Zdroj: denik.cz

Vlastně pouze salonního islámu. Navíc pouze v Brně.

Pan Lukáš Lhoťan, absolvent čtyřměsíčního kursu o islámu a jedné pouti do Mekky, nedávno na you tube  zavěsil jakési kázání – s největší pravděpodobností z prostřední brněnských muslimů.

Je-li pravda to, co o sobě Lukáš údajně sám tvrdí na portálu Zvědavec (kde je ovšem hodnověrnost většiny informací značně vágní), cituji: „přestože mám kladný vztah k islámu, imigrace obyvatel muslimského světa do našeho světa Evropského není dobrá“,  zavěsil toto kázání na you tube právě proto, že se mu jakákoli militantnost libovolného náboženství hnusí. A rozpoutal řadu emocí. (Diskuzí již méně.)

Patnáct nekonečných minut máte možnost sledovat oblouky a arabesky na kobercích, na nichž sedí skupinka mladých nadšenců a nad jejich hlavami se nese hlásek ze savonarolovské Florencie. (Je jen škoda, že takhle děsivě mluvili ještě i komunističtí pohlaváři v dobách krátce před převratem a začínají tak mluvit o pohlaváři současní. – Mimochodem, že celé to povídání do uší „věřících“ zní jako propagandistická přednáška komunistů si mj. všimnul i někdo z „normálních“ komentátorů onoho kazatelského klenotu.) Militantní hloupost. Tak by se asi dalo nazvat, čím slovník těchto bytostí přetéká. A to pořád ještě fra Savonarolu považuji z nich ze všech za nejupřímnějšího. A své věci vpravdě oddaného.

Někde na stopáži 5:15 se pak ozvou řeči o židech, vlastně proti nim. Včetně onoho z kontextu tak často a s chutí vytrhovaného verše, kdy koránští kamenové a stromky křičí na muslima: „Bráško hola, pospěš si! Za mnou se krčí žid, pojď a zabij ho.“ Nicméně ono otírání se o židy rozhodně není důvodem, proč na celé kázáníčko-kázání reaguji, a hlavně ne důvodem, proč islám v Brně vzal tak rychlý konec.

Pokud jsme už jednou konstatovali, že je to povídání propagandistické s jemným odérem fanatismu, nemá cenu dál rozmazávat, že postrádá jakoukoli argumentační logiku! Takže pak i veškeré výkřiky o „nelegitimní entitě z hlediska mezinárodního práva“, „drtivých okovech blokády věznící jeden a půl milionu lidí“,  o „likvidaci sémě islámu“ a o „sionistických bombardérech“ jsou prostě (navzdory své hlouposti) předpokladatelné. Ani nové, ani rádoby líbivé, prostě jen propagandistické.

Tvorům, kteří si dodnes ještě naprosto nepragmaticky dopřávají luxus objektivity, tam totiž chybí byť i jediná zmínka, že blokáda Gazy by asi nebyla tak intenzivní, kdyby se odtamtud nestřílely Kassámy, že Korán určitě také něco málo učí o tom, když muslim terorizuje muslima… Že možná i v islámu je okradení „bratra“ přestupek opovrženíhodný stejně jako v jidiškajt (vždyť odkud odjinud by „bratří a sestry“ opisovali?!),  a přesto vystopovat poslední destinace humanitární pomoci v pásmu Gazy je někdy docela oříšek atd. atd.

Vše, co toto nešťastné kázání obsahuje, se  už dlouho objevuje takříkajíc na denních talířích. Pro specifické weby a specifické skupiny neukotvených je tento jazyk a způsob ne-argumentace běžný.A podotýkám,  že ho najdete u některých  „bezvěrců“, křesťanů i židů stejně, jako právě v tomto k islámu se hlásícím domku. Zkrátka běžný. Chtělo by se napsat „normální“, ale to by byl těžký protimluv, protože slůvko „normální“ pochází z kořene „norma“, a já hluboce nevěřím, že by výše uvedené „vykázané“ pravdy odpovídaly normám, které islám vyučuje.

