Zdroj: reflex.cz

Vůbec ne, leda tak sám sobě. A vůbec ne tak, jak se bubnuje v poplašených médiích.Pro nás – běžné uživatele vesmíru – je nebezpečný asi tak jako ta „Éčka“ v potravinách. Polovina z nich jsou jedy a polovina naprosto neškodná. Všechna jsou ale psána titěrným písmem a často pod nesprávným označením.

Když se totiž z dinasouro-bijce stane jen obyčejná krysa, která zavčasu opouští lodičku, je to legitimní. Takhle dýchá vesmír už několik tisíciletí…  A je to vlastně  hodně dobrá vlaštovka pro zbytek Čech a Moravy. Protože pan Radek asi tuší, že dojde-li do jara k volbám, na „veverky“ už v urnách rozhodně prostor nezbude. A ony tak (i bez uren) absolvují  svoji historickou kremaci.

Samozřejmě za předpokladu, že Kiki Ce-tung ještě nějak nezamíchá s kartami a po odstřelu Bezčase nezkusí vypustit nějakou globální frázi o tom, jak chrání svoje poddané před rudou hrozbou… a proto, s krvácejícím pro-kremelským srdcem, nedopustí, aby současná zacyklená a zkoalená vláda padla. To by pak po vzoru truc-podniku LIDEM  mohla v udržovací vládě vzniknout další rychlo-frakce – třeba ZBYDEM, kde by předseda důležitých výborů Radek John mohl ještě  nějaký ten polštářek pod zadnici urvat.

Nejede-li ale ješita z Jeleního příkopu vyloženě pouze a osobně po Nečasovi, ale opravdu po celé té partičce čím dál víc diskreditované partičce „koalů“ jako celku, pak (pochopil pan John), že politika už mu nic moc nevynese. A tak se švec začíná zase držet svého kopyta.  A rozhlíží po další náplni své životní cesty. Legitimně.

Na co lze vsadit boty je skutečnost, že Johnoviny se budou číst rozhodně příjemněji a v daleko vyšším nákladu než Sebrané spisy edice „Kradeným perem“.

Nebezpečný je tento krok právě jen pro veverku Johna, protože přemýšlivější člověk si zákonitě položí otázku: „Na nějaký střet zájmů senátora a pisálka venkoncem kašlu. Ale o čem chce ten nebožtík psát, že o tom nepsal už předtím??? Každá partaj má přece plnou hubu transparence a každý partajník navíc také své osobní blogy, osobní stránky a jistě i přístup na transparentní partajní web. Kdyby mu šlo o veřejnost a o pravdu, už jsme to mohli vědět dávno…“

Pokud to totiž neudělal doposud, je to od něj parádní „chucpe“. To, co je pod ochranou jako neveřejné, stejně prásknout nemůže, a to co se dělo, víme i my. Jen s tím, že je to jen šuškané a na každé velké svinstvo se nám vnucuje „demogratický“ kondom presumpce neviny, zatímco za prkotinu se chodí natvrdo. A jak mám potom věřit, že nové „dopisy“ a články takového chucpedig pisálka jsou  těmi neškodnými éčky anebo naopak jen účelovými jedy pro lepší prodejnost jeho tlačenky?

A kdopak z těch upřímně rozhněvaných mužů se vydává psát o objektivitě a pravdě ausgerechnet do bulváru? Stejně se tam ztratí mezi tunami  silikonu, který do sebe strkají Helenky a Dariny. Takže největší nebezpečí riskuje Radek John právě v tom, že bude úsměvně nedůvěryhodný a každému brzičko dojde, že píše sice šikovně, ale o vodě. (Tedy jen a jen pro čtivost a pro prachy).

Pro nás bude nebezpečný teprve ve chvíli, kdy mu to začneme zobat. A kdy ten Johnův stokrát přežvýkaný modurit bez jakékoli výživné hodnoty začneme považovat za poctivý chleba.

