Zdroj: facebook.com

Facebook je mocná zbraň. Přesvědčila se o tom řada arabských států, které na vlastní kůži pocítily demonstrace svolávané přes tuto sociální síť. Nyní vznikla skupina vyzývající ke třetí intifádě. O co ve zkratce jde?

Ani ne před měsícem (6. března) vznikla na sociální síti Facebook skupina s názvem „Třetí palestinská intifáda“ (Third Palestinian Intifada), která má k 26. březnu téměř 320 tisíc členů. Slovo intifáda, je při tom v arabštině výraz pro povstání a používá se zpravidla pro povstání proti Izraeli. Rozlišujeme přitom tzv. první a druhou intifádu, které v Izraeli a na územích Pásma Gazy a Západního břehu probíhaly v letech 1987-1993, respektive 2000-2005 (v otázce, kdy druhá intifáda skončila, nepanuje obecná shoda). Zatímco první intifáda se sestávala obecně z různých forem nenásilných nepokojů, házení kamenů apod. (občas ale i molotovových koktejlů a granátů), druhá intifáda zahrnovala teroristické útoky a sebevražedné atentáty.

Skupina přitom volá po novém protiizraelském povstání, v pořadí již třetím. Vkládané příspěvky a videa přitom přímo vyzývají k vraždění Izraelců, Židů a „osvobození Palestiny“ a Jeruzaléma prostřednictvím násilí.

Na existenci skupiny již zareagoval izraelský ministr Juli-Joel Edelstein, který zaslal dopis zakladateli sociální sítě Marku Zuckenbergovi, v němž jej vyzývá ke zrušení této skupiny. Na Facebook se již obrátila i americká organizace Anti-Defamation League (ADL), která facebookovou skupinu označila za „příšerné zneužití technologií k podpoře terorismu.“ Zakladatelé skupiny již varovali, že pokud by Facebook skupinu zrušil, všichni muslimové světa jej budou navždy bojkotovat.

Je zde přitom i něco, co můžeme udělat i my, jakožto obyčejní uživatelé Facebooku. Otevřete si stránku této skupiny (http://www.facebook.com/Palestinian.Intifada) a v levé části, těsně pod počtem příznivců skupiny, je odkaz „Nahlásit stránku“ (v angličtině Report Page). Po kliknutí na tento odkaz zaškrtněte, že skupina obsahuje „Nenávistný obsah nebo útok na jednotlivce“ a ze zobrazené nabídky vyberte buď „Útok na rasu nebo etnickou skupinu“, případně „Útok na náboženskou skupinu.“ Facebook může zrušit libovolnou skupinu i na základě většího množství oprávněných nahlášení.

Po případném nahlášení nezbývá než čekat jak Facebook zareaguje a zda-li případně skutečně všichni muslimové světa zavrhnou Facebook za to, že smazal skupinu obsahující nenávistné projevy a výzvy k vraždění.

Autor: Ladislav Faigl

Přečtěte si také od autora: Gallup: podpora Izraeli v USA na desetiletém maximu

1 Komentář

  1. Karel79
    2.4.2011 – 27 Adar B 5771 v 22:04 — Odpovědět

    Zajímalo by mne, jakým právem muslimové – primitivní nomádi, pastecin ovcí a velbloudů, kteří technologicky vyspělé státy považují za satana, využívají moderních vymožeností – jako kupř. počítačové sítě. Ručníky na hlavě jim sluší, muezzínovy skřeky ať poslouchají, ale do euroamerické civilizace ať se nemontují !

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Blízký východ se bouří: Jemen prý blízko dohodě, Sýrie povstání

Další článek

AFP: Palestinci kupují obnošené šaty po Izraelcích, není na výběr