Zdroj: jpost.com

Mohamed Nahin Ahmed a Yusuf Zubair Sarwar z Birminghamu byli odsouzeni ke dvanáctiletému vězení za to, že bojovali po boku syrských povstalců. Prosbám rodičů, aby se vrátili do Británie, vyhověli až po několika měsících.

Při návratu už byli očekáváni policií, kterou na džihádisty upozornili příbuzní. Soudce Michael Topolski, který nad mladíky vyřkl rozsudek dvanáctiletého vězení, zároveň ocenil statečnost jejich rodin. Vyšetřovatelka z protiteroristické jednotky, která již dříve rodiny přesvědčovala, že je lepší, budou-li jejich blízcí v britském vězení, než aby padli v Sýrii, podotkla, že při včasné informovanosti může policie v boji proti džihádistům předcházet zločinům. Rodiny musí policii informovat dříve, než jejich členové odcestují: “Příbuzní za námi přišli, ale už bylo příliš pozdě, protože (oba mladícil) už odcestovali. Vrátili se až za osm měsíců. … Když rodiny nepřijdou včas, (tito mladí lidé) odjedou a po návratu už musíme vědět, čeho se zúčastnili a budeme je vyšetřovat. Rodiny by se mohly vyhnout stresu, kdyby k nám měly dost důvěry a přišly včas.”

Sarwarova matka Majeeda alrmovala policii až poté, co našla synův vzkaz. Informoval ji, že odešel vykonávat “džihád”. Majeeda si do té doby myslela, že Sarwar odjel na prázdniny do Turecka.

U soudu se Ahmed a Sarwar přiznali, že se v červnu účastnili příprav teroristických útoků a že si před odjezdem do Sýrie objednávali knihy o arabštině a islámu. Vyšetřovatelé nalezli na jejich oblečení stopy výbušnin a zajistili fotografie, kde mladíci pózují se střelnými zbraněmi.

Přestože obhájci džihádstů zdůrazňovali, že fotografiemi chtěli mladíci dělat dojem na ženy a že se ze Sýrie vrátili kvůli odporu k Islámskému státu, který se nakonec podle jejich vlastních slov nejvíce podobá “Frankenstainově příšeře,” soudce rozhodl, že jejich “oddanost teroristickým aktivitám, projevovaná po dlouhou dobu, jejich odhodlání k cestě do zahraničí, k absolvování výcviku a k boji v Sýrii” je dostatečným důkazem toho, že mladíci jsou “dost nebezpeční” pro trest dvanácti let a osmi měsíců odnětí svobody.

Němečtí džihádisté mají situaci možná o něco snazší – odhaduje se, že do Sýrie odjelo na 550 Němců, z nichž kolem šedesáti padlo. Něco kolem sto osmdesáti německých džihádistů se prý vrátilo zpět do Evropské unie. Jeden z nich, dvacetiletý Krashnik B., byl v těchto dnech odsouzen ke čtyřem letům odnětí svobody kvůli šesti měsícům, které v Sýrii strávil. Za nižší trest vděčí svému mládí a také tomu, že neexistují důkazy o tom, že by se účastnil přímých bojů. Soudce Thomas Sagiebel vzal v úvahu i to, že Krashnik “jako mladistvý nebyl schopen odolávat vlivu svých islamistických přátel.”

Autorka: Karíma Sadio

11 Komentářů

  1. Tomáš Flaška
    7.12.2014 – 15 Kislev 5775 v 15:28 — Odpovědět

    Jestli ono by nebylo lepší jim návrat jednoduše nepovolit. Takhle budou ve vězení živeni z daní a až jednou vyjdou…

    0
    0
  2. igor
    7.12.2014 – 15 Kislev 5775 v 16:20 — Odpovědět

    Ktorý iman inšpiroval Krashnika B. a vplýval na ďalších príbližne 549 Nemcov? O tom sudca mlčal? Keby nebolo v Nemecku takých imánov, pravdepodobne by nebolo ani vplyvu takých priateľov…Vyšetrovanie by sa malo začať tam a nie, či sa v Sýrii zúčastnil priamých bojov alebo nie.

