Zdroj: Archiv

Zatím si to jen cvrlikali vrabci na střeše. Ale ta čísla začínají být stále přesnější a pro sociální demokracii stále hrozivější. Na vlastní kůži pocítí, že dluhy se musí platit.

Začalo to nenápadným vyjádřením nového prozatímního šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky, že kampaň byla nákladná, účty teprve přicházejí a bude se muset šetřit. Už toto je v duchu tradičního mlžení pohlavárů oranžové strany. Já mám představu, že když rozjedu nějaký podnik, tak mám připravenou aspoň nějakou finanční kostru. Tedy že mám naplánováno a nasmlouváno co provedu, co to bude stát a kdy to bude splatné. Teprve když mi přijde faktura od dodavatele na jinou sumu, než jsme byli dohodnuti, tak se divím a případně bráním. Ale říci teď, že přicházejí jednotlivé účty a podle nich uvidíme, svědčí buď o totálním diletantství těch, co všechno organizovali, nebo o mlžení za účelem lhaní.

Sociální demokracie vlastní firmu Cíl, které patří (nebo patřil?) Lidový dům. Tato firma v letech 2006 až 2008 obcházela zákon, protože do obchodního rejstříku nezakládala účetní uzávěrky. Asi věděla proč. Majetek Cíle se v uvedeném období scvrknul z původní téměř miliardy korun na necelých 400 milionů. Cíl totiž půjčoval ČSSD na její předvolební kampaně. Volební manažer Tvrdík k tomu říká: „Půjčka se dá jednoduchým rozhodnutím akcionářů, tedy ČSSD, převést na dar a závazek je vypořádán“. Jinými slovy by se sice oddlužila ČSSD, ale majetek Cíle by byl odepsán, prostě vyletěl komínem, tedy pardon, bilboardovou kampaní.

ČSSD skromně odhadla své náklady na volební kampaň na 200 milionů korun, to jen za letošek. Zatím zamlčela, že i loni to stálo moc a moc. Už jsem četl i názor, že účelem přeložení parlamentních voleb z podzimu loňského roku na letošní květen bylo to, aby byl za každou cenu schválen státní rozpočet. V tom případě totiž strana inkasovala peníze na svou činnost v celém ročním objemu. Pokud by nebyl z důvodu podzimních voleb včas schválen státní rozpočet a stát by jel podle rozpočtového provizoria, tak by strana na svou činnost dostávala jen poměrné měsíční částky. Vzhledem ke svým výdajům moc málo.

Na serveru Britské listy se dokonce objevil odhad, že všechny volební kampaně ČSSD za poslední čtyři roky stály až neuvěřitelných 800 milionů korun!!!

Letos dostane strana po sečtení sumy jako příspěvek na činnost strany, za odevzdané hlasy a poslanecké mandáty celkem 176 milionů korun. Za čtyři roky následujícího období to bude celkem zhruba 357 milionů. A to je zoufale málo. Všichni víme, co stojí jen úroková služba za dluh.

Strana prostě vše vsadila na jeden podnikatelský záměr a tím bylo drtivé vítězství ve volbách, se zhruba dvojnásobným počtem mandátů a tím sanováním dluhu ze státního rozpočtu. Nevyšlo to. Ale na zadní vrátka strana nemyslela. V podnikatelské sféře se tomu říká špatný podnikatelský záměr a firma pak zkrachuje.

Tak se necháme překvapit co bude dál, až se věřitelé o své přihlásí. Řekové dle mě nakonec budou prodávat ostrovy. ČSSD asi bude muset prodat Lidový dům. Ale mrazí mě při pomyšlení, že takovouto hospodářskou politiku, kterou ČSSD předvádí na svém dvorečku, mohla v případě volebního vítězství předvést na národní úrovni. Voliči děkuji vám, že jste byli rozumní!

Autor: Tomáš Flaška

Přečtěte si také od autora: Poplatek u lékaře zuž hejtmané nechtějí proplácet, proč asi?

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Umění překladu

Další článek

Co zachrání státní finance?