Zdroj: facebook.com

Podle Facebooku skupina „Třetí palestinská intifáda“ k násilí nepodněcuje. Administrátoři sociální sítě však ze skupiny odstranili nenávistné příspěvky a videa a oznámili, že skupinu budou monitorovat.

Představitelé Facebooku se v neděli vyjádřili ke sporné skupině, která podle nich neobhajuje násilí proti Izraeli. Tisková mluvčí Facebooku Debbie Frost prohlásila že: „Přestože některé druhy komentářů a obsah mohou někoho rozčilovat – kupříkladu kritika jisté kultury, státu, náboženství, životního stylu, politické ideologie – to samo není důvod pro odstranění takovéto diskuse. Pevně věříme, že uživatelé Facebooku mají možnost vyjádřit své názory a nebudeme odstraňovat obsah, skupiny či stránky, které vystupují proti státům, náboženstvím, politickým subjektům či myšlenkám.“

Izraelský deník The Jerusalem Post však uvádí, že podle zdrojů ze sociální sítě byly některé příspěvky a komentáře jednotlivců, podněcující k násilí, odstraněny, a že představitelé sociální sítě kontaktovali správce skupiny s žádostí o cílenější monitorování obsahu.

K rozhodnutí se již vyjádřila americká společnost Anti-Defamation League (ADL), která zrušení skupiny rovněž požadovala. Ve své tiskové zprávě označila existenci skupiny za „jasné porušení uživatelských podmínek“ a poukázala na skutečnost, že sociální síť byla v minulosti mnohem vstřícnější a citlivější v případech, kdy byla upozorněna na porušení svých vlastních pravidel.

Kontroverzní skupina je sice arabskojazyčná, avšak její popis již byl přeložen díky SITE Monitoring Service, která sleduje džihádistické aktivity na internetu. Podle deníku The Jerusalem Post byla totiž skupina podporována na džihádistických internetových fórech a počátkem března bylo její založení diskutováno na fóru spojovaném s teroristickou organizací al-Káida. Níže přinášíme překlad části popisu skupiny:

„15. května začne ze sousedních zemí pochod do Palestiny. Po našem nedávném uznání budeme pochodovat islámskými zeměmi a Palestina bude osvobozena. Naším cílem je do května dosáhnout milionu členů. Povstaňte, publikujte informaci o této skupině kdekoli, jdeme do Palestiny.

Po intifádě [povstání] v Egyptu, Tunisu a Libyi přišel čas na palestinskou intifádu. První palestinská intifáda byla v roce 1987 a druhá v roce 2000. O třetí se brzy rozhodne na této stránce.“

Datum 15. května není přitom voleno nikterak náhodně. Krátce před půlnocí 14. května 1948 byla v Tel Avivu slavnostně vyhlášena deklarace nezávislosti a vznikl Stát Izrael. Následujícího dne armády nepřátelských arabských států zaútočily na Izrael s cílem jej zničit, avšak nakonec válku (jako ostatně všechny) prohrály. Palestinští Arabové si 15. května každoročně připomínají svůj útěk z Izraele jako tzv. den Nakba (doslova „Den katastrofy“).

Nelze se též nepozastavit nad rychlostí růstu skupiny, která je značná. Zatímco k sobotnímu večeru (26. března) měla skupina 320 tisíc členů, k pondělnímu večeru (28. března) je to již 345 tisíc členů a podle Facebooku se skupina každý den rozrůstá o 25 tisíc členů.

Autor: Ladislav Faigl

Přečtěte si od autora na stejné téma: Začne třetí intifáda online?

1 Komentář

  1. 29.3.2011 – 23 Adar B 5771 v 16:34 — Odpovědět

    Je potreba zduraznit, ze Palestinou mysli cely Izrael. Dale je potreba znat, co je to intifada. Kdo vi, co je to intifada, je mu jasne, ze se jedna o nasili. Nechapu, co je tedy sporne. Je to jasne porusovani pravidel i lidskych prav. V Izraeli ale mame odpoved na intifadu http://facebook.com/zionfighters – jsme proti nasili, ale proti nasili se budem branit silou. Kdokoliv, kdo chce pomoci v obrane proti islamskemu nasili, se muze pridat

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Svitavské muzeum chystá výstavu o zmizelých židovských občanech

Další článek

„Intifáda“ na Facebooku padla, existují ale další skupiny