Zdroj: Archiv

Ač to tak nevypadá, jedná se o téma vskutku ramadánovské; první verš  Koránu byl „přinesen“ Muhammadovi do jeskyně právě o posvátném postním měsíci Ramadánu a zněl: “Iqra bismi rabbikalla dhi khalaq…

Čti ve jménu pána, který stvořil…96/1

Ale muslimský svět se nikterak nepoučil. Arabové obecně prý čtou jen několik málo minut ročně. Dle chytrých statistických propočtů jen ubohých 6 minut. Šest minut za ROK. Jednu vteřinu za den.

„Proč čteš?“ ptal se mě jednoho dne manžel. Zřejmě už nemohl dále mlčky snášet mé, všude se vrstvící, kupičky knih. Mé vysvětlování typu odpočinek, zábava, vidno dle nechápavého výrazu,  zjevně moc nepobíral.

„To já přečtu tak knížku za rok a byl jsem u nás za exota.“ pokračoval. Radši nechci vědět, co si tedy myslel o mně a mých kupičkách.

„Je to ztráta času, naprostá zbytečnost.“ vysvětloval dále své důvody. „Nikdo u nás nečte. Maximálně tak Korán a to zdaleka ne všichni.“ To nemusel ani říkat; za dva roky  pobytu mimo svou domovinu nepřečetl téměř nic. A za něco málo mého pobytu v jeho domovině bylo zřejmé, že statistikové mluví pro tentokrát pravdu.

Pro mě něco nepochopitelného, žel faktického…

Pravda, v každé rodině je svatý Korán  vystaven na čestném vyvýšeném místě. Stačí ale nenápadné přejetí prsty po Knize a je jasno, že doba od posledního použití už nějaká uplynula. Nenápadné přejetí prstíkem po jiných knihách je nemožné; jiné knihy hledati, rovná se naprostá ztráta času.

Kde se stala chyba? Proč muslimský svět nečte?

Mohou za to drahé knihy? Dá se řešit sítí knihoven…

Nedostatek času? Jeďte se podívat  mezi muslimy a uvidíte…

Nevzdělanost? Jistě problém, ale bez knih se nikdy nevyřeší…

Prospěch? Pro určité, především fanatické, skupiny zcela určitě…

Vláda a její cenzura pro překlady? Že by opět starý známý strach ze všeho nemuslimského?

Těžko hledat jednu jedinou správnou odpověď.

Začarovaný kruh půjde jen těžko roztít. Starého velblouda (z pochopitelných důvodů změna názvosloví) novým kouskům nenaučíš. Začít by se muselo už u dětí. Ale kdo začne? Rodiče, kteří sami knihy nečtou?

Na vlastní oči vidím, že v genech to není; doma nám totiž vznikají další a další kupičky, tentokrát dětských pohádkových knih. Stačí chtít a jít příkladem…

Kde se ztratil odkaz Muhammada?

Takhle půjde vysněný zlatý věk vrátit jen těžko… Už ta doba temna trvá moc dlouho, ne?

Určitě existují čtecí výjimky. Těm se hluboce omlouvám za paušalizování, ale statistiky jsou statistiky :-)

Autorka: Lenka Berrocuhe

11 Komentářů

  1. 29.7.2012 – 10 Av 5772 v 17:55 — Odpovědět

    já čtu! A také nejsem chápána! :) (Půjčování knih z knihovny ještě ano. Ale MÍT nějakou vlastní knihu? Nač, proalláha?) Ale vím, že leckde je problém i ve finanční stránce věci. Když průměrná kniha stojí v přepočtu půl měsíčního platu, jímž žije dvanáctičlenná rodina, je pochopitelné, že moc knih v takové domácnosti není…

    0
    0
  2. Antonín Blažek
    29.7.2012 – 10 Av 5772 v 18:25 — Odpovědět

    Dělat statistiku kolik přečte muslim knih je stejně pošetilé jako sestavit statistické pořadí a seriozně pátrat o kolik procent jsme na tom na Evropském kontinentě hůře v počtu podojených koz proti Arabským zemím.
    Nebo by mohlo někoho napadnou zkoumat kolik procent “křesťanů” četlo Nový zákon do roku 70 našeho letopočtu.
    PF 2012 přejí Mayové

    0
    0
  3. NEC
    29.7.2012 – 10 Av 5772 v 18:40 — Odpovědět

    Blažek, to je pěkný blábol… knihy jsou pro všechny, kozy ale nejsou pro všechny…

    0
    0
  4. Antonín Blažek
    29.7.2012 – 10 Av 5772 v 19:26 — Odpovědět

    ad3)NEC Pravdu díš, muslimové pijí mléko my čteme knihy a jsme “vzdělaní”. Alespoň můžeme přečíst co v patoku zvaném “mléko”, které kupujeme v supermarketech, nemá být.
    No a ještě by někdo mohl statisticky podchytit kolik starých lidí žije v Arabských zemích v domovech důchodců. Kolika lidem tam ukradli exekutoři střechu nad hlavou…
    PF 2012 přejí Mayové

    0
    0
  5. Karel79
    30.7.2012 – 11 Av 5772 v 06:48 — Odpovědět

    Marná sláva, opět je pan Blažek stižen demagogickým průjmem.

