Zdroj: 4.bp.blogspot.com

Egypt a Jordánsko jsou jedinými sousedy, kteří s Izraelem uzavřeli mírové smlouvy. I přesto se však vztahy s oběma zeměmi zhoršují. Kam až dojde protiizraelský sentiment?

Egyptsko-izraelské vztahy na tom po pádu Husního Mubaraka nejsou nejlépe (nutno dodat, že i předtím šlo spíše o „chladný mír“). Dodávky zemního plynu byly zastaveny v důsledku několika bombových útoků na klíčový plynovod. V zemi získává na podpoře radikální islamistické Muslimské bratrstvo, které Izrael označuje za okupanta, a které mlží o budoucnosti mírové smlouvy mezi oběma zeměmi.

V Jordánsku režim nepadl a i demonstrace byly výrazně menší než v jiných zemích arabského světa. Přesto od počátku roku dochází ke zhoršování vzájemných vztahů. Výrazně totiž roste protiizraelský sentiment hnaný protinormalizačními silami.

Ty přitom stojí za celou řadou nepříjemností. V důsledku nátlaku například jordánská pojišťovací společnost odmítla nadále pojišťovat automobily vozového parku izraelské ambasády v Ammánu. Nátlak je však vyvíjen i na obchodníky, a to jak exportéry, tak importéry. Od počátku roku tak došlo k více než čtvrtinovému propadu v exportu izraelského zemědělského zboží do Jordánska. Tlak je vyvíjen i na jordánské exportéry oliv. Počínání protiizraelských nátlakových skupin se navíc setkává s laxností jordánských státních představitelů, což jejich postavení dále upevňuje. Dobře pozorované jsou protiizraelské nálady i v denním tisku. Prezident jordánské tiskové asociace se nechal slyšet, že je „proti jakémukoli kontaktu s Izraelem, a to nejen v novinářství.“ Izrael označil za „nepřítele okupujícího arabskou půdu a utiskující arabský lid.“

Důvody této nevraživosti jsou různé. Podle izraelských představitelů se může jednat o důsledek vlny revolučních povstání v arabských zemích, známé jako „arabské jaro“, diplomatické podpory palestinským Arabům a zamýšleného návrhu k OSN na uznání nezávislého palestinského státu. Nezbývá než doufat, že jordánští představitele nenechají zajít celou epizodu vzájemných vztahů moc daleko, a že docení všechna pozitiva z nich plynoucí.

Autor: Ladislav Faigl

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

V Izraeli našli meč římského legionáře z doby židovské války

Další článek

Izrael stvrdil výstavbu ve východním Jeruzalémě