Venku už pořádně přituhuje, dny jsou teď nejkratší z celého roku. Odpočiňte si od předsvátečního shonu a načerpejte energii na dvou výstavách, na kterých se velkou měrou podíleli izraelští umělci.

Welcome to hard times

Jsou věci, které ovlivnit můžeme a potom ty, které nás můžou trápit roky a nic s nimi nenaděláme. Nebo snad ano? Není to často jen naše lhostejnost? Problémy jsou, ale jak je řešit? Vždyť na to vlastně nemáme ani čas. Musíme pracovat, chodit do fitness, vypadat skvěle, být oblíbení ve společnosti, mít spokojenou a zaopatřenou rodinu, mít na účtu dost peněz, stíhat se bavit, mít kvalitní sex, nemít kruhy od očima, odevzdávat věci v termínu a na co nezapomenut? Vyfotit si všechno telefonem do úhledných čtverečků, nesdílet to na sociálních sítích a posbírat dostatečný počet zdvižených palců nebo milounkých srdíček.

A zatím kolem nás zuří války, kybernetické útoky, bují terorismus, někde zuří hladomor a jinde zase zabíjí politický populismus.  „Nemůžu přece zachránit svět!“ Ne, jednomu člověku se to skutečně nepodaří. Není ale čas, začít se věnovat více smysluplným věcem?

Tyto otázky, ale taky mnohem ucelenější pohled na problematiku dnešní rozštěpené společnosti, která se vedle sebe dokáže postavit lidi vyhublé hadem a ty, kteří umírají na obezitu, klade i nová výstava v centru DOX. Kurátoři se rozhodli prostor pojmout jako tělocvičnu. Během prohlídky tak můžete načerpat informace, nevynechat lekci na běžícím pásu a taky můžete lépe zpracovat svoje emoce, které ve vás expozice vzbudí.

Na projektu se podílejí slovenský fotograf a výtvarník Viktor Frešo, kubánský umělec Antuan Rodriguez a izraelská tvůrkyně zaměřující se na video-art Elinor Milchan.

Výstava WELCOME TO HARD TIMES from DOX Centre for Contemporary Art on Vimeo.

Výstava je v Centru současného umění DOX k vidění do 4. února 2019

 

Israeli street moments

Zadejte si slovo Izrael do vyhledávače a koukněte na prvních pár obrázků. Co nejspíš uvidíte? Západní zeď, pláž v Tel Avivu, skupinku charedim, Mrtvé moře a celou spoustu válečných fotek pojednávajících o izraelsko – palestinském konfliktu. Ale běžný život, tak jak ho žijí lidé v malých městech, v úzkých uličkách, jak slaví svoje svátky, jak večeří s přáteli nebo jak odpočívají, to byste hledali dlouho a snad i marně. A právě na tyto snímky se zaměřuje výstava Israeli street moments. Tři fotografové a jejich vášeň pro pouliční zachycení obyčejných okamžiků. Vzniká tak pestrá přehlídka často kuriózních situací, se kterými se v izraelských ulicích můžete potkat. Přiblíží vám život lidí, kteří žijí, pracují, milují a jsou úplně obyčejní.

Kurátorka výstavy Pavlina Schultz oslovila tři izraelské tvůrce. Alex Levac (1944) pracoval v Brazílii, Londýně i Los Angeles. Dnes žije v Jeruzalémě a je držitelem prestižní Israel Prize. Gabi Ben Avraham (1960) pracuje pro softwarovou společnost a to, že se po několika desítkách let vrátil k fotografování, je vlastně náhoda. Jeho snímky ale rozhodně ne. Ilan Ben Yehudase (1960) se dnes věnuje hlavně grafickému designu, ale stejně jako jeho kolegy z expozice, skutečná vášeň pro street fotografii jej nikdy neopustila.

Výstava je v Leica Gallery Prague k vidění do 6. ledna 2019

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Ovčáček odsoudil Zemana

Další článek

Trocha chanukové inspirace na poslední chvíli