Zdroj: rozhlas.cz

Iránský jaderný program dělá těžkou hlavu mnoha zemím. Nejvíce ale samozřejmě Izraeli. Obzvláště po tom, co se iránský prezident nechal slyšet, že by se Izrael měl vymazat z map.

Zcela potichu prosákla zpráva, že iránské centrifugy na obohacování uranu mají technické problémy. Způsobil je počítačový virus Stuxnet, který sice byl zaznamenán po celém světě, ale nejvíce se „angažoval“ právě v iránských jaderných zařízeních. Napadl počítače řídící průmyslové procesy, což mělo za následek zpomalení centrifug, nebo dokonce zničení pohonných jednotek některých z nich. Experti odhadují, že zpomalení iránského jaderného programu má hodnotu asi dvou let. Spekuluje se, že za vývojem viru a útokem stojí izraelské tajné služby. Izrael toto tradičně nekomentuje.

Ale je-li tomu tak, tak si snad svět nemohl přát lepší dárek k vánocům. Zpomalení vývoje jaderné pumy u státu, jenž je přinejmenším nevyzpytatelný, o dva roky a bez jediného výstřelu. Pamatujeme dobu, kdy izraelské bombardéry zničily irácké jaderné zařízení. Irák to mohl postavit znovu a zpoždění by se tím pádem také počítalo na roky. Naštěstí to Irák znova již nevybudoval. Tady je ten efekt stejný. Zpoždění programu o několik let, nepadl ale jediný výstřel, nebyly žádné vedlejší škody, žádné oběti nejen civilní, ale ani vojenské. Žádná munice pro světové levicové intelektuály, aby zase spustili propagandistickou kampaň, jak je ten Izrael hrozný. A náklady celé operace musely být o několik řádů nižší, než tradiční vojenská akce.

Navíc se Irán stává tak trochu terčem posměchu. Na podobnou akci si příště již dá pozor. Ale chytré mozky jsou schopné za dva roky přijít s něčím novým, s čím protivník zase nepočítá. Zatím ta válka mozků vyznívá jednoznačně pro Izrael, či pro kohokoliv jiného, kdo za tím virem stojí.

Autor: Tomáš Flaška

Přečtěte si také od autora: Vláda “ukočírovala” prudké zdražení elektřiny, pachuť ale zůstává

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Vytrvalost – (Náhrdelník 2)

Další článek

Interview s Tomášem Töpferem