Zdroj: Archiv

Šátečky plněné mletým masem a vařené v páře neboli mongolský buuz. Tuto a mnoho dalších specialit mohli lidé ochutnat dnes v Mikulově.

Zde se totiž po jedenácté pořádal kulinářský Festival Národů Podyjí.  Jitka Pleszová uvádí, že akce ja založena na mnohonárodnostní minulosti Mikulova. “Dietrichsteinové, kteří tady 500 let vládli, byli diplomaté, tolerovalo se tady 13 různých církví a bylo tady největší židovské ghetto. Tolerance tady byla tradicí,” dodává.

Na festivalu jsou podávány vlastnoručně připravené speciality lidmi spjatými s Podyjím. Ti se sem přistěhovali z různých míst, či sem jezdí pouze za rodinou. Jitka Pleszová sem například jezdí se svými rakouskými studenty na semináře.

Pořadatelé jsou náležitě hrdí na diverzitu jídel. “Letos jsme objevili třeba kuchyň komijskou,” uvádí Štefan Kapičák, jeden z nich. Speciality na festivalu nabízí i například žena z Komi, což je jedna z autonomních republik v Ruské Federaci. Žena se v Komi narodila, ale nyní se usadila na jihu Moravy. “Její předkové byli Němci, vlastnili lázeňské domy na Krymu, ale Stalin je odvezl do gulagu, aby mohl obsadit lázně,” doplňuje její příběh Kapičák.

Festival letos nabídl asi 20 kuchyní různých národů a etnik. K mání byl například Sacherův dort, pravý vídeňský řízek, italská sekaná s plátky rajčat a mozzarellou, arménský šašlik a grilovaná zelenina, židovská chala či tolmu, neboli mleté maso s rýží v mladých vinných listech.

I když festival nabízí jidla mnoha kultur, nabídka se neustále mění. Některé speciality vypadávají, jiné naopak přibývají. Některé věci se zde však nemění, jako například srbský stánek, kde jeden ze spoluzakladatelů Simon Simovič pravidelně rožní sele, o které je velký zájem.

Festivalu se pár let účastní i Mongolové, kteří žíjí ve Znojmě. Dnes podávali buuz. Tuto pochoutku si může každý doma uvařit sám, příprava není složitá – z vody, mouky a žloutku uhnijeme těsto, uválíme z něj asi pěticentimetrová kolečka a naplníme je směsí z mletého masa, cibule a koření. Vytvořené růžičky vaříme v páře asi 15 minut. Podáváme horké se zeleninou.

Autor: redakce Shekel.cz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Ministerstva mají začít šetřit

Další článek

Moratorium na budování židovských osad nebude prodlouženo