 09:25 — Odpovědět

    Narodil jsem se vedle tohoto hřibitova (mimochodem byl i vedle kostela – nejen na onom place kde se uvádí) a už v 50 (jsem 47 ročník) letech kdy jsem si tam hrál byl neudržován, náhrobky povalené a zarostlé. Dke mého otce tak vypadal i před válkou – takže nevím o co jde. Asi jen o zviditelnění nějakých rádoby sluníčkářů a politiků židovského původu. Pamatuji si to jako odporný šedivý kout našeho hřiště.

    1
    10
  4. Bert Zaman
    8.10.2016 – 6 Tishri 5777 v 19:26 — Odpovědět

    Hezky napsáno Achabe. V Prostějově žiju už od dětství, místní nový židovský hřbitov důvěrně znám, a co se týče starého, spoustu let jsem si myslel že byl tam, kde dnes stojí ona škola, a až v poslední době se dozvídám že byl spíše v místech parku před ní, ostatně nedaleko u petrského kostela býval i dříve městký hřbitov, který už byl zaniklý v době když o něm psal Wolker báseň Hřbitov, starý židovský hřbitov na ul. Studentská oproti tomu zanikl asi až s druhou světovou válkou, ostatně i ty fotky co se z něj dochovaly jsou někdy z toho období když už asi bylo rozhodnuto o jeho likvidaci, a na některých náhrobcích je vidět červené kříže, které jsou ještě i teď na některých těch zachráněných kusech patrné. Zajímavé mi přijde i to že i ten ještě starší hřbitov byl někde v místech kde dnes stojí ZŠ a MŠ Palackého, docela by mě zajímalo jak by se město tvářilo na to kdyby chtěl někdo obnovit ten, už jen proto že to je o dost blíže centru města. Hřbitov před školou/vedle školy mi nepřijde jako problém, je spousta měst kde to tak je a funguje to, třeba v Hranicích židovský hřbitov u Gymnázia, nebo v Přerově rovnou živý městský hřbitov u Střední Školy, podle mě je docela špatně, že v posledních letech lidé tak nějak ztrácejí kontakt se smrtí, a o to jsou pak šokovanější, když je opustí někdo blízký, nebo rovnou vážně onemocní přímo oni. Hřbitov ať už jakýkoliv je docela dobré memento mori, a nemá žádná negativa, kromě toho, že ti co si tam budou chodit venčit psy budou vypadat jako nevychovanci, což jim je pochopitelně proti srsti, přitom ten hřbitov je tam i tak bez náhrobků, takže na nevychovanosti pejskařů to nic nezmění. Co se týče obnovy toho hřbitova jako takové, radši bych ty náhrobky viděl někde v lapidáriu muzea, než někde takhle venku, obzvlášť k jejich většinou dost úlomkovému stavu, a přijde mi už tak jako docela zázrak že se jich tolik zachovalo a vzhledem k jejich historické hodnotě už mi nepřijde zrovna moudré riskovat jejich další ztrátu a poškození. Každopádně to místo by si zasloužilo nějaké větší označení jako třeba živý plot a možná i nějaké symbolické třeba plastové náhrobky, ten Cvi Jehošui Horowitze mi přijde jako dost decentní řešení, plní svůj účel a zároveň nikomu nevadí a kdyby se přecejen stalo že dojde k jeho poškození, tak to není taková škoda jako kdyby se měl opravovat kamený náhrobek. Každopádně hřbitov by si nějakou formu obnovy zasloužil, myslím že by to mohlo i trochu pomoct městu Prostějovu jako takovému, k nalezení jeho historické identity, k níž místní židovské komunita nemalou měrou přispěla, a přitom dnes už ji tu připomíná máloco což je podle mě škoda.

