Zdroj: novinky.cz

Více než půl milionu saúdských mužů je obětí domácího násilí ze strany vlastních manželek, tvrdí podle serveru Arab News odborníci z poradenského sociálního centra Wai.Vycházejí přitom jen z počtu mužů, kteří se na ně obrátili. Celých 557.000 klientů  centra prý tvrdí, že je jejich ženy týrají. Přesto si ale přejí zůstat v anonymitě, aby se vyhnuli stigmatu. 37 odborných pracovníků centra řešilo na 64.000 podobných případů a vedoucí centra, Adel Al Mutawa, nyní volá po zřízení dalších poradenských institucí, v nichž by stejně jako ve Wai byly služby zdarma.

Poradce Mohamed Isaq se domnívá, že za případy domácího násilí vůči mužům stojí urbanizace a trend finanční nezávislosti žen. Myslí si, že tam kde je oslabena tradiční role muže – živitele rodiny, dochází k hádkám. Obviňuje také výchovu dívek v neúplných rodinách a mezi další problémy, které mohou vést k rozvratu manželství, řadí mužovu nevěru nebo jeho nezájem o chod domácnosti.

Sociální odbornice ze saúdsko-německé nemocnice věří, že pro muže je rizikem i to, když se násilí na partnerce dopustí oni. Žena se pak může bránit a případně nad mužem získat kontrolu.

Otcové malých dětí mívají podle ní sklon týrání tolerovat, aby zachovali dětem úplnou rodinu.

První zákon, kriminalizující domácí násilí, byl v Saúdské Arábii přijat teprve vloni v létě.

Autorka: Karíma Sadio

6 Komentářů

  1. Refael
    28.12.2014 – 6 Tevet 5775 v 02:20 — Odpovědět

    Milá Karimo, tento článek je sice zajímavý, ale zcela jste mě vytočila včera vašim pátečním blogem:

    http://sadio.blog.idnes.cz/c/441043/Hanebnost-Sira-Nicholase-Wintona.html

    Myslela jste to skutečně vážně?

    Takovým způsobem urážet jeho činy a hlavně jeho zachránění, kteří díky němu dodnes žijí. Přestože nebyl sám, byl jednou z vedoucích postav, kteří mají zásluhu na záchranu 669 českých dětí.

    Kdo vůbec jste, že dokážete takovým způsobem urážet a znevažovat jeho činy ? ! ! !

    Asi je vám líto, že tyto děti též neskončili v pecích krematoria jako drtivá většina jejich jejich vrstevníků i rodičů.

    Kdyby jste napsala např.že jemu samotnému nic nehrozilo díky imunitě, kterou jako britský diplomat měl apod.(také proto nemůže dostat titul Spravedlivý mezi národy), ještě bych to chápal, ale tohle je hodně přes hranu.

    Také v komentářích na vás diskutující většinou nenechali nit suchou.

    Měla by jste se za ten blog omluvit, ale co od takových, kteří mají podobné názory čekat že?

    0
    0
  2. 28.12.2014 – 6 Tevet 5775 v 06:56 — Odpovědět

    Refaeli, je to právě naopak. Prosím, přečtěte si i článek, na který ten blog reagoval – pak si snad povšimnete ironického tónu (asi nikdo nemohl chtít, aby se židovské děti se zbraní v ruce postavily Hitlerovi a “postaraly se o sebe samy”, že? A přece takovou věc kolega ve svém blogu naznačuje.) a možná pak článek dočtete i do poslední věty.

    MMCH, myslela jsem, že titul Spravedlivý mezi národy nemohl Sir Winton dostat, protože byl Žid (byť pokřtěný), ne kvůli imunitě (ta zásleuhy nijak nesnižuje, vždyť jiní diplomaté titul dostali?)?

    1
    0
  3. Refael
    28.12.2014 – 6 Tevet 5775 v 07:23 — Odpovědět

    Tu ironii jsem nepochopil.

    OMLOUVÁM se vám upřímně jak jsem vás nařkl ! ! !

    Nejenom proto, že byl Žid(což jsem nevěděl), ale tento titul nemohou dostat i ti, co měli diplom.imunitu. Ale jak správně píšete, nesnižuje ty činy.

    0
    0
  4. 28.12.2014 – 6 Tevet 5775 v 08:29 — Odpovědět

    Refaeli, nemusíte se omlouvat, naprosto Vás chápu, také jsem viděla rudě, když jsem četla ten první článek (a právě první, co mě u toho napadlo, bylo to, že de facto kritizuje činy lidí, kteří byli jako Sir Winton).

    0
    0
  5. Refael
    28.12.2014 – 6 Tevet 5775 v 23:22 — Odpovědět

    Díky, ale byl jsem se povinen omluvit neboť jsem zcela neprávem obvinil i vás.

    Škoda jen, že nemohu reagovat přímo na p.Matějku na diskuzi pod tím článkem neboť bez platného českého OP se nemohu zaregistrovat na iDnes.

    0
    0
  6. Ráchel
    4.1.2015 – 13 Tevet 5775 v 00:15 — Odpovědět

    Jestliže nějaký muž bije ženu, jednoho dne se to obrátí proti němu.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Iráčtí křesťané mezi dvěma ohni

Další článek

O zahalování