Zdroj: Archiv

Někdy se říká, že všechno zlé může být také pro něco dobré. Případ neskutečně katastrofálního hospodaření státního podniku České aerolinie v loňském roce je toho dobrým příkladem…

Kromě toho, že firma prodělala za celý minulý rok 3,75 miliardy korun a kumulovaná ztráta podniku dosáhla pěti miliard Kč, což je samo o sobě velmi zajímavé, je na celé záležitosti unikátní také fakt, že bývalé vedení ČSA čítající asi čtyřicítku lidí v čele s bývalým šéfem Radomírem Lašákem se i přesto těšilo na tučné milionové bonusy. Řádově mělo jít o zhruba 120 milionů korun, tedy na jedné straně žádné drobné, z pohledu ztrátového podniku v řádech miliard však částka vlastně bezvýznamná.

A nyní se po aktuálně ukončeném auditu společností KPMG ukázalo to krásné pravidlo zmíněné v prvním odstavci. To špatné může být pro něco dobré. Auditorská firma nyní přišla na to, že ze vzorce odvozeného z mezinárodní účetní uzávěrky vyplývá za loňské hospodaření odměna nulová. Jinými slovy, ztráta byla shledána jako skutečně příliš velkou na to, aby byly bývalému představenstvu a vyššímu managementu ČSA vyplaceny odměny za jejich neúspěšné působení ve vedení firmy. Není totiž nejmenších pochybností o tom, že se bývalé vedení firmy dost významnou měrou podepsalo pod největší ztrátou ČSA v její historii.

Paradoxem zůstává, že kdyby byla ztráta jen nepatrně nižší, bonusy by přesto musely být podle platných smluv vyplaceny. Tak tedy naštěstí se tak nestalo, a když už tedy musí být ztráta ČSA tak hluboká, alespoň je dostatečně vysoká na to, aby za to nebyl nikdo dodatečně odměněn. Zcela po zásluze tak za loňský rok již nikdo z bývalého vedení Českých aerolinií žádné peníze nedostane a tyto zůstanou novému vedení na zanechaném děravém účtu. V tomto případě tedy bude naplněna podstata odměny za práci, která by vždy měla být ohodnocením práce dobré, výtečné a kvalitní, a nikoliv mizerné, prachmizerné až nehorázně a zoufale příšerné.

Autor: Jaroslav Kysilko

Přečtěte si také od autora: Lesy ČR si dělají, co chtějí

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Vrazi nebo lachtani …

Další článek

Interview s Jiřím Blažkem