Zdroj: rozhlas.cz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se nemohl dostat ke slovu při dnešním setkání uspořádaného k uctení 44 obětí prosincového požáru na severu Izraele.

Premiéra dokonce musela chránit těly jeho stráž. Lidé nejprve vyslechli projev prezidenta Šimona Perese, ale když přišel na řadu Netanjahu, začalo asi 20 osob ostře gestikulovat směrem k pódiu.

Mezi přítomnými byli hlavně příbuzní obětí požáru. Ti Netanjahuovi vyčítají hlavně nepřipravenost a špatnou vybavenost požárního sboru. Požadují také vyšetřování ministrů vnitra a obrany a také samotného premiéra.

Ceremoniál ukončoval třicetidenní smutek za oběti rozsáhlého požáru. Ten postihl nejvíce kibuc Bajt Oren – museli z něho být evakuováni všichni obyvatelé. Mezi mrtvými byla hlavně strážníci, kteří mířili do věznice, aby pomohli s její evakuací. Celkem oheň zničil zhruba 5000 hektarů suchého porostu. Hašení se zúčastnily téměř dvě desítky zemí a muselo být evakuováno zhruba 20.000 lidí.

Ceremoniálu se zúčastnil i Danny Rosen, partner velitelky haifské policie Ahuvy Tomerové, která byla jednou z obětí. Rosen vystoupil proti Netanjahuovi a hrozil svým odchodem, dokud se bude pietního aktu účastnit ministr vnitra Eli Išai. Netanjahu se ho snažil uklidnit, ale k Rosenovi se brzy připojili další přítomní, kteří dokonce požadovali Išaiovu rezignaci. Išai nakonec ceremoniál opustil.

I po jeho odchodu však skákali Netanjahuovi lidé do řeči a hrozili mu. Požadovali vyšetřování jak Išaie, tak ministra obrany Ehuda Baraka a Netanjahua kvůli zanedbání svých povinností. Podle generálního prokurátora Jehuda Weinsteina však není pro zahájení trestního řízení dostatek podkladů. Také uvedl, že debata o selhání při hašení požáru by se měla odehrát na půdě parlamentu nebo ve zvláštním vládním výboru.

Během požáru Izraelcům příliš rychle došly vlastní hasící prostředky. Neměli ani dostatek hasících letadel. Požární sbor přijel se zastaralým vybavením a v malém počtu. Podle mezinárodních standardů má připadnout jeden požárník na 1000 obyvatel. V Izraeli je však údajně tento poměr 1:10 000.

Autor: redakce Shekel.cz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Velvyslanec Eisen by do Prahy mohl přijet ve druhé polovině ledna

Další článek

Smrt fotbalové legendy oživila v Izraeli spor o transplantace