    4
    0
  5. 9.10.2016 – 7 Tishri 5777 v 01:05 — Odpovědět

    Pošetilé TAAA – používám střední rod, protože je to rod vhodný pro "zlo". Původně jsem si myslel, že jste jen maličko pozapomnělo na reálie a byl jsem za příspěvek vděčný. Prostor, ve kterém jste si jako děcko od tří do třinácti let hrálo, nemohl být ten hřbitov, o kterém je řeč. Ten už v oněch letech neexistoval. Až potud vše v pořádku. Ale závěrečné dodatky o "sluníčkářích a politicích židovského původu" včetně toho, že se neumíš podepsat, svědčí o tom, že komentář nebyl psán ve snaze o objektivitu. A tak ses, smutné TAAA, samo projevilo spíš než jako partner dialogu jen jako odporný šedivý kout unaveného člověka. Nezlobím se. Jen mi je to líto. Podstatné je to, že teď už snad víme, že každý hovoříme o jiné lokalitě a ty TAAA ke všemu s pachutí nepřátelství. A vlastně pošetilosti. Pošetilosti proto, že šířit zlo, znamená ubližovat nejen okolí ale i sobě. Ono je všecko totiž jen jeden provázaný systém. Jenom nám to občas nedochází. Přesto díky za reakci.

    9
    0
    • Taaa
      9.10.2016 – 7 Tishri 5777 v 08:04 — Odpovědět

      Omyl – onen hřbitov existoval a by zlikvidován zároveň s náhrobky vedle kostela. Nevím kde jste vzal nějakou moji nenávist. Budete se divit, ale do školy se mnou hodili židovské děti bez problémů a mimochodem na tom hřišti s námi byly běžně a nějak jim to nevadilo. Mimochodem – židovský hřbitov na hlavním Prostějovském hřbitově, také nebyl již za mého dětství udržován majiteli hrobů.

      2
      2
  6. 9.10.2016 – 7 Tishri 5777 v 11:14 — Odpovědět

    pro TAAA – omlouvám se a nechám jakýchkoli invektiv ve stylu "ad hominem". Aby to nebylo o kázání vody a pití vína. Pojďme k faktům. 1) Já si ověřím, zda byly zbytky Říši zrušeného druhého (starého) hřbitova zlikvidovány teprve v době Vašeho mládí tj v padesátých letech 2) pokusím se zjistit i počet židovských dětí, které si tou dobou hrávaly společně s Vámi, 3) Vy se pokusíte o totéž 4) a zkusíte nějak logicky vysvětlit dodatky o "sluníčkářích a politicích židovského původu". JInak souhlasím s tím, že i nový židovský byl dlouhá léta v žalostném stavu a ani teď ještě není zcela v kondici. Ale o tom do určité míry je právě celá tak "hřbitovní" kauza.
    Je legitimní, když Prostějovák (a nejen on) řeknou: "Hele, jak se židi nestarají o to, co je jim svaté." a mezi tvrzením :"Chraňme děti "naší" školy před pohledem na židovský hřbitov".

    Ad majitelé — většina těch Vašich "majitelů" hrobů byla odsunuta a zabita. To se pak těžko o hroby pečuje. Ony ty hřbitovy jsou právě maličko i o tomto. A Černého Petra v tomto ohledu drží bez výjimky opravdu obě strany. A možná právě toto, je dobré řešit. Hledáním důstojného průniku!!
    Ale ve vyšším smyslu určité humanity jsme VŠICHNI(taky bez výjimky) nejen majiteli hrobů ale také majiteli historické paměti a morálky – ta sice může okorat, ale za její údržbu odpovídáme každý sám, ne hřbitovní správa. Mravnost se po deseti letech nepoužívání nevyhazuje a neruší :) :)

