Zdroj: investujeme.cz

„Terorismus je propočítané použití násilí nebo hrozby násilím, obvykle zaměřené proti nezúčastněným osobám, s cílem vyvolat strach, jehož prostřednictvím jsou dosahovány politické, náboženské nebo ideologické cíle.“  Takto zní definice terorismu používaná v 80. letech v USA.

Cílem terorismu je vyvolat strach. „Strach zabíjí myšlení. Strach je malá smrt, přinášející naprosté vyhlazení.“ (Frank Herbert: Duna) .

Tyto dvě citace v podstatě vysvětlují upálení jordánského pilota,  nebo zprávy o ukřižování  či pohřbívání dětí zaživa.  Cílem teroristů je ochromit protivníka. Vyvést ho z rovnováhy a využít proti němu jeho samého.  Naše média paradoxně s teroristy  spolupracují a  cíleně vyhledávají a šíří fotky a videa, která slouží k paralyzaci čtenářů.  Strach se stupňuje a lidé rozsévá nedůvěru, pochybnosti o současném statusu quo.  Vystrašení občané snáze předají svá osobní práva.  Je to přeci pro naši bezpečnost.

Využívání brutálních metod k demoralizaci nepřítele  je stará vojenská taktika. Zprávy o takových činech se táhnou napříč staletími.  Mongolové ostřelovali města infekčně nemocnými, Albert z Valdštejna zase používal  chemické zbraně,   Vlad III. Dracula nepřátele napichoval na kůl, během nájezdů se  drancovalo a znásilňovalo.  V těchto dobách bylo šíření strachu poměrně těžší, protože se pomaleji šířili informace a nebyly detailní vizuální záběry.  Dnes vám stačí připojení na internet.

Autor: Luděk Kvapil

6 Komentářů

  1. Karel79
    10.2.2015 – 21 Shevat 5775 v 06:50 — Odpovědět

    Vážený pane Kvapile, rozhodně máte pravdu. Ale rozmyslete si svoje příspěvky, aby se Vladimír Sáňka, Muneeb Alrawi a Bronislav Ostřanský necítili uraženi. To by Vás / i mne/ mrzelo.

    0
    0
  2. Erich
    10.2.2015 – 21 Shevat 5775 v 21:28 — Odpovědět

    Karle79 asi jsi nepochopil sdělení článku, že nad ním zrovna tak plesáš. Prý nemáme šířit paniku a ani si nemáme, těmi různými šiřiči panik, nechat krást své svobody. Tak jsem to pochopil já – socka levicová.

    Mimochodem ten první odstavec se hodí i na státní terorismus.

    0
    0
  3. Karel79
    11.2.2015 – 22 Shevat 5775 v 07:19 — Odpovědět

    Erichu, neměj obavy, dobře jsem smysl článku pochopil. Samozřejmě ty jsi smysl mého příspěvku deformoval, jako ostatně praktikuješ pořád. Ale aby bylo jasno: svým příspěvkem po právu napadám apologety islámu ( kam mimochodem patříš i ty) za to, že čistí cestu pro islámskou agresivní ideologii v oblastech, které zatím byly od tohoto ideologického moru ušetřeny.

    0
    0
  4. Erich
    11.2.2015 – 22 Shevat 5775 v 09:23 — Odpovědět

    Karle79 my dva jsme vlastně švagři přes tu apologetiku. Ty jsi apologet kolektivní viny, protože Korán. No a já, zas protože Bible, se na ty různé verše dívám jinak.

    Podívej Frýbort na N.P. opět exceloval, tak si půjčím jeho text popisující muslimský přístup k odpadlíkům:

    A najdete i jiné pokrytce, kteří chtějí získat důvěru vaši. Kdykoliv se pokusí vás svést k odpadnutí, budou odraženi… A jestliže se nebudou držet stranou od vás a nevzdají se vám na milost… tedy je chyťte a zabte, kdekoliv je naleznete! A nad těmito vám dáváme pravomoc zřetelnou. (súra 4 Ženy, verš 93)

    No a pro porovnání je zde jeden biblický ekvivalent. Abys rozuměl – to se nejdříve mezi čtyřma, někdy více očima pohovoří o muslimském nenávistném satanském božstvu, krhavých paloších a pak se veřejně čtou takovéto verše:

    Kdybys uslyšel o některém svém městě, které ti dává Hospodin, tvůj Bůh, aby ses v něm usadil, že z tvého středu vyšli muži ničemní a svádějí obyvatele města slovy: „Pojďme sloužit jiným bohům,“ které jste neznali,
    budeš pátrat a zkoumat a dobře se vyptávat; bude-li to jistá pravda, že se taková ohavnost ve tvém středu stala, úplně vybiješ obyvatele toho města ostřím meče, zničíš je ostřím meče jako klaté, i všechno, co je v něm, i jeho dobytek.

    Všechnu kořist z něho shromáždíš na jeho prostranství a město i všechnu kořist z něho spálíš jako celopal pro Hospodina, svého Boha. Zůstane navěky pahorkem sutin, nikdy nebude vystavěno.

    Prostě občas mi připadá, že nekteří lidé mají dost velký problém s pochopením textu – nezajímá je co texty popisují, ale zda jsou “Naše” či “Vaše”.

    0
    0
  5. Karel79
    11.2.2015 – 22 Shevat 5775 v 10:58 — Odpovědět

    Erichu, citátů používáš dost, jen co je pravda. Já nepoužívám. Mám vlastní rozum a konsistencní postoje, takže citáty – ať už z té či oné strany nepotřebuji.Pro mne jsou rozhodující činy, nikoli slova, slova, slova. Takže: islám do Evropy nepatří, což je možno dokumentovat právě na změnách pořádků v tradičních ( a naivních) západních demokraciích, které si pustily muslimy domů a teď neví, jak z toho ven. Kupř. vlna zlocinnosti vůči ženám ( masivní znásilňování) ve skandinávských zemích, agresivní chování ve Velké Británii + Francii ..
    Nenajdeš vhodný citát, kterým bys mohl tuto skutečnost popřít. Takže: pokud jsi poctivý v myšlení a postojích, měl bys na téma ” islám a muslimové” radši přehodnotit své postoje.

    0
    0
  6. Erich
    11.2.2015 – 22 Shevat 5775 v 13:39 — Odpovědět

    Podívej Karle79. Celé ty mnohaleté debaty jsou jen o tom zda-li se s pyromany dá hasit požár založený pyromany. A já říkám nikolivěk.

    Proč se ti citace ze zdrojů judaismu křeťanství a islámu nehodí? Proč jsou najednou citace vůbec nějaký problém?

    Ten článek je o současné informační válce, tak tedy pro lepší názornost- zde máš text ze stránky Aipacu k syrské krizi:

    The Assad regime has killed more than 190,000 people protesting his autocratic rule. It is time for Assad to heed President Obama’s call and give up power.

    http://www.aipac.org/learn/issues/issue-display?issueid={F534C71D-D4CF-478E-89FF-190900F0C6A8}

    A já ti položím jednoduchou otázku, když jsme u té informační války. Kolik z těch 190 000 lidí zabitých assadovým režimem bylo

    a/ syrských provládních vojáků a policajtů
    b/ provládních milicí
    c/ zahraničních provládních bojovníků

    Kolik mrtvých tvoří povstalci a kolik civilisté a z civilistů kolik bylo provládních?

    http://en.wikipedia.org/wiki/Casualties_of_the_Syrian_Civil_War

    Tak takhle si představuji informační válku, kde samy citace jsou nepřítelem.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Princ Charles se bojí radikalizace britských muslimů

Další článek

Super ambice ministra financí