Číst ho jako dobře napsaný fejeton, skandálek s maličko přehnaným slovníkem? Proč ne. To občerství oko i závity, ale budou-li chybět logická vlákna, bude to jen a jen vyčichlá voda (na mlýny Johnova druhého důchodového pilíře a vodní elektrárnu zisků Johnova  nakladatele).

Naopak (a v tom je to zase přesně jako s těmi éčky), pokud všechno, co pan John tak skandálně odhalí, také patřičně doloží čísly a písmeny – zřetelnými, dokazatelnými a čitelnějšími než informace o složení jogurtu z Billy, pak je jen  zatraceně dobře, že sedí na dvou křeslech (jako politik a jako informátor)  a že konečně dělá to, co má dělat už dvacet let absolutně každý politik. Informovat své okolí o každé levotě, která se chystá, i o té, která se už upekla – otevřeně, přehledně a jazykem, kterému je rozumět. A pokud to ten dotyčný politik neumí, protože je víc odborník na zemědělství než na češtinu, najme si  holt svého tiskového mluvčího. Oni sice tzv. „voliči“ zůstávají hluboko dole a s náhubkem bezmoci na celé volební období, nicméně, cosi jako selský rozum jim zatím žádným zkoaleným zákonem vypreparovat nejde. Takže kdyby věděli, oni by i pochopili. A proto se právě tohle nenosí a nedělá, že ano? Informovat je taky služba, a já jim dal mandát mimo jiné také právě proto, že od nich očekávám, že mi to nebudou komplikovat. Jinak jsem tam mohl namísto nich mít někoho schopnějšího a otevřenějšího…

U osoby pana Johna (ve vší úctě a bez sarkasmu) můžeme považovat jeho „noviciát“ za ekonomicky přínosný. Konečně přísedící ve smečce, který zároveň informuje. Mající funkci jaksi kumulovanou. Žel, i on se jí ujímá jaksi s křížkem po minimálně dvaceti letech funusů.

Suma sumárum, má to pan Radek zatraceně těžké!! Přesvědčit nás, že není jen vyčůraný, přesvědčit nás, že má skutečně co říci a čím to podložit a ještě si ustát, proč mu to trvalo dlouho. Nicméně, pokud to začne dělat investigativně, poctivě a pomůže nám vyžadovat totéž i po ostatních z novodobých Lidem/Zbydem, pak chvála Pánu za to …

Autor: Jaroslav Achab Haidler

7 Komentářů

  1. 1.11.2012 – 16 Heshvan 5773 v 20:59 — Odpovědět

    Pro info: http://mediamania.tyden.cz/rubriky/lide/radek-john-do-tydne-nepujde_250945.html

    0
    0
  2. 1.11.2012 – 16 Heshvan 5773 v 22:22 — Odpovědět

    Díky Davide, být dneska přesný, když neplatí zhola nic, žádná dohoda, morálka minimální, pálení ostů a zametání stop – je těžké. Ale logika to jistí, ta je neměnná… Nezáleží na tom, kam pan John půjde, nastoupí či nenastoupí, bylo by ale fajn, kdyby politikové byli transparentní :o))

    0
    0
  3. Antonín Blažek
    2.11.2012 – 17 Heshvan 5773 v 07:36 — Odpovědět

    Trošinku se divím proč prezident, předseda vlády, poslanci… tolik brojí proti svému kamarádovi Radkovi Johnovi? Všichni volají po otevřenosti, transparentnosti, slušnosti… politiků. Někteří o tom píši knihy. Péra shánějí kde se dá. Jíní shromažďují v krabicích miliony …, jen aby mohli pro lid “páchat dobro”. No co je na tom špatného když budou mít mezi sebou novináře. Občané České republiky budou informováni o jejich “čestných” úmyslem a konání z první ruky a pěkně za tepla. Nikdo nebude moci tvrdit, že to ten “hloupej” novinář věc špatně “pochopil”.
    Je jenom škoda, jak se stalo u Véčkařů i jejího předsedy, přijít s něčím takovým až s křížkem po funuse, kdy prohospodařili naděje těch co jim ve volbách dali hlasy.
    1. Sam 8
    18A přijde den, kdy budete úpět kvůli svému králi, kterého jste si vyvolili, ale Hospodin vám onoho dne neodpoví.“
    PF 2012 přejí Mayové