Smrt a zánik slovutného sémě islámu v Brně způsobil docela jiný detail. Mluvčí nedospěle hřímající z „trubky“ you tube (myšlenkově i intonačně nedospěle), totiž oslovuje své posluchače jako „věřící“ a jako takové – tedy jako věřící – je potom patřičně úkoluje v tom duchu a těmi výzvami, jichž jsme se už dotkli. Přitom mu vůbec není zatěžko zmínit jedním dechem také laskavé napomenutí Koránu, který „věřící“ ve správnost a požehnání islámské cesty k B*hu žádá, aby se ve svém horlení pro věc nikdy nenechali zmanipulovat do té míry, aby snad byli (chas we-chalila) nespravedlivými. Notabene někým takovým, kdo je oslovuje tak jako na „našem“ videu.

Nicméně právě tenhle důležitý motivek, motivek objektivity – jedině jdíky níž se lze jakés takés spravedlivosti  dopracovat (!!) – ten v celém tom povídání fatálně absentuje.  „Přemýšlejme o tom, jací jsme věřící“, horuje kazatelík pohnutě, ne však v tom smyslu, aby vyzýval ty, co sedí bosky na koberci, aby hledali pravdu a objektivitu, ale jen a jen proto, aby se chovali jako ti „správní věřící“, tj. aby bojovali za ony ptákoviny a ve jménu těch ptákovin, které mužík s pláčem na krajíčku stačil za těch deset minut do uší (doufejme že nikoli do duší) auditoria nahroutit. Jinak se prý totiž bude ten jejich pámbu v příhodný čas (možná už i zítra) převelice hněvat…

A právě to spolu s tichým souhlasným mlčením (a občasným zamumláním správného požehnání, zazní-li jméno pro ucho salónního „taky-muslima“ posvátné) je neklamný znak konce islámu v Brně. Vlastně – abych byl úplně přesný – nezačátku. Protože pokud Lukáš snímek nesestříhal, takže běžný uživatel internetu už neslyší ten nesouhlasný ryk a pískot (pokud se vůbec takto emotivně v islámské modlitebně reagovat smí), pak v Brně není jediný muslim. A pokud, tak nechodí do té místnosti, kde onen text takhle beztrestně zazněl. Tam se schází jen hrstečka jakýchsi „věřících“, kteří mají jakéhosi „svého“ pánaboha, co by se mohl (už zítra) durdit.  Já jim ho neberu, ačkoli by se možná našly i zákonné důvody, pro které by stálo za to jim tuhle hračku odebrat,   ale B*h  – ten jeden, jediný, jednotící a SJEDNOCUJÍCÍ – který patří všem, a  snad jedině cesty za ním a k němu mohou být různé, tak tenhle B*h to rozhodně není.

Protože totiž jakýkoli pámbíček  vyčleněný jen pro určité věřící, jen pro nějaké vyvolené, jen pro ty, co vědí nejlépe – je z pohledu vesmíru (a tóry) vždycky jenom modla. A muslimové přeci nechtějí být modláři. Jen hledají tu cestu ke skutečnému B*hu. Po svém. Navzdory všeobecné nepoučené a o to snadněji přijímané islamofobii jsem přesvědčen, že každý muslim stejně jako křesťan anebo žid se nikdy nenechá oštemplovat nálepkou „věřící“, protože už sama logika věci učí, že kdo potřebuje „na boha“ věřit, nemá na to, aby mu důvěřoval. Zatímco paradoxně každý, kdo potřebuje své „věřící“ , asi nemá příliš důvěry ani v sama sebe. O Vznešeném nemluvě!

Doufejme, že až se v Brně objeví první muslim, poučí toto kobercové stádo v podobném duchu, v jakém promlouvá Moudrost do uší všech, kdo jí chtějí naslouchat.

Autor: Jaroslav Achab Haidler

13 Komentářů

  1. králík
    15.12.2011 – 19 Kislev 5772 v 11:30 — Odpovědět

    me to pripomnelo Urvalka, jen zvysit hlas a ubrat sonor (ten akcent je docela smesnej)

    0
    0
  2. králík
    15.12.2011 – 19 Kislev 5772 v 11:35 — Odpovědět

    mimochodem, ja to video tipla o vikendu jen za chvlku po tom, co “melamed” cituje Proroka a rika cosi o novotach v nabozenstvi….no prave, proto tip, zahlcovat si tim slepici mozecek nebudu (novotami)

    0
    0
  3. králík
    15.12.2011 – 19 Kislev 5772 v 11:39 — Odpovědět

    achabe, proc se castokrat ke vsemu vyhadris, kdyz uz je to prezvejkane jinymi?

