Zdroj: Archiv

Ministr obrany Švýcarské konfederace Ulrich (Ueli) Maurer ukončil několikadenní návštěvu Izraele a odcestoval do vlasti.

Ueli Maurer je předním politikem SVP, lidové strany, která se v loňském a letošním roce výrazně zasadila o zákaz dalšího povolování výstavby minaretů (ke stávajícím mešitám) v zemi. Přesto, a nebo právě proto Ueli Maurer, jehož žena se narodila v Ghaně švýcarským misionářům, stěží může být považován za rasistu,  navíc, stranické průzkumy v jeho vládní lidové straně informují o tom, že 80% Švýcarů v ní sdružených podporuje politiku ministra zahraničních věcí Izraele, Avgidora Liebermana a je proti rozhovorům s Hamasem a Hezbolláhem, které by, podle úředního názoru Bernu, měly také zasednout k jednacímu stolu (kromě delegací Abbáse a Clintonové).

Aby se Bern vyvaroval obvinění z nevyváženosti své politiky, v předstihu vyslal Doris Leuthardovou, švýcarskou prezidentku do Jordánska, a  Michelline Calmy-Rey, ministryni zahraničních věcí na území tzv. “Palestinské autonomie”. Přestože letos Švýcaři nebudou do Izraele nic prodávat, nejsou naopak vyloučeny náročné technologické importy pro řízení střelby ap. Ministr Maurer navštívil (kromě památníku Yad Vašem) obranné pozice izraelské armády na Golanských výšinách v blízkosti státních hranic, a leteckou základnu ve střední části země. Podle analytiky lze soudit, že se zajímal o systém ochrany státní hranice, neboť švýcarská armáda “uzavírá” bunkry, které chráníly po desetiletí vnitrozemce. Švýcarsko koncepčně oceňuje výstavbu izraelských ozbrojených sil, která není nepodobná švýcarskému systému . I přes politiku “stejné vzdálenosti” mezi Araby a Židy, je tato equidistance občas narušena účelnými a praktickými schůzkami politiků a diplomatů obou zemí (schůzka Christiana Catriny s Amosem Giladem).

Autor: Herbert Stavinoha

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Izrael oznámil za Haguovy návštěvy pozastavení dialogu s Británií

Další článek

Do mrtvých se nestřílí