Mimořádně ostrá slova létala mezi diskutujícími osobnostmi na besedě „Uprchlíci a Evropa 2“ v Polné na Jihlavsku.

„Touto debatou se snažím navázat na úspěšnou akci podobného formátu v Jihlavě konanou už 24. srpna, kterou jsem také iniciovala a z výrazné části sama zorganizovala. Tehdy byli hosty europoslanec Zdechovský, poslanec Gabal, a pro vyváženost debaty a názorů ještě pan Abbas a mluvčí IvČRN Artur Fišer. Návštěvníci ale nebyli příliš spokojeni s jeho řečnickým výkonem, proto byl tentokrát pozván přímo pan Konvička,” vysvětlila motivaci k zorganizování a výběru hostů organizátorka Romana Vosejpková.

Druhý díl už neměl štěstí na kvalitního moderátora a vzduchem mezi hosty diskuse létaly osobní invektivy. Především mezi lídrem Bloku proti islámu Martinem Konvičkou a bývalým disidentem a politikem Jřím Paynem  (Svobodní).  „ Nepokládám výraz „trouba“ za extra silný. Pan Payne je ve skutečnosti něco horšího než trouba. Pan Payne v podstatě odmítal vidět v islámu problém, obvinil mě z přípravy války a přirovnal mě k Hitlerovi. Začal si ostrou invektivu a zároveň se ohání křesťanstvím. Pan Payne řekl na mou adresu: „Vy chystáte válku, kterou prohrajeme!“ To je podivná  směska pokrytectví, sebestřednosti a tak podobně, takže slovo trouba je v tomto případě ještě hodně slabé,“ popsal diskusi předseda Bloku proti islámu Martin Konvička.

V některých momentech diskuse v Polné podle Jiřího Payne téměř docházelo k šíření náboženské nenávisti. „Když člověk nemá argumenty, začne v diskusi útočit na druhého. To by se v demokratické společnosti dít nemělo,“ podotkl politik Payne.

Politik strany Svobodní také definoval nový politický pojem „Islám podle Konvičky“.

„Všechna náboženství hledají odpovědi na to, jak identifikovat dobro a zlo. Problém je, když vypneme všechna náboženství, tak se klidně může stát, že někdo zamění dobro za zlo. A bude říkat: vždyť je to tak správně. Pojďme vraždit, vždyť je to tak správně. Velmi se obávám, že když někdo vykreslí model náboženství, který neodpovídá realitě, tak v podstatě degraduje náboženství na sbírku citátu. Každé náboženství hledá smysl života a jak život prožít. Pan Konvička dělá z boje proti islámu politiku. To je to nejhorší, co se může stát,“ řekl Jiří Payne.

Diskusi v sále kina v Polné sledovalo pět desítek diváků. Více než diskuse o pomoci uprchíkům se stočila na střet křesťanství s islámem.

„Bohužel česká společnost stále více proti sobě staví pocity a názory. Vůbec tady na besedě nedošlo na posuzování argumentů,“ dodal Payne.

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Chlastám a řídím

Další článek

Ženy s hasáky