Zdroj: Archiv

Svět není o barvě pleti, o národnostech, o náboženství. Svět je o nás lidech. O tom, jak se chováme k sobě, jak se umíme  respektovat.

Začala jsem pracovat pro novou firmu. Dozvěděla jsem se, že mne kolegové nemají rádi, protože jsem se jeden den zastavila v kanceláři v riflích. Ve skutečnosti mne nemají rádi, protože investovali do nějaké pyramidy a já jsem se odmítla zúčastnit se slovy: ” Úspěšný člověk vydělává rukama a hlavou.”

Princip je založen na tom, že jeden blbec koupí podíl za dva tisíce a potom musí sehnat dalších dvacet blbců, aby se mu investice vrátila zpátky.

Úspěch máme ve svých rukou.

Další zkušenost jsem zažila dneska. Jeden známý mi psal, jak jsou muslimské země hrozné.

“Jaké?” zeptala jsem se.

“Všechny.”

“Konkrétně?”

“Například Maroko, můžete si tam koupit ženu,” odpověděl.

“Ženu Vám seženu i na Václaváku. Pokud bude chtít cizinec trvalý pobyt, může si jí koupit za dvacet tisíc.”

“V Maroku je špatný právní systém,” namítnul.

“Lepší než u nás. Nepotýkají se tolik s kriminalitou.”

“Co třeba Iránci.”

“Co Iránci?”

“Věší lidi na jeřáby.”

“Věříte, že tomu tak je?”

“Nikdy bych tam nejel.”

Jak můžeme soudit nějakou zemi, když jsme tam nikdy nebyli.

Minulý týden jsem dostala  časopis v angličtině, psali v něm o naší zemi. Prý je v Česku prakticky kdekoliv dostupný sex, můžete si ho koupit, kde chcete. Je to pravda? Samozřejmě, že není.

Rakušané o nás říkají, že jsme zloději. Je to pravda? Samozřejmě, že ne.

Mnoho lidí má problém s muslimy nebo Židy. Mnoho lidí se nikdy s žádným živým nepotkalo. Někde si přečetli, že je to špatné. Na příbalovém létáku u mnoha potravin se dočteme, že jsou nezdravé a přesto je milujeme.

Diskutuji s křesťany a s jinými věřícími, je mi jedno, v co věří. Chci jen, aby byli fajn lidi. Nechci dělit lidi na Balkánce, Indy atd. Mám to štěstí, že jsem poznala mnoho národností. Pro mne jsou to v první řadě lidé, lidé jako já. Lidé, kteří mají rodiny, kteří si žijí ten svůj každodenní osud. Pomáhejme si a nerozdmýchávejme nenávist. Jsme na světě jen na krátkou chvíli.

Není mi jedno, co se děje v některých zemích, ale tito lidé mají svoji cestu a my ji nemůžeme změnit. Můžeme ale pomoci ovlivnit dění ve světě naším mírovým působení. Můžeme jednat, setkávat  se a diskutovat.

Každý den můžeme udělat něco pro druhé.

Těším se na své kolegy ze Shekelu a je mi jedno, jací jsme. Bůh je stejně jen jeden a ten nám ukazuje cestu.

Autorka: Soňa Diartová

Přečtěte si také od autorky: Pózující Eden Abergilová

2 Komentářů

  1. 11.9.2010 – 3 Tishri 5771 v 15:45 — Odpovědět

    Příklad s potravinami vzhledem k předchozím větám jsem nepochopil, nemá-li to být příklad rezignace na obranu sebe sama proti konkrétním problémům (konkrétní druh výrobku, konkrétní nebezpečný muslim / Čech; nikoliv nějakým abstraktním skupinám, tedy např. “muslimové”, “Češi”) – a to pak potěš koště.

    Dále nesouhlasím s nemožností kritiky státu, aniž by do něj člověk vstoupil. To mi smrdí apelem na druh “relativismu”, který může být dosti nebezpečný. Ale to je pravděpobně na delší text a nechci tím hnojit diskuzi (a ze stejného důvodu nerozebírám negaci věty “Češi jsou zloději”).

    S pozdravem Věčný kritik. :)

    PS: Házet nemusíme, Svět je v jednom pytli; z čehož občas pramení problémy. :)

    0
    0
  2. sid
    11.9.2010 – 3 Tishri 5771 v 18:46 — Odpovědět

    Buďme hodní, paní Soňo, a konstatujme, že skutečné lidství má stonásobnou přednost před nádrodovectvím. MÁTE PRAVDU. Jenže, nebude mi to nanic (ono lidství), před branou Camp Avalanche (dříve populární destinace Abú Ghrajb), nebo před Camp Ašraf, což je už lágr střežený iráckou policií v Iráku (bývalém), plný Íránců, kteří zdrhli před Chomejního “demokratickými” metodami. SAVAMA (íránští tajní) tam “dojíždějí” z Baghdádu, a vybírají si jak rozinky své budoucí oběti…samozřejmě, minulý týden pověsili v Íránu dva homosexuály na jeřáby. To je tisíckrát nafocené mobilama. Fotku chcete odkud? A každý měsíc je ukamenováno deset žen. Hmm, víte jak je to se statistikama v Maroku (kdo tam dělá statistiky…)? No tak, že trestné činy se páchají v rodině, a i policie “předá” leckdy “pachatale-lku” k potrestání zpět rodině. V zemi, kde se zavraždění na ulici odtáhnou do sousední čtvrti (jeepem), aby nápad trestné činnosti měl sousední velitel,je lepší, nic nevykazovat. Ale jinak, Maroko je krásná země.Mohli bychom pokračovat (všechny korupcí zparchantělé země od č. 150 do 192 na škále TI jsou muslimské), takže…proč bychom to dělali…A tak závěrem: Bernieho Madoffa si zavolá vyšetřovatel, a říká: “poslyšte Bernie, sedět sto let je nesmysl.” Stačí, když nám řeknete:”odkud je ta geniální myšlenka vašeho průběžného financování fondů bez reálného základu”….? Bernie se podívá z okna na žloutnoucí listí,otře brýle, zamyslí se a říká:” slyšel jste už někdy o financování českého sociálního systému…?”

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Britské muzeum zapůjčilo do Íránu vzácné svědectví o minulosti

Další článek

Joch-ness aneb menšinová privilegia