    0
    0
  4. králík
    15.12.2011 – 19 Kislev 5772 v 12:01 — Odpovědět

    vyhadris…necekala bych , ze sebe sama rozesmeju :)
    ale omluva, zlobi me FUP, chtela jsem dopsat, ze i na opakovani je neco dobre….je to matka….. (dvojstranne, zalezi, co se opakuje)

    0
    0
  5. 15.12.2011 – 19 Kislev 5772 v 16:06 — Odpovědět

    Podle zpráv přímo z Brna je “reformátorem” Lukáš Větrovec a brněnští muslimové ho skutečně odmítli. Lukáš tedy asi již znovu sametový klid svými vizemi podruhé čeřit nebude.
    Jeho auditorium – tedy moravské muslimy představuje tento dokument :
    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10123385871-islam-po-cesku/307295350310002/

    0
    0
  6. králík
    15.12.2011 – 19 Kislev 5772 v 17:53 — Odpovědět

    coz me neprekvapuje, zas vzhledem k postave, ktera tu kauzu rozvirila, pravda je, ze jeho clanky nectu (musi byt zvlastni konstelace asi, kdyz se na ne vic podivam, jako tenhle vikend)

    0
    0
  7. králík
    15.12.2011 – 19 Kislev 5772 v 17:54 — Odpovědět

    otazka je, kde je momentalne vetru konec…..

    0
    0
  8. 16.12.2011 – 20 Kislev 5772 v 09:28 — Odpovědět

    Vezmu si do úst takové evangelium podle Jana a tam jsou “TI ŽIDÉ” v každé kapitole. Stačí to vhodně uchopit a vyslovit a bude na světě stejné haló jako u pana Lukáše. Včera jsem četl reakci žo na tuto kauzu na Blistech a upřímně sem se zasmál. Všude zase zněla mantra ŠOA, s níž již několik generací je elitou umýván mozek běžných příslušníků izraelského národa. Na rovinu říkám WW3 bude válkou o mesiáše.

    0
    0
  9. králík
    16.12.2011 – 20 Kislev 5772 v 20:00 — Odpovědět

    komentář k týdenní paraše tenhle týden nebude? (mě baví, což možná v očích achaba znamená, že jsou nekvalitní, ps: pod baví možno dosadit více slov, ale to vydá na slohovku)

    0
    0
  10. králík
    16.12.2011 – 20 Kislev 5772 v 21:07 — Odpovědět

    a tohle jsem mela napsat vlastne jako prvni (pac jsem to mela prvni na mysli):
    Davide klobouk dolu za Vas nazor, moc si cenim uprimnosti a hlavne nepokriveneho pohledu. Kdybych to napsala ja, schytam par histerickych utoku ala to, co uz to bylo. Kdyz to napise achab, taky to nema takovou vahu (preci jen je to TEN provokativni achab), ale od potomka to ma sakra vahu.

    0
    0
  11. 17.12.2011 – 21 Kislev 5772 v 18:41 — Odpovědět

    Davide, díky za názor. Oč se bude svět strkat během WW3 to ponechám stranou. Nemyslím si, že o mesiáše, ale to na věci zhola nic nemění. Ani nás to příliš daleko neposune.
    Chci ale poděkovat za to, že dobře cítíte, jak se z “šoa” stal prázdný mikrotenový pytlík, zaklínadlo a mantra. Pravda, bylo to cosi výjimečné, jediné a první průmyslové vyvražďování, nicméně je pozoruhodné je to, jak se touhle mantrou ohánějí právě všichni, kdo na prvním místě dávno zabili svoje hledání … A pro všechnu tu hrůzu, která se během šoa stala, mi připadne fakt nepatřičné, snížit to všechno jen na nepatřičné “non-gomód” upšouknutí na rautu během církevních restitucí :O))

    0
    0
  12. 18.12.2011 – 22 Kislev 5772 v 01:38 — Odpovědět

    be*H Sáhodlouhé povídání o osobních animozitách, o tom jestli je islámský bůh jen pro muslimy, ani v Blistech ani zmínka.
    http://www.blisty.cz/art/61414.html -acb-

    0
    0
  13. 18.12.2011 – 22 Kislev 5772 v 14:39 — Odpovědět

    Be*H A zde názory Leo Pavláta – podle všeho ze srpna 2011 :o))
    ——-oo
    http://www.holocaust.cz/cz/resources/ros_chodes/2001/11/pavlat

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Poklady obětí, poklady vrahů

Další článek

Palestinci v Betlémě rozsvítili vánoční stromek