Zdroj: Archiv

Svitavské muzeum chystá výstavu o zmizelých židovských obyvatelích města.

V Městském muzeu a galerii zveřejní při zahájení putovní výstavy Zmizelí sousedé seznam 64 lidí ze Svitav, kteří nepřežili holokaust. Výstava začíná 31. března. Po dřívějších obyvatelích města několik let pátrala Radka Oblouková se studenty z divadelního souboru Doma. ČTK o to informovala Sylva Horáková z městského muzea.

Expozice je spojena s dalším ročníkem cyklu Hledání hvězdy Davidovy. “Základem projektu Zmizelí sousedé pro město Svitavy je bádání Radky Obloukové a studentů divadelního souboru, kteří vyhledali prvotní dostupné informace o obyvatelích Svitav, jejichž stopy zmizely již v roce 1938 a pak v roce 1945,” uvedla ředitelka svitavského muzea Blanka Čuhelová.

Seznam židovských obyvatel, z nichž se kromě dvou žádný nedožil konce druhé světové války, obsahuje kromě jmen také data narození a informace o povolání. Statistiku doplňují čísla, dny a směr transportů, na jejichž konci čekala na židovské obyvatele Svitav smrt. Projekt má školy přivést k dalšímu pátrání po příbězích židovských obyvatel města. Dosud schází informace o zhruba 150 svitavských Židech. Vedení muzea připravilo k výstavě výukový program, který budou moci využít školy ze širokého okolí.

Na vernisáž připravil divadelní soubor Doma vlastní komponovaný program. Výstava potrvá do 30. dubna. V muzeu je rovněž stálá výstava věnovaná kontroverznímu svitavskému rodákovi Oskaru Schindlerovi, který zachránil asi 1200 Židů před smrtí v koncentračním nebo vyhlazovacím táboře, když je zaměstnal ve svých továrnách.

Svitavy 29. března (ČTK)

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Intuícia lídra

Další článek

„Intifáda“ na Facebooku zůstává