Zdroj: novinky.cz

Bývalý palestinský politik Marván Barghútí vyzval z izraelské věznicepalestinskou samosprávu, aby ukončila veškeré formy spolupráce s Izraelem. Napsal to v dopise, který poslal palestinskému vedení po deseti letech strávených v izraelské věznici.

V roce 2004 byl Marván Barghútí odsouzen k pětinásobnému doživotí za organizování protiizraelského povstání. Zatčen byl o dva roky dříve.

Barghútí v dopise vyzývá předsedu samosprávy Mahmúda Abbáse, aby uznal, že vyjednávání s Izraelem k ničemu nevede. “Vyzývám samosprávu, aby ukončila veškeré formy koordinace – bezpečnostní i ekonomické – s okupací. Úkolem palestinských bezpečnostních sil je zajistit bezpečí všempalestinským občanům, a ne chránit okupaci,” píše Barghútí, který se mezi Palestinci nepřestává těšit značné oblibě.

Abbásovi doporučuje, aby přestal šířit dojem, že okupaci je možné ukončit prostřednictvím vyjednávání. Palestinci by podle něj neměli s Izraelem hovořit, pokud Izrael nezastaví výstavbu v osadách a neuzná linii před válkou z roku 1967 jako základ pro jednání o hranici budoucí Palestiny. Mírové rozhovory stagnují a Abbás pro jejich obnovu stanovil přesně tyto podmínky. Barghútí chce, aby trval také na propuštění všech Palestinců z izraelských věznic.

Barghútí je vystudovaný historik a politolog. Původně podporoval mírové dohody z 90. let, ale zapojil se postupně do protiizraelského povstání. Izrael se domnívá, že druhou intifádu vyprovokoval právě on.

Barghútí tvrdí, že nikdy neschvaloval útoky na izraelské civilisty a v posledních letech hovoří ve prospěch poklidného hnutí odporu. V dopise vyzývá Palestince, aby kombinovali odboj s diplomacií a dále se pokoušeli dosáhnout uznání státu v OSN.

Abbás o uznání požádal loni, ale Palestincům se nepodařilo získat potřebných devět hlasů v patnáctičlenné Radě bezpečnosti OSN.

Ramalláh 27. března (ČTK)

2 Komentářů

  1. Antonín Blažek
    28.3.2012 – 5 Nisan 5772 v 16:20 — Odpovědět

    Politici státu Izraele sami izolují Izrael od okolního světa. Teď je stavěna nová stovky kilometrů dlouhá zeď na jihu země. Stát obehnaný ostnatým drátem? Bude se stále jednat o svobodný stát?
    PF 2012 přejí Mayové

    0
    0
  2. Karel79
    3.4.2012 – 11 Nisan 5772 v 11:05 — Odpovědět

    Sousedovic Toníček nemá žádný koníček. Tak píše nesmysly do kompu.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Baradej odrazoval Izrael od války s Íránem

Další článek

Na nového operátora s nižšími cenami si nechme zajít chuť