Zdroj: Shekel

Jistě si vzpomínáte na můj sen, založit Shekel s.r.o – nicméně vzhledem k tomu, že www.shekel.cz asi nikdy nebude ziskový a že potřeby Shekelu jsou jinde než ve společnosti s ručením omezeným, tak další nejvýhodnější alternativa se jeví občanské sdružení.

Dne  ‍‍9.5.2012 – 17 Iyar 5772 bylo založeno sdružení kolem magazínu Shekel – New Shekel o.s.

Sice bych si více přál politickou stranu, ale každá myšlenka musí dozrát a tato je zatím na začátku, takže ji nemá smysl rozvíjet.

Zakladatelé jsou čtyři: ředitel v mé osobě (David Fábry), Tomáš Flaška, Jaroslav Achab Haidler a můj přítel –DC.

Právě s posledním jmenovaným jsem měl neshody, které vyvrcholili v nepříjemnou palbu pikantních výrazů a spojení napříč Shekelem. Side, alias Herbert Stavinoha, toho zneužil, ale nemám mu to za zlé, pokud se člověk dostane do bezradné situace a jedná v afektu, dělá věci, kterými jindy pohrdá.

Ale celý problém je totiž ve mně. Nejsem ochotný si připustit, že by Shekel mohl ovládat někdo jiný, než já, že finanční prostředky, čas a myšlenky věnované tomuto uměleckému dílu se mi nebudou dostávat.

Nicméně rozhodl jsem tomuto strachu nepodlehnout a převedl jsem doménu Shekel.cz na New Shekel o.s., jako majitele. Nyní ve sdružení jsou 4 členové, ale protože chci nabídnout členství všem, kteří mají chuť pro Shekel psát, tak se základna bude rozrůstat. Má to jednu podmínku: členství = minimálně 2 roky pro Shekel pracovat, jakkoliv a musí Vás schválit většina členů.

Každý člen má jeden hlas.

O to jednodušší pak bude přestup na politický subjekt.

Proč to píšu? Kvůli Haně Mayer, která když věčně tvrdí, že nejsme košer, ale sama si kvůli třpytivým náušnicím z Purimu nevidí v zrcadle uši, kvůli mr. Maxu Blausteinovi alias Martinu Skalickému jež vlastní militantní sbírku eretz.cz nebo rabimu z bývalého MoSSadu píšící pro eretz.cz

My, naši čtenáři, N A R O Z D Í L od eretz.cz jsme otevřené multikultuturní prostředí, kde se nesoudí lidé podle vyznání, původu, země odkud pochází, ale podle činů a názorů. Neschováváme se před Vámi. My jsme New Shekel o.s.

Při těchto slovech se cítím dobře. Rád bych poděkoval Lukášovi Lhoťanovi, za text níže, který sepsal na základě mého jednoho telefonátu a přesně vystihujeme podstatu našeho poslání:

Co je Shekel.cz ?

Internetový portál Shekel.cz vznikl v roce 1.3.2010 jako soukromá iniciativa několika dobrovolníku s cílem poskytnout českému uživateli internetu informace u židovského, muslimského a křesťanského prostředí a ekonomiky. Dalším cíle portálu je poskytnout internetovou platformu pro dialog kultura  náboženství, z tohoto důvodu je součásti portálu i diskusní fórum. Později se zakladatelé Shekel.cz rozhodli založit občanské sdružení New Shekel s cílem poskytnou legitimní platformu své činnosti pro veřejnost.

Cíle do budoucna

Dlouhodobým cílem redakce je vytvoření registrované části na webu Shekel.cz (která by byla přístupna zdarma po registraci), kde by se online poskytovaly informace o základech Judaismu, Křesťanství a Islámu, osobní příspěvky jednotlivých věřících a pro zájemce by probíhal i e-lerning online k tématům Islám, Křesťanství a Judaismus. Cílem tohoto e-lerningu je poskytnout zájemcům platformu, která by zdůrazňovala a propagovala společné hodnoty těchto tří náboženství a vedla i dialog mezi jednotlivými kulturami.

