Zdroj: konexe

Víceméně to bude výkřik, asi do tmy, ale hlasitý. Už mě doopravdy nebaví poslouchat v televizi a svém okolí ta nechutná hesla, která mě obviňují z toho co jsem nespáchal.

Proč mám snášet ten hnus a svrab, který televize prezentuje? Mě se to velmi dotýká, ačkoli nejsem zúčastněným. V každém mém psaní tady na tomto místě říkám otevřeně, že jsem od malička musel snášet chování, na jaké jsem nebyl zvyklý a dodnes mi vadí.

Vám nestačí, lidi hloupí, že jsem poslechl rodiče, aby ze mě něco bylo? To, že je pravda na každém šprochu je známo i mě. Ostuda chodí od rodiny k rodině a nenechá se odradit, jen aby škodila. Proč mám narážet na hesla typu Cigáni do práce, když od školy do té práce chodím denodenně?

Je v tom snad řečeno: “Cigáne já tě tu vůbec nechci”? A práci vůbec nemusí jít. Povězte, hlupáci, co na mě máváte transparenty že jsem Cikán co krade a ničí Vaše bohatství?

Však se snažíme, nebojte. Bude nás jistě víc až konečně pochopíme, že šance, které nám nabízíte můžeme využít. Ovšem nevzdáme se hrdého označení Cigán nebo Rom! Pořád je a bude lepší když Cigán řekne Cigánovi: “jdi do práce”, než aby mu to řekl někdo úplně jiný, od koho to slyšet vůbec nechce.

Holohlavá “menšina” se bouří a poslední zbytky svědomí odhazuje v dál, jak to “bendžo”. Nač se bát? vždyť máme demokratické zákony. A minulost? Poučení? Často jen brekot nad tím, když mi někdo z obrazovky vyhrožuje a nabádá mě heslem: “Cigáne, jdi makat nebo uvidíš”.

My se nesmíme vzdát, ale nesmíme také vytahovat mačety jen pro obyčejného komára. Násilí je to špatné, co nás brzdí a lepí nálepku na čelo. Spolu s leností a hloupostí trčíme často na dně a nevíme kudykam.

Rozum z hrsti dávno vypadl, vozy už nemáme. Poučme se tedy a spějme k názoru, že země je tu pro nás a my pro ní. Pochopení potřeb a jednání druhých povede k něčemu, ale strach a odtažitost nikoli. Takto nikdy nic nevyřešíme a nepomůžeme si.

Vždyť vůbec nechceme slýchat a vídat nácka v hlavním televizním zpravodajství. Nemáme chuť se bát o svůj život a nemá jí ani majorita. To musíme pochopit. Často řešíme problém násilím a slýcháme o tom také v televizi. Nepíšu to jen ze zkušenosti druhých, ale i z té mojí vlastní.

Zlodějství nám nesluší a žere nás zevnitř jak zhoubná nemoc. Ovšem ospravedlnění názoru: “kdybyste se tak nechovali, nemusíte slýchat hesla: Cigáne jdi do práce, je mylné a je to klam jak Říp.

O to, abychom už toto nevídali se musíme přičinit my sami. Nikoli posloucháním náckových názorů, ale svým rozumem a hlavou.

Autor: Pavel Kaleja

Zdroj fota: konexe

9 Komentářů

  1. 23.9.2012 – 7 Tishri 5773 v 14:27 — Odpovědět

    Díky, Pavle … furt vejš.

    2
    0
  2. ELF
    23.9.2012 – 7 Tishri 5773 v 20:34 — Odpovědět

    I já připojuji dík za krásný článek.A co udělat víc než jen napsat?

    2
    0
  3. Pavel Kaleja
    26.9.2012 – 10 Tishri 5773 v 14:59 — Odpovědět

    ELFovi: Snažím se. Pracuju jako asistent pedagoga na základní škole praktické. Je je všeobecně známo, tyto školy navštěvuje hojný počet romských dítek. Ačkoli někdo by mohl namítnout otázku: “jak se pozná romské dítě?”. Věřte nebo ne, já je poznám :))
    Začíná to rodinou, pkračuje školou. Přesvědčit rodiče že docházka do školy je nutná a velmi přínosná je těžké, nikoli však neproveditelné.
    Je to deziluze. Od mala jsem byl pevně přesvědčen až jestli si jednou udělám aspoň tu maturitu, lidé si na mě nebudou ukazovat jako na toho cigána, co dělá nepořádek, je ušuntěný a nemá tu vlstně v české republice co dělat. To byl však omyl. O tom byl tento krátký článek plný hořkosti.

    Já si živě pomatuju na větu, co mi ještě na základce řekla tamní ředitelka(dodnes si ji velmi vážím) :”Pavle vy jste Romové, ty to budeš mít vždycky těžší než my a budeš toho muset dokazovat dvakrát tolik”. V té době jsem se tomu smál, protože mě to vůbec nezajímalo. Samozřejmě to je pravda pravdoucí.

    A nebo se úplně mýlím a za pár let zjistím, jak to všechno vlastně je a co jsem vůbec zač :)

    0
    0
  4. ELF
    26.9.2012 – 10 Tishri 5773 v 21:24 — Odpovědět

    Pavle, držím Vám palce, máte můj obdiv.