    0
    0
  3. 7.12.2014 – 15 Kislev 5775 v 19:03 — Odpovědět

    Igore, dnes, v době internetu a Facebooku, imámů k inspiraci ani příliš netřeba…

    0
    0
  4. igor
    7.12.2014 – 15 Kislev 5775 v 21:47 — Odpovědět

    Karima, moja poznámka bola viac-menej z osobnej skúsenosti. Už som mohol byť v Iraku aj bez išpirácie internetu alebo Facebooku.Viete o tom, že džihadisti v Nemecku nechodia do verejných mešít, ale praktizujú sunnu súkromných bytoch, kde maju svojich imámov, ktorí im tam kážu? A mňa bude vždy najviac šokovať to, že istý známy veľmi nábožný mladý černošský moslim, ktorého bolo vidať vždy v spoločnosti jedného (aj môjho bývalého) imáma, bojuje teraz v Sýrii. Pokiaľ ten popud k odchodu nebol zo strany toho imáma, mohol byť aspoň pri tom, aby ho pred tým odchodom do Sýrie ochránil. A Alláh to vie najlepšie.

    0
    0
  5. Erich
    9.12.2014 – 17 Kislev 5775 v 14:12 — Odpovědět

    Igore Vy jste houby muslim – nechcete nás podřezávat, tak nás máte alespoň mlátit klávesnicí po hlavě. Teď vážněji i když já se teď směju, protože tohle jsem nečekal. Já už sice delší dobu cynicky a trochu s nadsázkou tvrdím, že ty větší věci máme když ne přímo, tak alespoň zprostředkovaně pod kontrolou, ale tohle mne zaskočilo:

    http://www.lidovky.cz/scitani-kalasnikovu-zabijeni-nevericich-jak-studuji-dzihadisticke-deti-1a7-/zpravy-svet.aspx?c=A141209_120425_ln_zahranici_mmu

    0
    0
  6. igor
    9.12.2014 – 17 Kislev 5775 v 23:47 — Odpovědět

    Erich, trochu si lámem hlavu nad tým, ako ste to mysleli a ako to mám urobiť – myslím s tou klávesnicou, pretože bolo by jej škoda.
    Vážne – je ozaj niečo hrozné, čo sa dialo, či ešte stále sa deje v Sýrii – napr.v jeden deň ide mladík na diskotéku, doteraz v živote nepraktizoval islam – ale po diskotéke na druhý deň je už z neho džihadista, ktorý strieľa demokratov(= moslimov) s výkrikom “Allahu akbar!” To sú tí Karolovi moslimovia. Nemám to z internetu ani z Facebooku, ale od známeho marokčana, ktorý bol v Sýrii – samozrejme len turisticky. Je to pre mňa niečo nepochopiteľne, ako tam v krátkom čase dokážu zmanipulovať bezbožnú mládež pre džihád.

    0
    0
  7. dada
    10.12.2014 – 18 Kislev 5775 v 11:40 — Odpovědět

    Erichu, vy jste v jádru přece jen velký optimista, když je vám při čtení takových zpráv do smíchu, mně to ani moc nejde :-)
    ale jinak – myslím, že docela dobře odhadujete tu kontrolu, ale nějak nemám pořád chuť se smířit s tím “my” jakože “my máme pod kontrolou.” Spíš mi to připadá, že i my jsme tak nějak pod kontrolou, a dost mi to leze na nervy. A že si Američani napěstovali džihádistické fanatiky v Afganistanu, to ještě neznamená, že si je nebudou chtít tak trochu namnožit třeba i u nás, neb i z našich problémů a krizí by se jistě dalo vytěžit, ne? Takže mě docela zajímá Váš názor, nemáte takové podezření, když vidíte podporovat americkou ambasádu projekt Muslimové očima… (školáků snad ani ne)? Nemáte pocit, že v rámci “boje proti diskriminaci” se tu může paralyzovat přirozená obranyschopnost proti takovým fanatikům? Že u nás se na to musí, pravda, trochu fikaněji, ale v podstatě se to děje trochu podobně, děti se můžou učit počítat odrovnané islamofoby? (pro mě třeba ta akce s ředitelkou zdravky je hodně odstrašující příklad, jak vést lidi k toleranci, spíš mi to připadá jako křivení toho pojmu, cesta k jejímu zhroucení)

    0
    0
  8. Erich
    12.12.2014 – 20 Kislev 5775 v 12:09 — Odpovědět

    Dado já si právě vzpoměl na určité takové ty “dynamické hovory”, kde co muslim to vypláchnutý mozek, jedině kudla v zádech, takíja, vrozená nenávist a tak. My že jen vždy pravdu a nic než pravdu. A teď se dočtu, jako další střípek do trochu jiné mozaiky, toto. Poslední dobou co jsem se začetl do knihy či četl nějaký rozhovor, tak spousta zlomových událostí probíhala jinak a nebo měla jiné pozadí, než se posléze mediálně uvádělo. A samozřejmě ty debaty na tom jsou postavené. Ale vždyť Voni, Voni a zase jenom a jenom Voni. Houby.

