Zdroj: Archiv

Britská paraplegička Clair Lomas díky zařízení ReWalk úspěšně absolvovala londýnský maraton.

Tato 32letá žena ochrnula v roce 2007 od pasu dolů po úrazu, který utrpěla při jízdě na koni. Díky kvazirobotickému zařízení ReWalk může znovu chodit, vyjít schody, ale i se zúčastnit 42kilometrového maratonu, který zdolala v čase sedmnácti dnů. Svou účastní na maratonu se pokusila získat finanční prostředky pro charitativní společnost Spinal Research, která financuje výzkum v oblasti léčby paralyzovaných pacientů. Lomas letos mimo jiné též slavnostně zapálila pochodní kotel na letních paralympijských hrách v Londýně (viz fotografie).

ReWalk je exoskeleton vyvinutý izraelským vědcem dr. Amitem Goferem. Využívá počítačem ovládané výztuhy se senzory, které detekují změnu v rovnováze horní části těla, na základě kterých vykonají pohyb pomocí robotických kloubů. Exoskeleton se tak samotný pohybovat neumí. Asi šestnáctikilové zařízení se  k tělu připne přes oblečení pomocí pásů. U stávajícího modelu musí uživatel z důvodu větší stability a bezpečnosti používat doplňkové francouzské berle.

Zmíněná Britka se stala první osobou, která má zařízení k domácímu používání. V současnosti se cena zařízení pohybuje kolem 1,7 milionu korun. Do budoucna se však počítá s jejím snížením (dokonce pod 300 tisíc korun). I stávající cena je však výrazně nižší částkou, než-li jsou výdaje na hospitalizaci a léčbu. Například léčba paraplegika vyjde v USA v průměru v prvním roce na 5,2 milionu korun a každý následující rok na 50 tisíc korun. Nejde však pouze o stránku finanční, ale též o stránku zdravotní a psychickou. Používání ReWalku se omezuje riziko vzniku proleženin a urinárních, zažívacích, oběhových a kardiovaskulárních potíží. Rovněž tak uživateli dodává více sebedůvěry a navrací mu důstojnost – jak uvádí výkonný ředitel společnosti Argo Medical Technologies, která ReWalk vyrábí. Tato společnost byla mimochodem, jako řada dalších izraelských začínajících firem, podpořena z izraelského vládního grantového programu Tnufa.

Dr. Gofer, který ReWalk navrhl a vyvinul je sám ochrnutý od roku 1997, kdy byl vážně zraněn při autonehodě. Svůj vynález však paradoxně sám používat nemůže, neboť je kvadruplegik (člověk s ochrnutím horních i dolních končetin) a nemůže tak využívat oporu berlí. Jeho společnost však již vyvíjí i verzi pro kvadruplegiky.

Na trh v EU se ReWalk dostal v září 2012, v USA jej Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) prozatím schválil k použití v rehabilitačních centrech.

Autor: Ladislav Faigl

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Pravičáky věšet, levičáky dráždit

Další článek

Vánoce se blíží a obvykle to znamená průvan v peněženkách