Zdroj: zahranicni.ihned.cz

Izrael chce zrušit spolupráci s Radou OSN pro lidská práva na protest proti jejímu rozhodnutí týkajícího se židovských osad. Oznámil to dnes šéf izraelské diplomacie Avigdor Lieberman. Rada ve čtvrtek rozhodla vyslat vůbec první mezinárodní vyšetřovatelský tým, který má na místě posoudit důsledky budování osad.

Rada k nim počítá nejen ty, které se rozšiřují na západním břehu Jordánu, ale také sídliště ve východním Jeruzalému, která ale Izrael za osady nepovažuje.

Navrhovatelem rezoluce, již rada schválila ve čtvrtek, byl Pákistán. Židovské osady jsou podle něj překážkou pro dosažení izraelsko-palestinského vyrovnání v podobě vzniku nezávislého palestinskéhostátu.

Lieberman k radě řekl, že “tato pokrytecká organizace nemá s lidskými právy nic společného”. “Je zjevně stranická a chybí jí objektivita, nemáme důvod s ní spolupracovat. Nebudeme herci v tom absurdním divadle, protože 70 procent rozhodnutí, jež rada činí, je vůči Izraeli nepřátelská. Chceme požádat svobodné země jako USA, aby z rady vystoupily,” prohlásil ministr v rozhlase.

Izrael není členem rady, ale má právo se v určitých případech k tématům vyjádřit. Nemůže však hlasovat ani předkládat rezoluce.

Podobně kriticky se k radě vyjádřil Liebermanův náměstek Danny Ajalon, podle jehož slov má rada sklony k tomu Izrael špinit. Domnívá se, že by členové rady neměli mít právo na vstup do Izraele.

Izrael chystá kroky i proti palestinské samosprávě, která rezoluci rady označila za vítězství.

V osadách na západním břehu žije na 300.000 Židů a vláda povoluje rozvíjení těchto sídlišť pod záminkou udržet krok s demografickým vývojem v osadách. K nim ale patří také rozsáhlá infrastruktura, což komplikuje volný pohyb Palestinců po západním břehu.

Ti na východní Jeruzalém aspirují jako na hlavní město svého budoucího státu a rozvíjení židovskýchčtvrtí řadí k téže osadnické politice jako v případě západního břehu. Izraelci ale město sjednotili a označují ho za nedělitelnou metropoli Izraele. Rozvoj jeho židovských částí považuje zejména pravice za legální výstavbu.

Jeruzalém 25. března (ČTK)

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Do stínadel (kviz)

Další článek

Baradej odrazoval Izrael od války s Íránem