Zdroj: dailypolitical.com

6. listopadu tohoto roku se budou ve Spojených státech konat prezidentské volby. Jaký mají republikánští kandidáti vztah k Izraeli a jaké vůči němu zastávají postoje?Spojené státy americké jsou hlavním izraelským spojencem a jelikož jde o prezidentskou republiku,  určuje prezident zahraničně-politické směřování země. Stávající demokratický prezident Barack Obama bude obhajovat svůj úřad a jelikož v rámci Republikánské strany budou stranické primárky trvat až do června, není zatím znám jeho protikandidát.

Představme si proto stávající republikánské kandidáty, kteří usilují o pozici Obamova vyzyvatele. V současnosti jde o 4 aktivní kandidáty, a to o Newta Gingriche, Rona Paula, Mitta Romneyho a Ricka Santoruma. Rozeberme si je ale podrobně.

Newt Gingrich (* 1943) je bývalý předseda Sněmovny reprezentantů ze státu Georgia. V roce 2003 působil jako neformální poradce tehdešího amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda a v této době připravil pro Pentagon dokument “Sedm strategických nezbytností” americké blízkovýchodní politicky po zahájení války v Iráku, kde mimo jiné předkládá rady, jak přistupovat ke konfliktu mezi Izraelem a palestinskými Araby. V roce 2009 pronesl projev před Americko-izraelským výborem pro veřejné záležitosti (AIPAC), kde vyzval k „zastavení amerických plateb na konferenci Durban II, pozastavení hlasovacího práva Íránu v OSN, přerušení dodávek ropy do Íránu a k vytvoření alternativy Hamásu v Pásmu Gazy“. Asi největší mediální rozruch vyvolal jeho rozhovor z prosince minulého roku, v němž označil palestinské Araby za vynalezený národ a označil izraelsko-palestinský mírový proces za klam. V tomtéž měsíci označil největší palestinská uskupení a politické strany – Fatah a Hamás – za teroristické organizace. V souvislostí s palestinskými snahami o mezinárodní uznání v OSN se domnívá, že by Spojené státy měly pohrozit, že přestanou financovat OSN a všechny její agentury. Vzpomněl přitom, že podobný postup zvolil v roce 1989 tehdejší prezident George H. W. Bush, když tehdy probíhaly obdobné snahy po vyhlášení palestinské nezávislosti.

Ron Paul (* 1935) je člen Sněmovny reprezentantů za stát Texas. Izrael je podle něj blízký přítel Spojených států, které by mu neměly diktovat, jak má co dělat. V televizní debatě prohlásil, že Izrael je schopný se o sebe postarat sám, a že Spojené státy by mu neměly bránit. Zároveň však zdůraznil, že za své činy musí nést odpovědnost, a že by Spojené státy neměly mít automatickou povinnost Izrael bránit. V souvislosti s tím uvedl, že v roce 1981 se jako republikánský kongresmen postavil jako jeden z mála za Izrael poté, co během operace Opera vybombardoval irácký jaderný reaktor u Bagdádu. Ve Sněmovně reprezentantů zásadně hlasuje proti americké zahraniční pomoci Izraeli, jelikož z principu americkou zahraniční pomoc komukoli nepodporuje. Ostatní republikánští kandidáti Paula silně kritizovali za jeho tři roky starý komentář v rozhovoru pro íránskou televizi, kdy popsal Pásmo Gazy jako koncentrační tábor.

Mitt Romney (* 1947) je bývalý guvernér státu Massachusetts. Izrael označil za nejbližšího amerického spojence na Blízkém východě a vzor demokracie a svobody v regionu. V roce 2007 zveřejnil před zasedáním Valného shromáždění OSN svůj otevřený dopis Generálnímu tajemníkovi OSN, v němž jej vyzval, aby bylo zrušeno pozvání íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, a aby byl namísto toho obviněn z podněcování na základě Úmluvy o zabránění a trestání zločinu genocida, a to za své hrozby Izraeli. V opačném případě Romney navrhl zvážit americkou podporu a financování OSN. V rámci mírového procesu se domnívá, že by USA neměly vyvíjet takový nátlak na Izrael a naproti tomu jej vyvinout na Palestinskou samosprávu. Je zastáncem výstavby bezpečnostní bariéry mezi Izraelem a Západním břehem Jordánu. Podle svých slov by jeho první zahraniční cesta po zvolení do úřadu prezidenta mířila do Izraele. Podporuje omezení pomoci Palestinské samosprávě v případě, že bude jednostranně usilovat o uznání státnosti v OSN. Silně též kritizoval prezidenta Obamu, že se snažil jednat za Izrael, a že jej v tomto ohledu shodil („he [Obama] threw Israel under the bus“).

Rick Santorum (* 1958) je bývalý senátor a člen Sněmovny reprezentantů za stát Pensylvánie. Kritizoval prezidenta Obamu za výzvu, aby se Izrael navrátil k hranicím z roku 1967. Izrael označil za strategického partnera a nejvýznamnějšího spojence na Blízkém východě. V televizní debatě uvedl, že by jako americký prezident nedopustil jaderný Írán. Podle něj by Izrael neměl opustit žádnou ze svých osad na Západním břehu Jordánu. Počátkem ledna však Santorum popudil část americké židovské komunity, když se označil za Ježíšova kandidáta, což vzápětí organizace Anti-Defamation League označila jako nepřijatelné a neamerické.

Kromě Paula zatím každý ze zbývajících kandidátů uspěl v jedné ze tří dosud proběhlých primárních voleb. Santorum zvítězil v Iowě, Romney v New Hampshiru a Gingrich v Jižní Karolíně. Další nejbližší termín voleb je úterý 31. ledna, a to ve státě Florida.

Izrael v zásadě podporují všichni zmínění kandidáti, kteří jej svorně označují za blízkého amerického spojence. Je nutné ale podotknout, že Izrael má podporu napříč celým americkým politickým spektrem. Z hlediska současného vývoje se zdá být pravděpodobné, že se Obamovým vyzyvatelem stane buď Mitt Romney či Newt Gingrich. Nechme se ale překvapit. Americké dějiny pamatují již několik černých koní prezidentských voleb.

Autor: Ladislav Faigl

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Návrhy na řešení deficitu z jiné strany

Další článek

Podle Palestinců může za poslední krach jednání Izrael