Zdroj: Shekel

Zní to jako protimluv. Jde ovšem o velmi zajímavou informaci o zahraničním obchodě. Většina vyvážených výrobků pro svůj vznik potřebuje něco dovést. Čím je výrobek sofistikovanější, tím většinou potřebný dovoz roste.Např. pro výrobu auta potřebuji plastové díly a na ně dovážím ropu. Nebo pro výrobu počítačů dovážím mikroprocesory. Prostřednictvím tzv. Input-Output tabulek (počítá je ČSÚ) lze dopočítat kolik je nutno dovést pro vývoz. Není to ovšem triviální výpočet. Z dat ČSÚ o vývozu podle výrobkové nomenklatury za rok 2011 jsme dopočetli nutný dovoz pro tento vývoz.

V grafu 1 je vývoz v mld. Kč v roce 2011 setříděn podle své výše. Nejúspěšnější vývozní komoditou byla motorová vozidla, jichž jsme vyvezli za 522 mld. Kč. Ovšem pro tento dovoz jsme museli dovést ze zahraničí zboží za 283 mld. Kč. Druhou příčku ve vývozu zaujímají počítače. Zde k vývozu 480 mld. Kč jsme museli dovést celých 389 mld. Kč.

Zdroj: Shekel

Dovoz ve vývozu u motorových vozidel činí 54%, u počítačů 81% a u celého vývozu 45%. Dovoz ve vývozu je důležitou informací při hodnocení vývozu. Ovšem informace o dovozu ve vývozu zatím není „standardně“ uveřejňována. Zatím ji počítá pouze pár analytiků.

Autor: Natan

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Nominace Nicholase Wintona na Nobelovu cenu za mír

Další článek

Volby prezidenta splnily svůj účel - budeme ve světě vidět