Zdroj: Archiv

Dnešním dnem začal ve většině muslimských zemí postní měsíc ramadán.

Věřící při něm nesmějí za denního světla jíst, pít, kouřit a ani se oddávat požitkům. Tyto zákazy přeruší až západ slunce. Ramadán zahájili muslimští duchovní, jelikož spatřili na úterním nočním nebi srpek nového měsíce.

Postní měsíc tak začal v mnoha muslimských zemích. Mezi ně patří kolébka islámu Saúdská Arábie, Bahrajn, Egypt, Jordánsko, Libye, Sýrie, Libanon, Katar, Spojené arabské emiráty a Jemen. Dodržuje se i na palestinských územích. V Iráku se zatím postí pouze tamní menšinoví sunnité. Šíité a další vyznavači šíitské větve islámu v ostatních zemích začnou ramadán slavit až ve čtvrtek.

Velké nesnáze může v blízkovýchodních zemích způsobit úmorné horko. Teploty v Mekce dosahují 40 stupňů, v Rijádu dokonce 42.  Kvůli ramadánu začala Saúdská Arábie s přípravou dobrých podmínek pro všechny věřící. U mešit byly vybudovány obrovské klimatizované stany, v nichž se bude servírovat večerní jídlo iftár. Nově bylo také otevřeno 18 jízdních pruhů na dálnici mezi Saúdskou Arábií a Bahrajnem. Zaměstnanci státních nemocnic a klinik musejí o ramadánu chodit do práce ve směnách. Například ty noční končí v jednu hodinu po půlnoci.

K ramadánu se také vyjádřil saúdskoarabský král Abdalláh. Podle něj by ho věřící měli pojmout jako soutěž v konání správných skutků. Dále by se měli soustředit na nasávání duchu islámu, jakožto “náboženství lásky, milosrdenství, tolerance a šíření dobra”. Podle duchovních je pravé poslání půstu připomenout hodnoty, které mají platit i ostatní měsíce v roce. Ramadán je období zdrženlivosti. Věřící se mají chránit před pokušením jazyka, rukou i srdce na znamení zbožnosti.

Na ramadán reagují v mnoha zemích i politici. Například Izrael zmírnil bezpečností opatření, aby se Palestinci mohli snadněji dostat do mešit na jeruzalémském Starém městě. Pro muže nad 50 let a ženy nad 45 zrušil Izrael po dobu ramadánu povinnost mít pro vstup do východního Jeruzaléma zvláštní povolení.

Postit se hodlají i pákistanští muslimové, kteří byli postiženi katastrofálními povodněmi. Ti, kteří přežili, často přisli o veškeré zásoby jídla a jsou odkázáni na dary. I tak nehodlají půst vynechat. “Budeme se postit, ale nevíme, zda pro přerušení půstu najdeme dost jídla. To ví jedině Alláh,” řekla Nusrat Šáhová, která se svou rodinou momentálně žije u mostu v jihopákistánském Sukkuru.

Povodně zasáhly i sever Pákistánu. Z celkového počtu 165 milionů Pákistánců jimi byly zasaženy dva miliony. Na otázku, zda se hodlá přes všechny starosti postit, odpovídá obchodník Fakhar Zaman z údolí Svát slovy: “Co to je za otázku? Copak neznáte lidi ze Svátu? Ti půst nikdy nevynechají.”

V Mekce se také připravuje spuštění nových hodin umístěných na věži. Ta je součástí sedmivěžového komplexu hotelů, obchodů a úřadů, který byl vybudován u Velké mešity. Hodiny mají ukazovat islámský čas a mají začít tikat v prvním ramadánovém týdnu. Na tento okamžik čeká mnoho muslimů z celého světa. Podle Saúdské Arábie se má mekský čas stát protipólem světového času (GMT). Před dvěma lety se konala konference v Dauhá, kde vystoupili muslimští duchovní a vědeckými argumenty se snažili dokázat, že středobod světa je Mekka.

Ciferník hodin má průměr skoro 40 metrů a je umístěn na vrcholu témět 600 metrů vysoké věže. Má být viditelný z dvaceti kilometrů a velikostí šestkrát předčí londýnský Big Ben. K jeho výzdobě bylo použito 98 milionů kousků skleněné mozaiky.

Autor: redakce Shekel.cz

2 Komentářů

  1. 11.8.2010 – 1 Elul 5770 v 21:58 — Odpovědět

    My ze Szlonzska srdečně dekujeme za úctu k naší jazykové tradici, nicméně česky by bylo “Pro většinu muslimů …”, ale to je pochopitelně záležitost vydavatele potařmo čtk. Někdo se seknout musel :O)
    Kdyby bylo jen to…
    pozdravení

    0
    0
  2. sid
    12.8.2010 – 2 Elul 5770 v 00:48 — Odpovědět

    Postní měsíc skončí 9.9.10, a dodejme, že všechny islámské vlády v předvečer ramadánu amnestují zločince. Turkmenbaši tak v 2005 pustil 8.145 osob. Svátek je připomenutím bitvy u Badru, mysím, v roce 2 Hidžry (624 AD). Protože povinnostmi muslima jsou: šaháda, salát, zakát, saum a hadždž, tak ten “saum” půst si odzkouší opět a opět. Nesmí se jíst, pít,žvýkat, kouřit, sexovat a dotýkat se nečistých věcí (ženy, psi). Vše se řeší až v noci (tak Kaddáfí si o ramadánu odmítl podat ruku s Condoleezou Rice, přestože za její návštěvě v Libyi ji osobně zahrnul zlatem a dary). Jeden z hadísů (mající vyšší právní sílu než nálezy soudců) o psu říká:člověk dostal žízeň, a tak v oáze slezl do studny a dosyta se napil. Když pak vylezl, uviděl žíznivého psa, lízajícího kaluž, která z poutníka stekla. Inu vstoupil opět do studny, nabral do obuvi vodu ,vylezl a nechal ji psovi vylízat. A B-h se smiloval, a hříchy jeho mu odpustil. I ptali se Proroka: Posle b-ží, budeme tedy odměněni za svou laskavost ke zvířatům? A Muhammad pravil: Odměna- ta je přeci za laskavost vůči všem živým bytostem….škoda, že se tím muslimové neřídí. Tedy těch 46 milionů, kteří jsou s námi v EU. (Nebo my s nimi?). A kuriozita, zvláštní nařízení (fatwa)platí pro muslimy nad 64 stupněm severní šířky, kde je nyní- věčný den…(oblast švédské Kiruny a výše, a norského Tromso). Tam nám, hodní Arabové, pasou soby (případ konverze Sámů k islámu zatím není znám…)

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Gabajim

Další článek

Hazardu by slušela jednotná daň