    0
    0
  5. 29.9.2012 – 13 Tishri 5773 v 21:52 — Odpovědět

    Pavle, příspěvek 03 je suprový svou otevřeností. Rozviň to téma .. poučíme se.

    0
    0
  6. Petr Jano
    30.9.2012 – 14 Tishri 5773 v 12:29 — Odpovědět

    Hezkou neděli všem přátelům, velice rád bych navázal na některé asociace Pavla Kaleji.
    Je velice pozitivní, že tento mladý člověk, je ve své podstatě, v pozici slušného občana, který má objektivní zájem žit jako normální člověk, který prakticky vnímá všechna negativa i pozitiva společenského dění, a to je důležitý stimul, k jeho zájmu o společenský život. Obzvláště v oblasti vnímání života romské menšiny a pohledu na ni…Musím říci, že jich jsou stovky, jako je pan Pavel Kaleja.
    Já bych ale rád posunul určitý pohled na celou společnost.
    Tak především je nutné vnímat celospolečenské změny již od roku 1990, kdy celá občanská společnost i politický systém přecházel ze socialistko komunistické platformy do postdemokratické platformy.
    Velká množina občanů v ČR se opravdu snažila a stále snaží přijímat a učit se od západní demokracie.
    Demokracie které k nám přicházeli ze západních kultur, jako z Velké Británie, USA, Francie, a jiných západních vyspělých demokracii, které jsou a ještě dlouho budou právě nositeli tohoto politického systému, který je již dlouhá staletí hlavním stabilním sloupem demokracie a jejich vyspělého občanského života.
    Česká společnost v období od roku 1990, až do současnosti měla velké šance se právě chytit těch demokratických principů, které se v praxi prokázali jako principy, na kterém stojí stát, a tedy celá společnost.
    Musím však konstatovat a nejsem sám, že politická reprezentace všech českých vlád od roku 1993, ztratila ten správný směr, neboť se vzdálila její reprezentace, od principů morálky a etiky a bezůhoného života.
    Tyto duševní a duchovní hodnoty právě měli být těmi, které měli mravně a morálně, a eticky vychovávat celou společnost, od komunistického dědictví, jejich vidění morálky a etiky, které oni zaseli do srdcí a myslí celé postkomunistické společnosti !
    Tyto velké morální a etické hendikepy, jsou právě příčinou jejich neúspěchu, skoro všech individuálních politiků, kteří zastávali nějakou politickou funkci. Neboť oni sami v sobě měli právě to komunistko deformované smýšlení, a jejich morální i etické principy, které neopustili, je ve své podstatě diskvalifikovali k jasným neúspěchům, jak jejich osobních, tak celospolečenských !
    To co pak následovalo do dnešní doby, je možné již analyticky zhodnotit. A již dnes můžeme zřetelně říci, že ti zodpovědní(nezodpovědní)politici dotáhli celou občanskou společnost, do celospolečenské krize, která není pouze krizí ekonomickou ale řekl bych, že vážnější krizí je úpadek společnosti v morálce a etice, obzvláště ti co reprezentují společnost.
    Neboť politická nekultura mnoha stovek politiků, a jejich osobní veřejný život, nám tyto lidi ukázal jako lidí s hroší kůží a jiných nechutných vlastností…
    Proč tento komentář píši až z takovým širokým zamyšlením ? Je to proto, že mnoho negativního smyšlení, které se již s velkou silou projevuje vůči menšinám, obzvláště s velkou razancí proti romské menšině, je právě jedním z důsledků politické neschopnosti a nezájmu právě kompetentních politiků, kteří měli a mají dbát o to, aby neonacistko rasistické a diskriminační tendence v celé společnosti byli efektivně eliminovány.
    Pokud ale tito politici nejsou schopny řešit ekonomické a politické a sociální otázky, které jsou prioritou pro úspěšný stát a jejich občany, tak mi vážení věřte, tato vláda není schopna řešit a eliminovat neonacistko rasistické zlo a všechny negativní tendence, které vyvolávají strach ve společnosti…
    Romská inteligence je neustále v pozadí, a čeští politici je stále nechtějí přibrat a přizvat k objektivní a konstruktivní spoluzodpovědné spolupráci…
    Proto závěrem, vůbec nejsem optimistou v teto oblasti týkající se romské menšiny, a nějakých zásadních celospolečenských pozitivních změn…

    1
    0
  7. Petr Jano
    30.9.2012 – 14 Tishri 5773 v 12:50 — Odpovědět

    Oprava: postdemokratický, mělo být slovo postkomunistický. Děkuji.

    1
    0
  8. Pavel Kaleja
    1.10.2012 – 15 Tishri 5773 v 08:58 — Odpovědět

    Dobrý den,

    já se pokusím dopsat a poslat svůj rozepsaný článeček. Jen co mi nová firma zprovozní internet doma. Díky za reakce.

    1
    0
  9. edy
    10.4.2019 – 5 Nisan 5779 v 21:34 — Odpovědět

    ale reknete tomu debilove ze praci se hleda jinek..ne chodit z listkem "chci praci". www.jobs.cz

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Tallinn bude prvním městem s MHD zdarma

Další článek

Megapole