Zdroj: telegraph.co.uk

Hlava katolické církve a jordánská muslimka učinili malá gesta, která mohou mít ovšem velké dopady. Papež František se během přivítání královny Ranii, manželky jordánského krále a muslimky, uklonil a ona mu podala ruku.

Oba tak učinili gesta jež jsou v rozporu jak s protokolem Vatikánu, tak s etickým kodexem islámu. Jeden z vyšších úředníků Vatikánu řekl, že protokol Vatikánu vyžaduje, aby se návštěvníci papeži poklonili, ale papež František tuto tradici porušuje a chce se chovat tak, jak je zvyklý z dob před svým nastoupením do úřadu.

Obdobně i královna Rania svým podáním ruky porušila etický kodex ortodoxního islámu, který ženám zakazuje jakýkoliv fyzicky kontakt s cizím mužem, včetně podání ruky. Oba tyto prohřešky proti zaběhlým tradicím lze tedy vnímat jako pozitivní gesta.

Jordánský král Abdalláh II. se dlouhodobě snaží čelit radikalizaci muslimské komunity a posilování ortodoxního islámu a to hlavně ve snaze budovat dobré vztahy mezi muslimy a křesťany. Například na konferenci „Výzvy, před kterými stojí arabští křesťané“, která se konala v jordánském hlavním městě Amánu, vyzval k budování jednoty a spojenectví mezi muslimy a křesťany na Blízkém východě.

Král Abdalláh II. během konference řekl, že muslimové mají povinnost chránit práva křesťanů v konfliktech zuřících v současné době na Blízkém východě a podotkl, že arabští křesťané hrají klíčovou roli při budování blízkovýchodní společnosti.

Konference se zúčastnilo na 70 představitelů arabských církví (řeholníků, biskupů, kněží, patriarchů a i laiků). Mezi účastníky byli i zástupci západních církví,  například  prezident Papežské rady pro mezi-náboženský dialog, kardinál Jean-Louis Tauran a emeritní arcibiskup kardinál Washingtonu Theodore Edgar McCarrick.

Autor: Lukáš Lhoťan

Odkaz na článek o konferenci v Jordánsku zde (polsky)

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Chajim Herzog: prezident, diplomat, generál

Další článek

Sukot