    K ambasádě se vrátím, teď si myslím, že pozornost zasluhuje hlavně pochopení principů provádění mediálních manipulací:

    http://aeronet.cz/news/jak-funguji-ceske-medialni-agentury-pro-pruzkum-verejneho-mineni-exkluzivni-vypoved-zamestnance-o-praktikach-spin-doctoringu-planovani-vysledku-pruzkumu-prefabrikace-volebnich-preferenci-ovlivnov/

    0
    0
  9. dada
    12.12.2014 – 20 Kislev 5775 v 22:51 — Odpovědět

    http://aeronet.cz/news/cervene-karty-splnily-ucel-zemane-odstup-volal-dav-aneb-staci-par-zmanipulovanych-ovci-spriznena-media-a-verejne-mineni-je-hotovo/

    Erichu, tuto reportáž z Doněcka jste si pouštěl?
    To jsem i já ukápla slzu.

    0
    0
  10. dada
    13.12.2014 – 21 Kislev 5775 v 09:11 — Odpovědět

    Chápete, Erichu, z čeho mám obavy?
    Aby se tady neprotlačoval takový nějaký prefabrikát “utlačovaných muslimů”, podle mě je to opravdu hodně problematické náboženství s nepřijatelnými prvky a aby bylo možné nějaké soužití, je třeba tyto hodně aktivně řešit, ne vytvořit jakousi auru nedotknutelnosti kolem ubohých muslimů a smést to ze stolu.
    Šabatová-šátky a “muslimové očima…” ve mně nevzbuzují zrovna naděje.

    Já chápu vaše znechucení z dynamických rozhovorů a lidí, nechci je podceňovat, ale větší nebezpečí asi vidím v těch, kteří jsou distingovaní, schovávají se za krásné velkoduché myšlenky, ale přitom jsou minimálně stejně nekritičtí jako ti “dynamičtí”, a to ani nemluvím o těch, kteří opravdu promyšleně tahají za nitky.

    Ten článek je dobrý, docela věřím, že tak to funguje. I já, ač hňup na politiku, jsem pochopila, že ten cirkus kolem Zemana není normální :-).
    Doufejme, že naše národní vcelku flegmatická povaha bude tomu řízenému rozeštvávání zarputile odolávat. Jiná doba, jiné metody práce. Co ale předvádí čt, to je na pováženou, to je jak z Dikobrazu nebo z Cimrmana. Nevěřila bych, že se něčeho takového dočkáme.

    0
    0
  11. Erich
    14.12.2014 – 22 Kislev 5775 v 15:54 — Odpovědět

    Krátce k té ambasádě.

    1- Viděl jsem fota, kde se měly ty červené karty rozdávat přímo z krabic zaslaných z ambasády. Ale kdybych to sám nechtěl vidět, všiml bych si, že to bylo jinak – ty kartičky sbíraly aby byly zaslány na hrad.

    Jenže:

    2- Akci s kartama na Národní třídě pořádaly dvě společnosti

    Budějovický majáles http://www.protisedi.cz/article/budejovicky-majales-organizuje-v-praze-oslavy-17-listopadu

    a Opona o.p.s

    http://www.praha1.cz/cps/odbory-a-oddeleni-50411.html

    Dado stáhněte si výroční zprávy Opony, vždy na konci bývá seznam dárců – tady je odkaz:

    http://oponaops.eu/opona/cs/o-nas/660

    A tady je jejich úvodní stránka – důležitá loga jsou vpravo dole:

    http://oponaops.eu/opona/cs/uvod

    A teď jsme u obecných principů – zatím co jedny finanční toky vlastně vůbec nevadí a na nic asi nemají vliv, tak stejní lidé, kteří toto tvrdí budou o protistraně hovořit jako o Putlerových placených žoldácích. Prima

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Dva Izraelci pobodáni v supermarketu

Další článek

Multikulturalismus, aneb podle analýzy je Martin Konvička muslim!