Zdroj: Shekel

Z aktuálního internetového průzkumu společnosti SANEP vyplývá, že se 65,5% dotázaných vyslovilo pro znovuzavedení trestu smrti. Současně s tím se ale 52% účastníků ankety obává, že náš právní systém ještě na tento krok není přípraven.

Přemýšlel jsem na tím, co bych v podobném průzkumu odpověděl, kdybych dostal otázku: “Trest smrti – ano či ne?” Mnohokrát jsem slyšel, že jako křesťan bych měl být proti. Jenže v Bibli jsem nic takového nenašel. Naopak, ve starozákonní době byl trest smrti součástí židovského práva.

Přesto bych asi v současné době tento trest nepodpořil. Podobně jako těch 52% respondentů se i já obávám, že při současném stavu v naší policii a justici by mohli umírat i nevinní.

Na druhé straně bych se tomuto právu nebránil. Pokud někdo chladnokrevně vraždí a zabíjí, dává tím najevo, že si neváží života. Tak proč pak takovým lidem zajišťovat až do smrti pohodlné bydlení, dostatek jídla, kulturu a další požitky, na které mají odsouzení ze zákona právo?

Domnívám se, že nastal čas, aby společnost začala vážně diskutovat, jakými cestami se pokusíme zvrátit postupný úpadek morálky “západní civilizace”, do které patří i naše země. Možná by sem po důkladné přípravě mohl patřit i trest smrti.

Autor: Vlastík Fürst

1 Komentář

  1. Janacz
    22.12.2010 – 15 Tevet 5771 v 11:37 — Odpovědět

    Trest smrti je moc složitá věc. Lepší by bylo “vyhoštění” někam, kde by se museli vrahové sami o sebe postarat.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Spořící účty, souboj na ostří nože

Další článek

Zahraniční investoři opouštějí židovské osady v Předjordánsku