Zdroj: Shekel

Nikdy bych to nenapsal, kdyby se do psaní a psaníčkaření nepouštěli jiní. Zastávám názor,  že lépe než přetřásat (vymlácenou slámu), by bylo dobré najít kořeny, proč v sobě podprahově imrvére cítíme potřebu komentovat každé upšouknutí té podivné zemičky.

Izrael nám nedává spát. Cítíme  snad někde docela hluboko uvnitř, že to, co se stalo během války, se nás nejen týká, ale neseme na tom svoji vinu?  A  možná právě proto bychom si tolik moc  přáli, aby Izrael politicky a korektně „nezlobila“?  Zatímco genocidy a hladomory v jiných lokalitách nás z křesla ke klávesnici tolik nezvedají… A pokud ano (Sarajevo, Korea, Tibet) – naděláme toho nakonec zhruba stejně, jako v případě Gazy…

A rovněž nikdy by mne nepadlo, že po přejití vichřic hněvu, po několika generacích života ve schizofrenii několika pragmatických pravd – pro doma, do hospody a do zaměstnání – přijde ke slovu i kategorie překladu z češtiny do češtiny. Inu, ten čas je tu.  Pevně doufám, že alespoň jedna třetina z těch, co píšou, zároveň také čte. Zbývá už jen naučit se myslet (přemýšlet)…

Původní text: (s největší pravděpodobností míněný vážně!)

Na 700 aktivistů, umělců a politiků a dalších osobností veřejného života ze 40 zemí světa se rozhodlo, že nechtějí dále nečinně přihlížet izraelské blokádě Gazy. Ta uvrhla 1.5 milionu Palestinců (polovinu z nichž tvoří děti pod 18 let) do vězení pod širým nebem, kde je zoufalý nedostatek základních léků, stavebních materiálů, potravin, chybí například i školní potřeby, oblečení nebo hračky.

Zatímco světové vlády porušování základních lidských práv a svobod Palestinců nečině přihlížejí, aktivisté Flotily svobody vyrazili na 8 lodích do Gazy s cílem prolomit nelegální izraelskou blokádu a dovézt do pásma 10,000 tun humanitární pomoci. Aktivisté již od začátku zdůrazňovali, že jde legitimní o politický protest, který chce upozornit na právo Palestinců na sebeurčení, včetně práva na vlastní hranice, vzdušný a námořní prostor a na nutnost ukončení blokády.

Izrael odpověděl násilím – následkem útoku zemřelo několik členů flotily, desítky byly zraněny. Zbytek účastníků flotily byl unesen a dopraven na území Izraele, kde byli aktivisté drženi bez možnosti komunikace s okolním světem a následně deportováni. Izrael stále drží nejméně 4 izraelské občany, kterým hrozí závažná obvinění.¨

Flotila svobody představuje součást rostoucího celosvětového hnutí za ukončení okupace palestinských území. Jsme to právě my, občané zemí celého světa, kteří si váží lidských práv a spravedlnosti, kdo může výrazně přispět k dosažení míru na Blízkém východě. Dlužíme to nejen obětem pondělního masakru, ale i všem Palestincům a Izraelcům, kteří si přejí žít v míru. Je na nás, abychom vybudovali silné hnutí, které by donutilo Izrael k dodržování mezinárodního práva a k odpovědnosti za své činy – zvláště když toho nejsou schopny ani naše vlády ani jiné instituce jako je OSN.

Přijďte i vy veřejně požadovat ukončení blokády Gazy a odsoudit pondělní masakr Flotily svobody, v solidaritě s jeho oběťmi a Palestinci žijícími pod brutální vojenskou okupací Izraelem.

Jeho překlad:

Na 700 aktivistů, umělců a politiků a dalších osobností veřejného života ze 40 zemí světa …  Nechci být ani jedovatý, ani se jim vysmívat, ale přiznejme si, že na čtyřicet zemí světa je těch aktivistů, co berou osud do svých rukou přeci jen poněkud nemnoho. To je 17,5 aktivisty na jednu zemi – přinejmenším do té doby, než se čísla podle národností zpřesní. Vsadil bych, že Turecko a Palestina budou mít o pár aktivistů více.

politiků a dalších osobností veřejného života – i politik se může projet na lodi.  I politik je člověk, ale zejména politik by měl být objektivní, a sdělit nám, co všechno udělal proto, aby se situace na Blízkém Východě zklidnila.

izraelské blokádě Gazy.  Nemohu mluvit za pisatele, mohu se pouze opřít o dosud známá fakta a položit dvě otázky?  Zajordání blokádě nepodléhá?  Nebydlí v Gaze náhodou Hamas, který více než 700 aktivistů, umělců a politiků na jiných demonstracích považuje za teroristy?

