Zdroj: Wikipedie

Koncem listopadu 2010 rozšířilo řady Izraelských obranných sil (Israel Defense Forces, IDF) deset dobrovolníků.

Na tom by nebylo ještě nic zvláštního, kdyby se nejednalo o autisty, navíc první v řadách IDF. Již dříve v průběhu tohoto roku umožnila armáda dobrovolnou službu mladým lidem s duševními, chcete-li psychickými, poruchami. Jak k přijetí zmíněných dobrovolníků došlo a co je to vlastně autismus?

S celým nápadem přišli učitelé ze Střední školy Ley Rabinové (Leah Rabin Middle School; pojmenované po manželce zavražděného premiéra Jicchaka Rabina) v Petach Tikvě, která se o autisty stará. Svoji vizi představili armádě, která s nápadem souhlasila a vzdělávací instituci navštívila, aby získala podrobnější informace o zvláštním zacházení, kterého je u autistů třeba. Samotní učitelé se domnívají, že jejich žáci mohou být pro stát přínosem. Nově přijatí vojáci budou postupně rozřazeni do jednotlivých základen s vojenským vybavením.

A co to však autismus je? Jde o vývojovou duševní poruchu osobnosti, pro kterou je charakteristická abnormální sociální interakce a komunikace, stereotypní, limitované a opakující se vzorce chování, zpomalení kognitivního vývoje, vývoje řeči atp. Vše je odvislé od formy a závažnosti autismu a u různých osob se nemoc projevuje odlišně. Pro osoby s autismem například může být velmi obtížné navazovat mezilidské vztahy, oční kontakt, komunikaci s ostatními lidmi a možný je u nich též rozvoj sociálního odcizení. Typické může být opakující se (tzv. repetitivní) chování, které může spočívat v opakujících se pohybech, lpění na absolutním pořádku, kdy vše musí být na svém jasně daném místě, seřazování různých předmětů apod.

Jak již bylo řečeno, nemoc může mít různě závažnou formu. U osob s těžkou formou může být přítomna až mentální retardace, zatímco osoby s mírnou formou mohou být „schopné samostatného fungování s vysokou mírou intelektu“ avšak se značnými problémy v oblasti sociální interakce. U některých autistů může být zároveň vzácně přítomen tzv. syndrom savant. Člověk s tímto syndromem je na jednu stranu limitován charakteristickými rysy autismu, avšak na stranu druhou je obdařen mimořádnými schopnostmi (jazykovými, matematickými, vizuálními, hudebními atd.) hraničícími s genialitou. Příkladem může být Daniel Tammet ze Spojeného království, pro kterého není problém se během týdne naučit nový cizí jazyk, či vyjmenovat více než 22 tisíc desetinných míst čísla Pí. Pravděpodobně nejznámějším autistou je přitom postava Raymonda (ztvárnil Dustin Hoffman) z Oscarového snímku Rainman.

Osobně pokládám tento počin za velice pozitivní a chvályhodný. Je hezké nabídnout takovouto možnost sebevyjádření, které zároveň umožní zapojení se a pocítění pocitu sounáležitosti. Je též dobře, že tak může být učiněno v rámci armády, která je v Izraeli brána jako integrální prvek společnosti.

Autor: Ladislav Faigl

Přečtěte si také od autora: Quo vadis izraelská populace?

2 Komentářů

  1. 16.12.2010 – 9 Tevet 5771 v 10:46 — Odpovědět

    A schizofreniky přijímají taky?

    D.

    PS: Kraasný článek Ladislave :-)

    0
    0
  2. Ladislav Faigl
    16.12.2010 – 9 Tevet 5771 v 21:38 — Odpovědět

    Ynetnews uvádí, že Jediot Achronot měl zmínit neurčitě pouze mental disorders, takže těžko říci.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Dvě nevyslyšené modlitby – 2.část

Další článek

Palestinci požádali Evropany o uznání palestinského státu