Izraelský premiér Benjamin Netanyahu v neděli představil plán na usnadnění imigrace pro profesně žádané cizince a jejich partnery.

„Poptávka po odbornících je obrovská. Abychom usnadnili absorpci vysoce kvalifikovaných pracovníků, umožní Kabinet, aby i jejich partneři mohli zůstat v Izraeli a legálně tu pracovat.“
Izrael má v posledních letech velké potíže s pokrytím poptávky po inženýrech. Ze škol nevychází dostatek absolventů v oborech vědy, technologie a matematiky; vlna expertů, kteří přišli v 90. letech jako součást migrační vlny ze zemí bývalého Sovětského svazu, už nestačí potřeby Izraele pokrýt.

Přísné imigrační zákony, které ne-židům komplikují přistěhování do Izraele, talentované cizince odrazují. Nová pravidla by měla tuto překážku snížit a poskytnout možnosti pro experty, kteří by do v Izraeli nalezli dočasně práci a přechodný domov pro sebe i své rodiny.

Netanyahu nicméně vykreslil tento krok jako dočasné opatření do doby, než Izrael bude schopen poptávku po odbornících pokrýt z řad vlastních občanů.  „Obracíme se na populaci, která se do high-tech dosud nezapojila, jako jsou ultraortodoxní židé a naši Arabové. Zkoušíme také různé způsoby, jak vycvičit naše mladé lidi na poli matematiky, IT a věd – a to nějakou dobu potrvá,“řekl premiér. Zmínil také snahy vlády o zapojení více dívek a žen do studia moderních technologií a technických směrů.

Platy technických odborníků jsou nyní v Izraeli mnohem vyšší než mzdy ostatních pracovníků, neboť společnosti se snaží nedostatkové specialisty vzájemně přeplácet.

1 Komentář

  1. Adam
    4.4.2021 – 22 Nisan 5781 v 12:55 — Odpovědět

    Šílené…

    1
    1

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Festival Šamajim v Třebíči

Další článek

Je libo piknik v koncentráku?