    0
    0
  4. vsorm
    4.11.2012 – 19 Heshvan 5773 v 16:49 — Odpovědět

    Hezký večer,
    nemyslím, jak se domnívá Achab, že je jedno, že se John dostává zcela otevřeně do střetu zájmů. Jde přeci i o kultivaci našeho politického prostoru a ta se tímto Johnovým krokem propadla opět o něco níže. Některé věci se prostě ve slušné společnosti nedělají, i když to není nikde napsáno či právně doloženo.
    John se v podstatě ocitl ve schizofrení situaci a bude sloužit dvěma pánům – svým voličům a zároveň Soukupovi? Nejspíše se stane, že jednoho bude zanedbávat a druhému sloužit. Jak poznáme, že píše John zrovna jako politik a kdy jako investigativní novinář a kdy jako člen partaje, která otevřeně ponížila politiku na stroj na peníze? Daklší otázkou je, bude John zodpovědný za to co napíše jako novinář do všech důsledků, nebo se bude moci čas od času schovávat zababěle za poslaneckou imunitu jako jeho šéf VB?
    Jinak Achabe souhlasím, proč už John se všemi svými objevy a korupčními indiciemi nepřišel na veřejnost, měl a má přeci obrovskou příležitost ať už jako ministr vnitra, nebo jako předseda bezpečnostního výboru. Co mu brání kauzy zveřejňovat na svém blogu? To mi rozum nebere :-).

    Hezký večer,

    Vít

    0
    0
  5. 4.11.2012 – 19 Heshvan 5773 v 17:12 — Odpovědět

    Vítku, dovolím si položit otázku, zda v té svojí glose vůbec řeším Johnovu mravnost, anebo jen samotný fakt, že pan Radek s velikým humbukem hodlá (kdovíjestli) dělat to, co má dělat každý zastupitel.
    Odtud se pak odvíjí další otázka: Není náhodou náš politický prostor tak nekultivovaný právě proto, že my sami (nekultivovaně) ty patřičné a naprosto průhledné informace nevyžadujeme dost důsledně?
    Ale jak vidím, v rámci se vlastně shodneme :)

    0
    0
  6. vsorm
    5.11.2012 – 20 Heshvan 5773 v 00:08 — Odpovědět

    Achabe,
    souhlasím s Tebou, že se rámcově shodneme, že John měl dostatek možností jak věci napravovat a místo toho jemu daný prostor nijak smysluplně nevyužil. Zapomenul jsme na jeho funkci předsedy Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí. Tam také nic po dobu svého působení neukázal.
    Johnovu mravnost neřeším, člověk, který je schopen klamat po 7 let svou manželku má asi závažný problém s chápáním co je a co není mravné. A to se myslím nyní ukázalo, kdy ani nechápe v čem je problém, když bude působit jako politik a současně i jako novinář který by měl být pokud možno nestranný.
    Co je asi na celé skutečnosti nejpikantnější je fakt, že časopis Týden, kde má R.John působit již v roce 1998 jako jeden z prvních přišel s etickým kodexem. http://www.mediainsider.net/view.php?cisloclanku=2009100061. Tak jak ho čtu já, tak je angažmá Radka Johna v naprostém rozporu s tímto kodexem.
    Hezký večer Jaroslave,
    Vít

    0
    0
  7. 7.11.2012 – 22 Heshvan 5773 v 00:11 — Odpovědět

    Achabe, sám jsi hlodavec. Otázka je zdali krysa, nebo Guinea Pig:o)))bobek bobek…

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

První virtuální operátor je tu!

Další článek

SPOLEČNOST PRO MEZINÁBOŽENSKÝ DIALOG, o.s.