Zdroj: Archiv

Izraelský statistický úřad dnes oznámil, že růst izraelské ekonomiky se ve druhém čtvrtletí ještě zrychlil.

V celoročním přepočtu jde o zvýšení tempa růstu z 3,6 procenta (v předchozích třech měsících) na 4,7 procenta. Mohly za to spotřební výdaje, které vzrostly o 8,7 procenta, a export, který se zvedl dokonce o 15,8 procenta. Tato čísla uvedl úřad v prvním rychlém odhadu hrubého domácího produktu. Ekonomika rostla i přes to, že analytici předpovídali zpomalení růstu na tři procenta.

“Jsou to překvapivě silná čísla. Růst byl všeobecný – rostla domácí poptávka, jak investiční, tak spotřební, i export,” řekl k údajům Gil Bufman, který pracuje jako hlavní ekonom Bank Leum. Dodává k tomu, že se nejspíše splní předpověď jeho banky, která počítala s letošním zvýšením HDP o 3,8 procenta.

V minulém roce vzrostla izraelská ekonomika o 0,7 procenta navzdory celosvětové recesi. Letos počítá izraelská centrální banka s růstem HDP o 3,7 procenta.

Autor: redakce Shekel.cz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Silniční mýtné v Norsku

Další článek

DPA: V Izraeli se vede spor kolem vypovězení 400 dětí