Zdroj: Shekel

Je to už pár let, co jsme s manželkou poprvé vyrazili sami dva na Lysou horu.

Letní sluníčko pražilo a z nás lil pot. Tou dobou jsme moc nesportovali, takže naše fyzička nebyla valná. Asi po hodině a půl jsme se dostali k dalšímu prudšímu stoupání. Vedro a únava udělaly své. Ve dvou třetinách toho stoupání jsme se otočili na zpáteční cestu.

O týden později jsme se na Lysou horu vydali znovu. Překonali jsme kritický bod minulé túry a nakonec zdolali i samotný vrchol. Zjistili jsme, že nám chybělo necelých sto metrů, abychom se dostali do stínu stromů a o kousek dál byla dokonce i studánka.

K tomu, abychom v našem životě mohli jít dál, potřebujeme VÝDRŽ. Odhodlání nevzdát se. V Bibli je náš život často přirovnáván k bitvě mezi dobrem a zlem. K válce, ve které nám jde o náš věčný život v Božím království. Dnes bychom možná náš život přirovnali k zápasu. V něm může vyhrát jen ten, kdo má dost sil vydržet až do okamžiku, kdy rozhodčí náš souboj se soupeřem ukončí. Naším nepřítelem není nikdo jiný, než ďábel – vůdce démonů, padlých andělů, kteří se postavili samotnému Stvořiteli – Hospodinu.

Apoštol Jan zapsal v knize Zjevení dopisy, které posílá Ježíš sedmi církvím. Šesti z nich posílá zvláštní zaslíbení. Je zajímavé, že každá ze šesti církví má ve svém boji se zlem trochu jinou motivaci. Vyplývá to z toho, na co klade Bůh důraz, když je vyzývá k tomu, aby svůj zápas dotáhli až do vítězného konce:

Církvi ve Smyrně zdůrazňuje: “Kdo zvítězí, tomu druhá smrt neublíží.” (Zjevení 2,11)

Církvi v Pergamu nechá vzkázat: “…kdo zvítězí, dám jíst ze skryté many; dám mu bílý kamének, a na tom kaménku je napsáno nové jméno, které nezná nikdo než ten, kdo je dostává.” (Zjevení 2,17)

Církvi ve Thyatirech slibuje: “Kdo zvítězí a setrvá v mých skutcích až do konce, tomu dám moc nad národy: bude je pást železnou berlou, jako hliněné nádobí je bude rozbíjet – tak jako já jsem tu moc přijal od svého Otce. Tomu, kdo zvítězí, dám hvězdu jitřní.” (Zjevení 2,26-28)

Církvi v Sardách ujišťuje: “Kdo zvítězí, bude oděn bělostným rouchem a jeho jméno nevymažu z knihy života, nýbrž přiznám se k němu před svým Otcem a před jeho anděly.” (Zjevení 3,5)

Církev ve Filadelfii povzbuzuje: “Kdo zvítězí, toho učiním sloupem v chrámě svého Boha a chrám již neopustí; napíšu na něj jméno svého Boha a jméno jeho města, nového Jeruzaléma který sestupuje z nebe od mého Boha, i jméno své nové.” (Zjevení 3,12)

Církvi v Laodikeji pak nechá napsat: “Kdo zvítězí, tomu dám usednout se mnou na trůn, tak jako já jsem zvítězil a usedl s Otcem na jeho trůn.” (Zjevení 3,21)

Výdrž potřebujeme ve všech oblastech našeho života. Při studiu, v manželství, při práci ale i při naplňování našich životních snů. Když se dívám nazpět, musím poděkovat Bohu, že vždy, když jsem měl v důležitých momentech mého života chuť to vzdát, poslal mi vždy do cesty někoho, kdo mi řekl: “Přece bys to teď nevzdal!” Tito lidé mi pomohli budovat důležitou vlastnost – VÝDRŽ – odhodlání, že to nevzdám.

Autor: Vlastík Fürst

Přečtěte si také od autora 21. díl: zde

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Hadi

Další článek

Egypt po čtyřech letech natrvalo otevřel hranici do pásma Gazy