Zdroj: Shekel

Palestinští vyjednavači požádali několik evropských zemí o uznání palestinského státu.

K tomu došlo vůbec poprvé a zároveň bez předchozí dohody s Izraelem. Oficiálním stanoviskem Evropské unie je to, že Palestinu uzná až ve chvíli, kdy to uzná za vhodné a pouze za předpokladu, že za vznikem nového státu budou stát mírové rozhovory.

Na stejné téma v noci jednali také američtí poslanci a odhlasovali rezoluci, v níž jednostranné uznání Palestiny odmítají. Požadavek palestinských vyjednavačů je důsledkem krachu mírových rozhovorů. Ty se zasekly kvůli tomu, že Izrael odmítá zastavit výstavbu v osadách na západním břehu Jordánu. Zmražením výstavby v těchto osadách však Palestinci podmiňují své setrvání v mírových rozhovorech.

Jeden z členů vedení palestinského vládního Fatahu Azzam Ahmad dokonce vyloučil i možnost nepřímých mírových rozhovorů, které by zprostředkovávaly Spojené státy. Návrat k těmto rozhovorům navrhoval americký zmocněnec pro Blížký východ George Mitchell.

Podle něj by obě strany měly jednat separátně s USA o základních aspektech budoucí dohody. Americký zprostředkovatel by tak nemusel informovat protistrany o názorech protivníka. Cílem by bylo zmapovat postoje obou stran a vymyslet novou strategii mírových rozhovorů.

O dalším postupu dnes také bude jednat izraelský premiér Benjamin Netanjahu se sedmi klíčovými ministry své vlády.

Palestinci však stále trvají na předběžné dohodě ohledně osad. Opírají se při tom o podporu ministrů zahraničí arabských států. Ti nedoporučili ani nepřímé rozhovory do doby, než USA poskytnou jasné stanovisko ohledně hranic budoucího palestinského státu. “Nebudeme s Izraelem jednat přímo, nepřímo ani paralelně, jestliže výstavba v osadách nebude ukončena,” řekl Ahmad.

Podle agentury AP bylo o jednostranné uznání Palestiny požádáno Dánsko, Švédsko, Británie a Francie. Stejný požadavek dostal zástupce Evropské unie v mírových rozhovorech. Palestinci požadují uznání státu v hranicích z roku 1967. Jejich stát by tedy zahrnoval i západní břeh Jordánu, pásmo Gazy a východní Jeruzalém.

Palestinci chtějí přednést požadavek i v OSN. Palestinu před nedávnem uznaly Brazílie, Argentina a Uruguay. USA však i nadále podporují diplomatické řešení sporu.

Autor: redakce Shekel.cz

1 Komentář

  1. larry
    26.12.2010 – 19 Tevet 5771 v 14:44 — Odpovědět

    já bych těm palestincům akorát tak nas.al:
    http://karelsykora.blog.idnes.cz/c/125519/Musi-se-Izrael-stahnout-za-hranice-pred-rokem-1967.html

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Autista vojákem? V Izraeli žádný problém

Další článek

I takhle se dá vydělávat