    0
    0
  6. 30.7.2012 – 11 Av 5772 v 07:54 — Odpovědět

    Antonín Blažek: ale nebylo by hezké mít podojenou kozu I přečtenou knihu? :)

    0
    0
  7. dagmar marie kierans
    30.7.2012 – 11 Av 5772 v 10:11 — Odpovědět

    Se zajmem jsem si precetla tyto komentare. Mohu pouze usuzovat s tim co vidim, tudiz jsem videla, ze v zemich, kde jsou Muslimove se moc necte.
    Videla jsem tam, ale hodne zlatnictvi,kramky s oblecenim, s korenim, s jidlem a se suvenyry. Knihkupectvi jsem doopravdy hledala s obtizemi. Tudiz se domnivam, ze cteni knih tam doopravdy moc lidi nezajima. Ptam se proc, a sama si odpovim na tuto otazku tremi odpovedemi. 1. velka negramotsnost, 2. velka cenzura, 3 knihy jsou v muslimskych zemich prilis pro prumerneho cloveka drahe. Mohu se, ale mylit.

    0
    0
  8. Antonín Blažek
    30.7.2012 – 11 Av 5772 v 11:41 — Odpovědět

    ad7)dagmar marie kierans Na planetě Zemi jsou kultury, které nepřečetly ani jedinou knihu, přesto jsou jejich vědomosti, týkající se znalosti přírody a lidského soužití na daleko větší úrovni než má průměrný člověk v “civilizovaném” světě. Některé kmeny vědí nebo donedávna věděli o vesmíru vice než moderní astronomové před umístěním hablova teleskopu na oběžnou dráhu naší matičky zemičky.
    Tito lidé neumí číst. Svou tradici a veškeré nabyté vědomosti předávají ústní tradici. Podobně jak to mezi sebou dělali první “křesťané”.
    PF 2012 přejí Mayové

    0
    0
  9. Antonín Blažek
    30.7.2012 – 11 Av 5772 v 11:50 — Odpovědět

    ad6)KS V naších krajích je výhodnější číst. Číst cokoli, nejen knihy. Proto taky brouzdám po internetu. Co se týče dojení kozy tak musím sebekriticky přiznat, že jsem se to doposud nenaučil. Jednou jsem cizí kozu, jsa donucen okolnostmi, skoušel dojit. Dala jen asi čtvrtinu obvyklého množství mléka. Vylezla dokonce do koryta. Tak jsem to nakonec vzdal a zavolal sousedku ad to zvíře už nemusím týrat. Kozu dojít neumím. Nikdo mě to nenaučil a manuál na její dojení jsem nikde nenašel.
    PF 2012 přejí Mayové

    0
    0
  10. Antonín Blažek
    30.7.2012 – 11 Av 5772 v 12:00 — Odpovědět

    ad)5Karel79 Obecně lze říci, že se v naších krajích snaží někteří lidé dělat z muslimu “bezmozky”. Koho by pak zajímalo, že nějaká ta bomba nebo raketa zabije pár analfabetů navíc?
    Statisticky lze taky například porovnávat o kolik týdnů vydrží pulec pod vodou bez nadechnutí déle než žába.
    Ona totiž: “Statistika nuda je, má však přesné údaje. Neklesejte na mysli ona Vám to vyčíslí”
    PF 2012 přejí Mayové

    0
    0
  11. Erich
    30.7.2012 – 11 Av 5772 v 16:24 — Odpovědět

    Ad 10. Antoníne, tak nějak to chápu taky. Do toho se mi vybaví záběry z ghet, kde si filmaři vybírali účelově právě pokud možno nějaké karikatury na člověka – postižené, unavené atd. To aby z toho vznikl dojem – co žid, cikán komanč, rus = mongoloid, to jest vlastně něco vhodného k likvidaci. A likvidátoři, že ti vlastně zase bojují za krásnou a voňavou tu naši Evropu Evropěnku. Tutíž fanděme jim. Dnes jsou tyto dříve antisemitské manipulace, opět v kursu.

    Takže tu máme dva obsahově stejné články, jeden z ČTK, druhý od Berušky. Ten od ČTK je bez komentáře, ale já z něj cítím takový ten skrytý antisemitismus. Možná za to ani tak nemůže to ČTK, jako můj vnitřní pocit, že lidé jako Kája,pro které je asi určen, nemají fantazii a že je paralela těch půlců a žab nenapadne, natož aby jim došla podstata.

    A těď ještě k tomu čtení – vzdělání takovou glosičku???

    Specielně Karle79/33???, teď se pekelně soustřeď!!!!!

    Již několikrát jsem narazil na informaci, že v Izraeli patří mezi nejvzdělanějsí skupiny obyvatelstva právě arabští křesťané.

    A v protikladu k tomuto, Ješajahu Leibowitz někde ve svých textech hořekuje nad tím, co za ignoranty, nepolíbené současným vědeckým poznáním, produkují některé ortodoxní ješivy. To se pak od tamních děcek dozvíš, nebo spíš nedozvíš nic o Austrálii, páč kdyby byla, tak by nám přeci musela spadnout na záda, to je jako že vo tom placatém světě, víš Kájo, placka a na okraji konec, nic možná voda, co padá někam do velikýho ale vopravdu velikýho klozetu. Možná jsem to přehnal, ale Leibowitz popisuje právě debatu s jedním žákem o zemském glóbu. A upřímně si zoufá.

    No a brášky ve víře, co pořád něco študují, spisky čtou a spisují, přeposílají, ale rozhled a znalosti stejně nemají, tak ty zná asi každý z nás.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Cti otce svého i matku svou

Další článek

Bez falešných sentimentů …