Zdroj: telegraph.co.uk

Určitě si vzpomenete na teroristický útok z přelomu srpna a září minulého roku, který otřásl celým Izraelem.

Palestinští teroristé tehdy zavraždili čtyři v automobilu cestující izraelské civilisty poblíž osady Bejt Chagaj u Hebronu. Nyní, o čtyři měsíce později, nechal Mahmúd Abbás, známý též jako Abú Mázen, jednoho z teroristů propustit z vězení.

Jím propuštěný Wael Bitar přitom není žádné neviňátko. V roce 2008 se podílel na sebevražedném útoku v Dimoně, jenž měl na svědomí jeden lidský život a řadu zraněných. Téhož roku byl zatčen palestinskou samosprávou, ale po čase propuštěn.

Abbás je v rámci palestinského vedení pokládán za umírněnce, ochotného k mírovým jednáním. Na jednu stranu volá po boji proti terorismu a složení zbraní, na druhou stranu mu však nečiní problém propustit teroristu s rukama od krve. Až absurdně pak zní výzva Izraeli, aby jako gesto dobré vůle propustil vězněné teroristy. Na Abbásovu adresu by se však dalo zmínit mnohem víc. V uplynulém roce například oslavoval zesnulého Abú Dauoda, strůjce masakru izraelských olympioniků na LOH v Mnichově z roku 1972. Není to však pouze Abbás, kdo se chová jinak, než někdo, kdo skutečně a seriózně usiluje o mír. Obdobně jedná celá Palestinská autonomie, která například pojmenovává veřejná prostranství po vrazích, finančně honoruje vězněné teroristy či oceňuje matku za vychování čtyř synů, z nichž každý zabíjel Izraelce.

Dalo by se asi diskutovat, zda-li Abbás jedná čistě na základě svého přesvědčení, či zda-li jsou jeho kroky z části motivovány budováním image tvrdšího hráče a snahou získat politické body. Ať tak či onak, můžete si sami udělat představu o charakteru muže, který přes přímý slib svými činy i nadále podněcuje protiizraelské nálady a násilí vůči Židům. Pokud totiž budou palestinští Arabové i nadále systematicky podněcování k neustálé nenávisti, bude tím zároveň budována jakási skleněná bariéra limitující až bránící vzájemné a poklidné soužití. A takto se k míru směřovati nedá.

Autor: Ladislav Faigl

Přečtěte si také od autora: Dočká se Pollard propuštění?

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Irácký duchovní Sadr je stále proti přítomnosti amerických vojáků

Další článek

Marketing není reklama!