    5
    2
  7. Rudolf Dub
    10.10.2016 – 8 Tishri 5777 v 20:41 — Odpovědět

    Achabe, problém je někde jinde. Počet původního obyvatelstva, které má předválečné kořeny v Prostějově a počet náplavy, kam patřím i já. Nesounáležitost k městu, není vysvětlována historie města. Před 2 lety jsem musel např. upozornit primátora, že na webu ve výčtu významných osob chybí např. p. Nehera… To je pak těžké. Zažil jsem i porevolučního starostu, který se zeptal, kdo to byl "ten Husserl". V tomto se komunikace s Městem zlepšila. Ale celkově, když se poptáš po městě formou ankety, tak: 1. Lidem je to "šumák" nebo 2. stále se diví, o co těm Židům vlastně jde … Oni neví, jak velká to byla komunita před 2. sv. válkou či šoa … To je realita

    3
    0
  8. 10.10.2016 – 8 Tishri 5777 v 21:34 — Odpovědět

    Na to, ti Rudolfe odpovím jedině otázkou. Co podnikal pro "poznání" rebbe Feder ještě v jedenačtyřicátém, a co podnikají pro "poznávání" současní služební židé???
    Nemůžeme přeci jako nějací líní rodiče hodit všechno jenom na učitele a školy, notabene na takové školy, jejichž SRPŠ s tichou podporou ředitele svolávají do tělocvičen stürmerské agítky :) Dost by mne zajímalo, jestli tudy šla alespoň ona nadace Kolel Eliezer. Ale to jsme už hodně daleko o původního tématu :) :)

    1
    1
  9. achab
    2.11.2016 – 1 Heshvan 5777 v 23:42 — Odpovědět

    be*H Pár nových informací – resummé 1) Danny Soukup mi slíbil zjistit, jak to bylo se zbytky hřbitova v poválečných letech. Historikovo bádání a slov rozhodně – to je ad TAAA, petice snad nakonec nekonaná v prostorách příspěvkové organizace mezitím dosáhla hladinky cca 2000 podpisů, na jednu stranu to vypadá jako velké číslo, na druhou stranu – jak pravil můh vzácný přítel Maryško : "Kdyby se objevila petice za větší účast ve volbách, myslím, že by ji podepsalo třikrát víc lidí, než voličů." NIcméně vypadá to, že "mrtvého brouka"v této chvíli hrají zejména židovské úřady . P.t. pánové Jelínek a Papoušek. Ono se totiž nedá budovat, když se nekomunikuje. A pokud nedávná oslavenkyně Kubišová zpívá: po přejití vichřic hněvu, vláda věcí tvých.." neznamená to, vydržet, až se přežene divočina, a pak nechat všechno zahnít. Držme krchovu palce a sobě taky zejména v odvaze k pravdě. :) -acb-

    0
    0
  10. 1.12.2016 – 1 Kislev 5777 v 10:51 — Odpovědět

    Že by zase drobný posun ? http://www.rozhlas.cz/olomouc/zpravy/_zprava/byvaly-zidovsky-hrbitov-v-prostejove-je-definitivne-kulturni-pamatkou-i-pres-odpor-mesta–1674758

    0
    0
    • Jiří Zajíc
      1.12.2016 – 1 Kislev 5777 v 17:23 — Odpovědět

      Je to dobrá zpráva.
      Správná adresa článku je (před závěrečným číslem jsou dvě krátké pomlčky):
      http://www.rozhlas.cz/olomouc/zpravy/_zprava/byvaly-zidovsky-hrbitov-v-prostejove-je-definitivne-kulturni-pamatkou-i-pres-odpor-mesta–1674758

      0
      0
  11. Rudolf Dub
    1.12.2016 – 1 Kislev 5777 v 12:03 — Odpovědět

    Další posud: 200. jahrzeit za účasti radních, krajských radních, zástupce Prezidentské kanceláře, Parlamentu, vrchního vídeňského rabína, FŽO a DBM. Jen ti petičníci nějak v té zimě chyběli. http://www.prostejov.eu/cs/aktuality-archiv/v-prostejove-uctili-slavneho-rabina.html

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Ozbrojenec s hořlavinou zaútočil na synagogu

Další článek

Izraelská vína slaví úspěch