Hrozby a útoky na francouzské Židy byly na vzestupu po více než deset let. V letošním roce se nárůst počtu případů zrychlil alarmujícím tempem: v průběhu prvního čtvrtletí roku 2015 došlo k 508 antisemitským incidentům, což je nárůst o 84% z 276 incidentů ve stejném období loňského roku.

Zločiny proti Židům ve Francii téměř vždy byly spáchány mladými, ve Francii narozenými muslimy nabitými radikální islamistickou ideologií. To byl i případ v nejvíce šokujících a brutální útoků – v březnu 2012 zabití rabína a tří dětí v  židovské škole v Toulouse nebo braní rukojmí a vraždy v pařížském košer obchodu v lednu 2015.

V chronologickém pořadí: útok na židovské instituce (čtyři oběti), následovaný téměř současně útoky na baštu svobody projevu a židovský obchod (celkem 16) a pak orgie krveprolití ve francouzském hlavním městě (posledním sčítání 129 obětí).

Silně muslimská čtvrť Molenbeek v belgickém Bruselu hrála roli ve většině teroristických útoků poslední doby. Nejméně tři z posledních zabijáků ve jménu Islámského státu tam alespoň krátký čas bydleli. Francouz Amedy Coulibaly, jehož rodiče pocházeli z Mali a který  vzal rukojmí v Paříži košer obchodu v lednu loňského roku, se oháněl zbraní získanou v Molenbeeku.

Židé nejsou jedinými lidmi ohroženými teologií, která tvrdí, fundamentalistický výraz islámu jako jediné legitimní víře a vyzývá ke zřízení amorfní teokratické chalífátu. Ze své podstaty – jak jsme viděli 13. listopadu – radikální islám odmítá demokracii, svobodu projevu a náboženské vyznání a práv žen a menšin, které tvoří základní kámen způsobu života sdílený Evropou, Spojenými státy a Izraelem.

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Je tak snadné ztratit souznění s realitami a snadno podlehnout fikcím

Další článek

Podívej Lavane ....