Redakce Shekel.cz by v případě získání dotace chtěla využít informační databázi Shekel.cz a e-kurzy k vydávání dvouměsíčníku Shekel se stejným zaměřením jako web Shekel.cz. Dvouměsíčník by byl distribuován do škol, knihoven, čajoven a organizací věnujících se podobné činnosti jako Shekel.cz a měl by pomoci ve veřejném prostoru dialogu kultur a náboženství.

Další činnosti, jenž by občanské sdružení Shekel.cz chtělo iniciovat v případě získáni dotace je pořádáni společných aktivit pro příslušníky náboženských a kulturních menšin a většinové společnosti (hudební, divadelní, filmové a jiné kulturní programy), společné poznáváni historie jednotlivých kultur (výlety pro školy a zájemce po stopách židovské, muslimské a křesťanské minulosti) i poznáváni kam vede náboženská nesnášenlivost ( památník Srebrenického masakru, památky na holocaust apod.

Autor: David Fábry a Lukáš Lhoťan

6 Komentářů

  1. plan-9
    10.5.2012 – 18 Iyyar 5772 v 20:07 — Odpovědět

    kdybyste nekdy zalozili politicke sdruzeni/stranu, jaky by byl program strany?

    0
    0
  2. 10.5.2012 – 18 Iyyar 5772 v 20:12 — Odpovědět

    plan-9: dlouhý, jednou jsem ho obšírně sděloval na blog.indes – ale ten už je zrušený :/

    0
    0
  3. mar.se
    10.5.2012 – 18 Iyyar 5772 v 23:03 — Odpovědět

    Davide, je mi líto, ale k tomuto se připojit nemůžu.

    Nevím, jestli je za této situace možné, abych zůstala jako admin na fóru shekel.
    Neříkám, že nemůžu – říkám, že to nevím a že to bude potřeba zvážit – to bys měl rozhodnout ty – jestli je pro tebe přijatelné, aby na tvém webu vykonával funkci s určitými pravomocemi člověk, který se se zaměřením webu v podstatě “ideově neshodne”..

    Píšu záměrně stejnou reakci sem i do mailu, aby nebylo sporné, co jsem kde komu řekla.
    Přeji vám vše dobré, ať už se dohodneme jakkoliv.

    0
    0
  4. aege
    11.5.2012 – 19 Iyyar 5772 v 11:08 — Odpovědět

    POZNÁMKA: Nové příspěvky musí být před zobrazením schváleny administrátorem…..
    ……………………………………………………………………………………………………….

    tato věta se prve objevila,když jsem chtěla uložit odkaz do svého Fora a ten odkaz uložit nešel ač asi 1 hodinu předtím ano.

    Tak by mne zajímalo proč tu nastala cenzura slova a z jakých důvodů ?že by to měl už na svědomí New Shekel ? :(((

    To až bude mít nějaký admin čas přelousknout články a vyhodnotit který se mu líbí a který nee,tak teprve pak si je čtenáři mohou přečíst???
    Tímhle štylem vyženete všechny věrné,kteří do mého Fora chodí…. :((((
    Kdo bude chtít číst staré zprávy?Hmmm….

    0
    0
  5. Petr
    25.5.2012 – 4 Sivan 5772 v 18:48 — Odpovědět

    Přeji hodně štěstí NewShekelos (bez těch mezer a teček to zní docela mexicky co? :-) )
    Ale s tou politickou stranou bych to viděl dost pesimisticky.
    Už se tu někdy sešli alespoň tři lidé, kteří by spolu v něčem souhlasili?
    Navíc spojovat kultury je asi méně konfliktní, než rozdělovat peníze a dělat zahraniční politiku.

    0
    0
  6. 26.5.2012 – 5 Sivan 5772 v 17:19 — Odpovědět

    Pro PETR: název bez mezer není vhodný pro SEO, lepší jsou pomlčky :)

    Myslím, že se nesešli, ale diskuse vždy dlouhodobě vede ke zlepšení.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Ekonomické perpetum mobile

Další článek

Libanonský Hizballáh obvinil USA a Izrael, že chtějí zničit Sýrii