Izraelců, kteří se stěhují do Velké Británie je víc než židů, kteří z Velké Británie odcházejí do Izraele. Izraelská emigrace do Anglie přečíslila emigraci opačným směrem v poměru 3:2. Tvrdí to nová zpráva londýnského Institutu pro výzkum židovské politiky.

Ani židovská imigrace však nedokázala počty židů v Anglii zvýšit nad 25.000 osob. Ultraortodoxní komunita přitom narůstá asi o 5% ročně, zatímco populace neortodoxních židů se každý rok o 0,3% zmenší. Průměrná rodina charedim má šest až sedm dětí, což je třikrát víc, než je průměr ostatních britských rodin. Kdyby se vysoká porodnost u charedim udržela, kolem roku 1931 by polovina všech židovských dětí a třetina židovské mládeže pocházela z ultraoortodoxních rodin.
Izraelci dnes tvoří 6% anglického židovstva. Téměř 9000 se jich do Británie přistěhovalo v prvním desetiletí tohoto tisíciletí. Za stejnou dobu do Izraele z Anglie odešlo asi 6400 Britů.

Dnes ve Velké Británii žije 18.178 Izraelců – oproti roku 2001 se jejich počet zvýšil o polovinu. Přestože většina těchto přistěhovalců žije v židovských oblastech, jen necelé tři čtvrtiny se jich hlásí k judaismu. Asi 9% o sobě tvrdí, že jsou křesťané, 73% jsou židé vyznáním nebo původem, 16% je bez vyznání a až 16% o sobě uvažuje jako o ultraortodoxních.

I když se zpravidla sami prohlašují za sekulární, nadpoloviční většina Izraelců v Anglii posílá děti do židovských škol. Každý pátý z nich má jenom Izraelský pas, 21%  žádalo o dvojí občanství  a 23% jsou držitelé dvojího občanství, kteří se narodili mimo Izrael.

1 Komentář

  1. Refael
    22.11.2015 – 10 Kislev 5776 v 03:35 — Odpovědět

    V tomto článku mi chybí podstatný detail, proč odcházejí do VB?
    Vím, že každá skupina má své důvody, ale přeci jen by stálo za zmínku, jaké přesně.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

„Neodejdeme, máme své poslání,“ říkají rabíni po antisemitském útoku

Další článek

Protimuslimská demonstrace se zvrhla v antisemitismus