Zdroj: mf.cz

Tento pojem se stal maximálně zprofanovaným. On ale funguje. To se ale nesmí říkat. To přeci vyslovil Václav Klaus.

Naši kominíci si před pár lety stěžovali že mají málo práce. Lidé  na pravidelné revize komínů kašlali a tak toto řemeslo nepatřilo k nejoblíbenějším, práce moc nebylo. První je začaly podporovat pojišťovny. Proplácení pojistek po požáru podmiňovaly tím, že komín musel procházet pravidelnou revizí podle zákona. Když se to párkrát propralo v médiích, lidé začali ty revize komínů dělat častěji.

I my jsme podlehli a někdy v roce 2007 jsem si revizi komínu nechali provést. Pan kominík přišel, zkonstatoval, že u nás je to zbytečné, protože topíme pouze v krbu, suchým dřevem, a komín je ještě k tomu úplně nový a vyvložkovaný. Nicméně koulí komín pročistil, potvrzení o revizi napsal a 1400 Kč si odnesl.

Ale ani toto kominíkům nestačilo a lobovali a lobovali, až prolobovali nový zákon, který vám stanový revizi komína každý rok, v některých případech i dvakrát ročně. Práce rázem přibylo a to skokem. Kominíci si mnuli ruce. Ne nadlouho. Do oboru se najednou vrhlo mnoho firem a podnikatelů, zájem o vyučení kominíkem dramaticky narostl.

Včera u nás zazvonil kominík. Odněkud ze severních Čech. Prokázal se všemi průkazy a certifikáty a nabídl vyčištění a revizi komína za 545 Kč. Nabídku jsem přijal. Při kafíčku, na které jsem ho pozval, z něj pak nevinně vypadlo, že v Praze berou 545, jinde o 100 Kč méně. Jejich firma vychází prý z toho, že Pražáci mají dost peněz. Prostě musím být potrestán za to, kde jsem se narodil a kde žiji. Při pohledu na 6 let starou účtenku, kdy totéž stálo více jak dvojnásobek jsem toto rád zaplatil a vzal si na něj kontakt na další rok.

I uplynul den a ve schránce máme letáček, že totéž nabízí nějaká firma z Olomoucka za 300, bez nákladů na dopravu. A opět IČO, DIČ a webové odkazy na stránky ministerstva, kde si lze ověřit, že jsou to legální a certifikovaní kominíci. Na příští rok mám jasno. Jasno mám i v tom, že má místní firma, která sídlí asi 100m ode mě už ode mě tuto zakázku nedostane.

Je to takové o tom, že kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Kominíci si prosadili zákon, který jim měl přinést pečené holuby do úst. A díky konkurenčnímu prostředí se to obrátilo proti nim. Netvrdím, že na tom vydělal spotřebitel. Bez toho zákona nemusel za revize platit tak často, což např. v mém případě (krb spalující výhradně suché nelakované dřevo) je skutečně nesmyslná buzerace, kterou musím kvůli pojišťovně podstoupit. Ale to rčení o neviditelné ruce trhu tady opravdu ukázkově zapracovalo.

Autor: Tomáš Flaška

1 Komentář

  1. petr novák
    8.3.2013 – 26 Adar 5773 v 10:58 — Odpovědět

    to je zkreslené…trh byl pokřiven už tím, jak přísné předpisy byly nastaveny, vložka do komína na 10 let, každý rok revize…prostě si vytvořily regulací nové povinné odvody z občanů, to že si pak milostivě konkurujou už je jen sekundární jev, správně by revize měly být ne s tak razantním státním zásahem, s tím, že pojiš´tovna by jasně všude deklarovala, že škody bez revizí neproplatí…

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Chcete studovat KABALU?

Další článek

Ulpan uvádí... Romány Avrahama B. Jehošuy