Zdroj: Archiv

V čele Evropské rady pro židovské komunity je po zakončení v Berlíně dne 26.10.2010 ukrajinský miliardář, člen Dněpropetrovské židovské komunity, Ihor Kolomijský.

Rozhodly tak orgány ECJC po dvoudenním jednání v berlínském sídle organizace, jejíž partnerem je v ČR FŽO. Zasedání se uskutečnilo pod heslem “Leading Jewish Europe Together” (Veďme společně židovskou Evropu), a mělo akcentovat význam židovské diaspory v Evropě, která je významově “třetím pilířem” po obcích v U.S.A. a po vlastním Izraeli. ECJC také přebírá, s ohledem na ekonomickou depleci ve Spojených státech, některé úkoly amerického “Jewish Joint Distribution Comittee”.

Organizace působí od roku 1968 ve 40 zemích Evropy a Blízkého východu (například v Turecku), a pomáhá v boji proti antisemitismu pochopením židovských tradic a kultury a rovněž edukací v muslimských zemích postsovětského prostoru. Přestože zvolení Kolomijského nebylo jednohlasné, jde bezpochyby o osobnost, stojící i v mateřské Ukrajině mimo výrazné politické proudy (oranžová revoluce), i když sám Kolomijský, jehož jmění nesmí zveřejňovat například magazín Forbes, je figurou, ovládající hutnictví a těžké strojírenství na Ukrajině a v dalších zemích. Dnes je Kolomijský druhým nejbohatším Ukrajincem (s izraelským pasem) a předstihuje ho pouze “král ukrajinské oceli”, Rinat Achmetov. Má se za to, že podobně jako v Dněpropetrovsku, bude Ihor Kolomijský nejen donátorem, ale také zdatným organizátorem ekonomického života komunit.

Autor: Herbert Stavinoha

Přečtěte si také od autora: “Siloviki” budou jednat v Jeruzalémě

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Zvláštní proroci (2)

Další článek

Proč jsem proti školnému?