Když se izraelského dítěte zeptáte, jaká je jeho nejoblíbenější pochutina, s největší pravděpodobností vám odpoví jednoslovně: „Bamba“. Slavné arašídové křupky jsou fenoménem už od konce 60. let, kdy vznikly. Mnozí rodiče si na nich pochutnávají společně se svými dětmi. I oni na nich vyrostli. Vyrábí je společnost Osem a podle jejich statistik prodeje sní lidé v Izraeli každý měsíc v průměru 10 milionů balení. Někdo jim říká “červíci“. Tvarově tak skutečně vypadají. Nejsou sladké ani slané, jsou zkrátka arašídové. Z přírodních surovin a bez konzervantů.

Najdou se samozřejmě i odpůrci, kteří kladou důraz hlavně na to, že i když dítko odměníte sáčkem Bamba, nemělo by se zapomínat taky na čerstvé ovoce a zeleninu. O tom není pochyb. Dalším hlasem jsou ale izraelští odborníci na výživu, kteří se potýkají s velkým nárustem lidí alergických právě na arašídy. Pokud si však děti na tento druh ořechů zvykají už v dětství, riziko pozdější alergie se prý výrazně snižuje.

Bamba je chuť Izraele! I takové názory jsou časté. Sáčky s malými “červíky kupují děti, dospělí, studenti i vojáci. Bamba má celou řadu příchutí. Najdete sladké, slané, sýrové, s náplní nebo polevou, ale největší klasikou jsou právě ty arašídové.

Slavné křupky mají i svého maskota. Bamba baby se zrodilo na začátku 90. let. Kreslené dítko s velkou plenou a vrkočem na hlavě. A stal se takovým fenoménem, že si jej v roce 2012 zvolil, jako svého maskota, i izraelský tým na Letních olympijských hrách v Londýně.

Arašídová pochoutka z Izraele se dnes vyváží prakticky do celého světa. Ale například v USA byl k zakoupení pouze v obchodech s kosher potravinami. I to by se však mělo změnit. Firma Osem momentálně jedná o velkých dodávkách právě pro Spojené státy. Aktuálně je varianta, kdy zastoupení bude dělat známější firma Nestlé. Ať tak či tak, Bamba se už brzy vydá ve velkém za oceán.

Vzpomínáte si na film Karlík a továrna na čokoládu? Podobnou atrakci můžou zažít i návštěvníci továrny kousek od Tel Avivu, kde se právě arašídový snack vyrábí. Speciální prohlídky jsou v angličtině a hebrejštině a slibují zážitkovou exkurzi provoněnou arašídy.

BAMBA NA JEWISHOP

51NA3Y413KL.SX309_SY500_CR,0,0,309,500_PIbundle-48,TopRight,0,0_SX309_SY500_CR,0,0,309,500_SH20_

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Izraelský zpěvák Ran Nir se vrací do Prahy. A nebude sám

Další článek

Téma našich letců u RAF je v dětské literatuře zcela ojedinělé