Ta uvrhla 1,5 milionu Palestinců –  velice prozíravě napsáno!! Lze jen podepsat!!  Nikoli Izrael, ale blokáda. Je třeba se ptát se po důvodech blokády. (Podobně jako po důvodech ekonomických sankcí jiných vůči jiným.) Ti, kdo si dali práci a snaží se o maximální objektivitu, vědí, že Blízký Východ je maličko jiný svět než Evropa. A rozhodně se nesníží k tomu, aby věřili, že to, co lítá na Sderot je jen zábavná pyrotechnika dětí, které nemají ani základní školní potřeby a hračky, a proto pořád slaví Silvestrovské svátky nouze.

Zatímco světové vlády porušování základních lidských práv a svobod Palestinců nečině přihlížejí, aktivisté Flotily svobody vyrazili na 8 lodích do Gazy – Opět  několik otázek. Proč nevyrazili směrem ke „světovým vládám“? Pokud se domnívají, že světová vláda se nachází v politicky rozkodrcaném Kenesetu, tak by si měli doplnit základní informace o středověku a přestat věřit jak na existenci čarodějnic, tak i na žido-bolševické světové spiknutí, a přiložit svoji ruku ne na veslo, ale správným směrem…

Aktivisté již od začátku zdůrazňovali, že jde legitimní o politický protest,  – tohoto cíle dosáhli. A nemuseli riskovat to, k čemu potom došlo. Podle bible, nesou vinu za krev, která tekla (téci neměla a tekla zcela určitě zbytečně)  stejně tak oni jako IDF.

Zbytek účastníků flotily byl unesen a dopraven na území Izraele,  – s trochou sarkasmu – nelze seděti na dvou židlích. Buďto unesu, anebo dopravím. Ale vážně. To je měli potopit ???

Aktivisté  byli drženi bez možnosti komunikace s okolním světem a následně deportováni. – Všude jinde na světě, jsou zatčení a lidé ve vazbě běžně zásobení internetem, mobily a kávou.

následně deportováni. – Aktivisté dobře věděli – od chvíle,kdy odmítli zatočit na Ašdod, že k tomu může dojít. O několik odstavců výše i s tímto rizikem potřebovali vykonat legitimní politický protest, který otevře oči světových vlád, najednou však vyžadují nadstandardní péči tzv. legitimní politický protest s maximálním komfortem. Ostatně deportace byla jen jedna z možností. Mohli si vybrat vězení. Namítnete za co? Vždyť nic tak hrozného neudělali.  Souhlasím, ale byli daleko dřív, než celé Česko zaslechlo první zprávy o tom velikém průšvihu, zřetelně informování a požádáni, aby zaujali stanovisko sami k sobě. Pokud vezou pomoc – je jim nabídnuta pomoc v Ašdodu. Pokud „legitimně protestují“ ponesou stejně legitimně i následky, které nemusí odpovídat jejich legitimním (?) představám…

Flotila svobody představuje součást rostoucího celosvětového hnutí za ukončení okupace palestinských území.  Varšavská smlouva s čele se Sovětským svazem představuje součást rostoucího celosvětového hnutí k dosažení míru (na Blízkém východě) a porážce imperialismu …

Jsme to právě my, občané zemí celého světa, kteří si váží lidských práv a spravedlnosti, a z toho vyplývá, že Židé buď nejsou lidé, anebo na lidská prává právo nemají…

Autor: Jaroslav Achab Haidler

Přečtěte si také od autora: Teta kam jdete…

4 Komentářů

  1. 4.6.2010 – 22 Sivan 5770 v 12:49 — Odpovědět

    Pokusím se o svůj překlad některých vybraných věcí a uvítám i Achabovu reakci. Jinak to prohlášení “700 aktivistů, umělců a politiků a dalších osobností veřejného života” se mi nelíbí a nesympatizuji s ním.

    1. “izraelské blokádě Gazy. Ta uvrhla 1,5 milionu Palestinců…” – Je blokáda skutečně nezbytná kvůli bezpečnosti Izraele a není tak náhodou kontraproduktivní, udržující ten status quo, který je výhodný v podstatě pro obě strany (jak pro Hamás, tak pro Likud)? “Uvrženi” jsou nejen obyvatelé Gazy, ale i Izraele.

    2. “Zatímco světové vlády porušování základních lidských práv a svobod Palestinců nečině přihlížejí, aktivisté Flotily svobody vyrazili na 8 lodích do Gazy” – Achabe, ale toto je přece kritika “světových vlád” a směřuje k nim, na jejich adresu. Jinak by psali o Knessetu nebo Izraelské vládě.

    3. “Aktivisté již od začátku zdůrazňovali, že jde legitimní o politický protest,” – Ano, pravidla byla porušena, ale kdo ty pravidla stanovil? A na základě čeho? Občan socialistického Československa utíkající na Západ v pohraničí dobře věděl, že může být zastřelen podle platného socialistické práva a pokud k tomu zastřelení došlo, byl to zločin nebo nebyl?

    4. “Zbytek účastníků flotily byl unesen a dopraven na území Izraele,” – Svoboda pohybu zde jistě asi očekávat nelze v tomto případě, takže souhlas s Achabem. Mohli leda tak ještě nařídit otočení kurzu zpět do Turecka, nicméně loď má jistě své provozní možnosti.

