Izraelská vína se dočkala mezinárodního uznání od prestižního amerického vinařského časopisu Wine Spectator, který jim věnuje své říjnové vydání.

Redaktoři časopisu podnikli cestu do Izraele, který procestovali křížem krážem a během svých cest navštívili jednotlivá vinařství a měli možnost hovořit s místními vinaři. Mezi navštívená vinařství patří mimo jiné 1848, Agur, Alexander, Asaf, Barkan, Carmel, Clos de Gat, Crimson, Dalton, Flam, Harei Galil, Ramat Hagolan, Gva’ot, Tavor, Recanti, Tulip and Tzora, Capsuoto, Karmei Yosef, Kishur, Margalit, Matar, Midbar, Or Haganoz, Pelter, Psagot, Segel, Shiloh, Kerem Shevo, Sumak, Teperberg a Tzora. Na základě ochutnávek sestavili seznam více než 110 izraelských vín, které ohodnotili dle 100bodové stupnice. Celá čtvrtnina z nich přitom byla ohodnocena jako mimořádná, což je označení pro vína, která získají více, než 90 bodů. Žádné z hodnocených vín nezískalo méně, než 80 bodů. Zajímavostí je, že dvě z vysoce hodnocených vín (Marawai z vinařství Recanti v Hebronu a Hamdani-Jandali  z vinařství Crimson v Betlémě) jsou vyráběna ze stejné odrudy vinné révy, která se používala již v biblických dobách.

06-09-2016_17-26-31
Titulní strana říjnového vydání časopisu Wine Spectator (autor Wine Spectator)

Kromě seznamu vín a jejich hodnocení se časopis zaměří na historii izraelského vinařství, jehož počátky je možno dohledat v biblických dobách. V Žalmu 104:15, který dobrořečí Hospodinu, se například píše „Dáváš víno pro radost lidskému srdci, až se tvář leskne víc než olej; chléb dodá lidskému srdci síly.“ Dodnes v Izraeli archeologové objevují lisy na víno pocházející z časů Bible. Neopomenutelná část vydání bude rovněž průvodce po izraelských vinařstvích. Říjnové vydání časopisu vyjde 15. října, den před začátkem židovského poutního svátku Sukot (třemí poutními svátky, známými v hebrejštině jako šaloš regalim – שלוש רגלים, jsou Pesach, Šavu’ot a Sukot).

Vinařství v Izraeli proniká rovněž do akademické sféry. Hebrejská univerzita v Jeruzalémě oznámila, že v březnu 2017 zahájí nový čtyřsemestrální magisterský studijní program zaměřený na vinařství a enologii. Půjde o první studijní program svého druhu v Izraeli.

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Danajský „přítel“

Další článek

Hostem Sletu bubeníků 2016 bude izraelská zpěvačka Kamila Kama