Zdroj: Archiv

Co je asi víc? S odstupem několika let je potřeba se podívat na problém zdi, kterou Izrael stavěl a kterou oddělil Palestince a své lidi.

Pamatujeme si křik při stavbě jakýchkoliv zdí. V Ústí v Matiční toto budiž zářným příkladem. Vždy se nejvíce ozývají ti, co v dané lokalitě nebydlí, nebo tam ani nikdy nebyli. Problematice prostě nemohou vůbec rozumět. O to bývají hlasitější.

Zeď postavená mezi Izraelem a Západním břehem Jordánu je podle zastánců nástrojem jak ochránit Izraelské obyvatelstvo před Palestinskými teroristy. Odpůrci tvrdí všechno možné. Za všechny snad názor tehdejšího Vysokého představitele pro bezpečnostní politiku EU Javiera Solany: “Myslíme si, že Izrael má právo bránit se, ale také si myslíme, že výstavba bariéry, která odděluje izraelskou část od ostatního teritoria je nelegální a může způsobit humanitární problémy.” Odpůrci samozřejmě nikdy neopomenou přirovnat takovou zeď ke zdi Berlínské z 20. století, která byla symbolem rozděleného světa.

A jaká je skutečnost po několika letech? Je faktem, že od zahájení stavby bariéry v červenci 2003 podstatně poklesl počet spáchaných teroristických útoků na občany Izraele. Výsledek je jasný. Je zde mnoho zachráněných životů.

A pokud bychom chtěli srovnávat Berlínskou a Izraelskou zeď? Stavebně jsou to oboje betonová monstra s ostnatým drátem a písečným pruhem. Obě zdi splnily svůj účel. To je to, že zabránily pohybu osob jedním směrem přes tuto zeď. Berlínská zeď ale zamezovala volnému pohybu vlastních lidí. Zeď v Izraeli naopak zamezuje vstupu nežádoucích osob na vlastní území, na což má každý stát dle mezinárodního práva nárok. U Berlínské byl důsledek ten, že právě díky její existenci počet mrtvých u ní narostl. U Izraelské naopak klesl. A co je víc? Nějaké humanitární problémy Palestinců, za které si většinou stejně mohou sami, nebo zachráněné lidské životy, a to včetně sebevražedných atentátníků?

Co na tato čísla říkají odpůrci zdi? Co na to s odstupem času řekne pan Solana? Poznamená něco o tom, že pár zabitých lidských civilistů by byla přijatelná ztráta pro to, aby bylo dodrženo mezinárodní právo a aby se u Palestinců nezhoršovala humanitární situace? Neřekne nic. Stejně jako neřeknou nic ani další odpůrci zdi. Budou jen zticha. O nějaké omluvě ani nezkouším uvažovat.

Autor: Tomáš Flaška

5 Komentářů

  1. Erich
    24.11.2011 – 27 Heshvan 5772 v 13:54 — Odpovědět

    I u nás doma máme pěkně máslo na hlavě. O názorech pana Bátory si mohu myslet cokoliv. Ale pokud řádně koná svou práci, nemá neomluvené absence a své si hlásá o svém volnu, je toto důvod ke štvanici? Je toto důvod pro ztrátu místa, pokud svou práci vykonával svědomitě a dobře? To je naprosto totéž, když komunisté lidi za jejich názory z práce vyhazovali.

    Musím si dávat pozor na ústa, abych se náhodou nekorektně nezmínil o některých našich spoluobčanech. Pak by se na mě stádo multikulti vrhlo jak sup na mršinu. Ale co je horší, musím si dávat pozor na ústa, abych nenaštval ******** věřící. Když se mi to náhodou povede, tak v lepším případě mi vypálí barák,

    0
    1
  2. Jiří K.
    24.11.2011 – 27 Heshvan 5772 v 14:45 — Odpovědět

    Kdyby Českou republiku nějaký soused soustavně ostřeloval raketami

    se zjevným úmyslem útočit na civilní obyvatelstvo, očekávali bychom, že se náš stát bude bránit vojenským protiútokem. Pokud by nám OSN, nebo NATO, Evropská Unie či jiná organizace doporučila se v zájmu míru v Evropě nebránit – jak bychom se cítili? Dějinnou paralelu jsme prožili za Mnichovské zrady v roce 1938. Evropa nás nepodpořila v boji proti nacistům a zradila nás. Donutila nás k odzbrojení. Můj otec musel jako voják také odejít z jedné z pevností na hranici a vyprávěl mi, jak čeští vojáci, odhodlaní bránit svou vlast, prožívali zoufalství a zklamání.
    “IZRAEL MÁ PRÁVO SE BRÁNIT“ Tak se vyjádřil v těchto dnech za nás ministr zahraničí ČR Karel Schwarzenberg. Modlete se za průběh jeho mise na Blízkém východě. Já jen dodávám, že dnes je veden útok na Izrael, zítra to může být Evropa. Izrael ve svém důsledku chrání Evropu a pokud nyní Evropa selže a Izrael nepodpoří, koleduje si spravedlivě o to nejhorší, co si nikdo nepřeje.

    0
    0
  3. Elina
    25.11.2011 – 28 Heshvan 5772 v 18:21 — Odpovědět

    Naprostý souhlas, Jiří!

    0
    0
  4. Tony V.
    26.6.2012 – 6 Tammuz 5772 v 22:49 — Odpovědět

    Dobrý den, nemám nic proti židům a vůbec nikomu, ale rád bych lidi co si tento článek přečetli upozornil na to, že samotné (umělé) založení Izraele je dost možná nelegální a tudíž i vybudování zdi, o které se zde píše je v konfliktu s mezinárodním právem. To je první věc, druhá a podle mne mnohem horší skutečnost je, že i když bylo možná díky té zdi zachráněno mnoho izraelských životů, je zajímané kolik palestinců bylo zabito v důsledku izraelského preventivního protiútoku. http://www.ifamericansknew.org/stats/children.html#source … tento link snad už žádné další komentáře nevyžaduje.

    0
    3
  5. Kovács Pavel
    3.2.2013 – 23 Shevat 5773 v 01:29 — Odpovědět

    Izrael?Znišeji svet.je to tá takzvaná globalizace.

    0
    1

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Prodám prvorozenství – (Toldot)

Další článek

Nová síla – (NÁHRDELNÍK 48)