    5. “Aktivisté byli drženi bez možnosti komunikace s okolním světem a následně deportováni.” – Zde Achabe nejde o internet, kávu, mobil, ale o spojení se svou ambasádou, se svým zástupcem a mluvíme taktéž o právu na právního zástupce, jen tak udělit vazbu (tedy omezit osobní svobodu jako základní lidské právo) nelze. Toto všechno je standardní v civilizovaných a vyspělých zemích a toto co se stalo zde je velice podobné poměrům v KLDR, Číně, Barmě, Íránu, atd.

    6. “následně deportováni.” – na toto má Izrael plné právo.

    7. “Flotila svobody představuje součást rostoucího celosvětového hnutí za ukončení okupace palestinských území. Varšavská smlouva s čele se Sovětským svazem představuje součást rostoucího celosvětového hnutí k dosažení míru (na Blízkém východě) a porážce imperialismu” – Jestliže takto Achab chápe tu “protistranu”, pak asi víme, proč došlo k tomu k čemu došlo.

    8. “Jsme to právě my, občané zemí celého světa, kteří si váží lidských práv a spravedlnosti,” – Ano, je to jednostranné, ale to nic nemění na tom, že Izrael dělá chyby a tak bojujme za to, aby je nedělal. Tedy ať přijme odpovědnost i Západ a postaví se za Izrael a vytvoří takové podmínky, aby k tomuto nedocházelo.

    0
    0
  2. 4.6.2010 – 22 Sivan 5770 v 13:18 — Odpovědět

    1/ ano, ale i 200 milionů za volební kampaň v Čechách je do značné míry kontraproduktivní (To je spíš džouk, než šikovný příměr). Nicméně díky tomu incidentu se už určitě hledají prostředky, jak mít klid a neutrácet čas diskuzemi s aktivisty
    2/ proč tedy k oněm vládám nesměřovali také lodi anebo alespoň aktivisté, potažmo jejich následný křik. To je to, co se mi nelíbí…
    5/ Vím a jsem rád, že jste to vychytal. Ale počítejme spolu. Cílem aktivistů není pomoc,m ale skandál. Dosta-li li by vše deklarované, byl by „festival“ ještě hodně dlouho v Izraeli a „loď pluje“ – další a nikoli podle Felliniho. Takhle řada „hrdinů“ vyměkla a hodně rychle si pospíšila psát o tom, jak jim zlý žid udělal bebínko, do pohodlí domova. Standadní to, bratru není, (asi jako prolamovat blokády na parníčku), ale neuvěřitelně účinné !! po tom, ce stalo na palubě si tento styl nestandrdu skutečně lze dovolit. Čím více budou „aktivisté“ tlačit na tupetu pilku, tím slabší a slabší bude jeji krycí „humanitární“ podtext a dostaneme se zase blíž k podstatě
    7/ Jen otázka vzdělávání budoucích překladatelů. Protože některá ustálená úsloví určitých jazyků se nesmějí překládat otrocky.

    0
    0
  3. 4.6.2010 – 22 Sivan 5770 v 13:48 — Odpovědět

    1/ Jen jestli se ten klid nebude hledat jen ještě větší propastí a vzdalováním se jednoho tábora od druhého.

    2/ Ty vlády ale zareagovaly a myslím teprve zareagují a dotklo se jich to citelně.

    5/ Tady jde o to, že “styl nestandardu” si nelze dovolit za žádných okolností, skutečně za žádných. Jsou to zásady humanity, nejsme ve středověku a dokonce ani ke středověké skupině jednající navýsost nestandardně, která nás chce pomalu zabít, se nelze chovat s nějakou výjimkou, ale vždy a pouze standardně, zvláště když už je odzbrojená a nijak nebezpečná. Kdyby došlou k standardnímu zacházení po tom incidentu, vzal by se jim daleko lépe vítr z plachet.

    Nejdůležitější a nejdiskutabilnější je podle mě bod 3. Skutečně jsou pravidla stanovená Izraelem v pořádku a legální? Jak se s tím vypořádat a s tím příměrem socialistického Československa, které mohlo zastřelit na hranicích svého občana, utíkajícího na Západ?
    Ano, aktivisté věděli, k čemu zhruba může dojít, stejně jako ten utíkající Čech na Západ věděl, že může být zastřelen.

    0
    0
  4. 21.6.2010 – 9 Tammuz 5770 v 09:17 — Odpovědět

    Umění překladu je v otázce Izreale jen a jen dvojjaké – a) antisemitistické a plné manipulací,fabulací a lží b) nepříjemně a nežádoucí pravdivé, v mnoho případech ale také přibarvené, nicméně ukazující pointu..

    K bodu b) se podívejte např. sem > http://www.jihadwatch.org/2010/06/free-gaza-the-true-version.html ..

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Sen nebo realita?

Další článek

On se snad ten Lidový dům bude skutečně prodávat