Zdroj: novinky.cz

Nové perpetuum mobile říká, že ač schodek loňského rozpočtu činil 80 miliard, plán na letošek je 100 miliard, tak přesto na přelomu roku došlo ke snížení celkového zadlužení České republiky.

Pan ministr financí ještě před několika měsíci tvrdil, že má ambice do dvou let sestavit vyrovnaný rozpočet. V roce 2014 se nám hospodářsky celkem dařilo, byl růst a proto byl i nižší než plánovaný schodek. Pro rok 2015 je též počítáno s růstem, dokonce vyšším než v roce 2014, přesto je naplánovaný schodek vyšší, než byl skutečný v roce 2014. Možná to panu ministrovi nedochází, ale to směřování jde jiným směrem než k vyrovnaným rozpočtům.

Ambice pana ministra již poklesly, neboť 05.01. se v České televizi nechal slyšet, že na rok 2016 počítá se schodkem 70 miliard korun. A to zdůrazňuji že tou dobou už budou v činnosti dva roky protikorupčních aktivit vlády (kde jsou výsledky?) a údajně lepší výběr DPH. To zatím vykazuje opačné výsledky, letos v lednu se vybralo méně než loni. Na rok 2016 je již naplánováno povinné hlášení o fakturách s DPH pro všechny podnikatele. Pravděpodobně se zavedou elektronické pokladny. Tedy vše touto vládou plánované a slibované má být již v chodu a účinné. Přesto budeme mít naplánovaný schodek v roce 2016 ve výši 70 miliard, a to jsem ještě pochopil z řeči p. ministra, že o to bude usilovat. Takže skutečnost bude spíše horší.

Tak kde jsou ty předvolební sliby? Kde je oněch 200 miliard s nimiž se ještě budoucí ministr financí kasal, že až se zamezí rozkrádání, tak budou rázem na stole. Nikde nic. Klasika. Předvolební sliby, jenom abych se dostal ke korytu. Teď se už nekrade jako dřív, to byli břídilové. Dnes se dělají zákony, které spřízněným impériím vynáší neskonale víc. O to tu šlo. Stát řídit jako firmu.

Autor: Tomáš Flaška

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Informační válka jako marketing strachu

Další článek

Nepronásledujte polepšené pedofily, vyzývá rabín