Zdroj: Shekel

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.... předá příští týden izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi dopis s palestinskými podmínkami pro obnovení mírových jednání a s časovým limitem pro jejich přijetí. Pokud by Izrael odmítl, umožnilo by toPalestincům od rozhovorů prozatím odstoupit, řekli palestinští představitelé agentuře AP.

Palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí řekl, že neví, do kdy by měl Netanjahu odpovědět. Nicméně negativní odpověď na Abbásův dopis by uvolnila Palestincům ruce pro jiné varianty k jednání, například pro oživení snah o uznání palestinského státu v OSN.

Abbás dlouhodobě tvrdí, že nezačne znovu jednat, dokud Izrael nezastaví výstavbu osad na územích okupovaných v roce 1967 a dokud nepřijme hranice z tohoto roku jako základ pro jednání o budoucí podobě Palestiny.

Netanjahu oba požadavky odmítá a trvá na tom, že jednat se musí bez toho, co označil za předběžné podmínky. Nejmenovaný izraelský představitel dnes potvrdil, že Izrael je připraven zahájit jednání ihned.

Představitel Palestinců uvedl, že dopis bude předán Netanjahuovi příští týden po návratu z jednání ve Washingtonu. Dopis prý nebude obsahovat jen podmínky pro jednání, ale i údajné porušování mírových závazků z izraelské strany.

Palestinští představitelé již nějakou dobu tvrdí, že s pravicovou Netanjahuovou vládou nemá cenu jednat, protože obě strany mají tak málo společného, že není možné dosáhnout dohody.

Netanjahu i Abbás ale nechtějí být obviňováni, že mohou za zablokovaná jednání. V dopise chce Abbás ukázat, že udělal vše pro obnovení rozhovorů, řekla vysoká palestinská představitelka Hanan Ašrávíová. Podle Málikího Palestinci nečekají pozitivní odpověď, ale dopis prý má ukázat světu, proč by Palestinci odstoupili od jednání.

Ramalláh 3. března (ČTK)

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

V íránských parlamentních volbách vedou rivalové Ahmadínežáda

Další článek

Interview s Tomášem Jelínkem