Zdroj: ihned.cz

Nudnou předvolební kampaň rozvířila úsměvná příhoda se snahou ožebračit prezidentského kandidáta Jana Fischera.Jan Fischer si u banky Raiffeisen Bank zřídil transparentní účet, aby všichni mohli vidět, kdo mu přispívá na kampaň a na co naopak peníze používá. Jenže Raiffeisenbank má nestydaté poplatky a to 7 Kč za každou příchozí platbu a 4 Kč za každou odchozí. I využili toho odpůrci Jana Fischera a začali mu hromadně zasílat ze svých účtů 1 Kč, nebo dokonce 0,01 Kč a Jan Fischer musel ze svého účtu své bance za každou takovouto došlou platbu odevzdat poplatek 7 Kč.

Banka zareagovala rychle, s Janem Fischerem se dohodla “na individuálních podmínkách” a poplatky za tyto došlé platby mu účtovat nebude. Bublina splaskla. Ale pro mě jen zdánlivě.

Tak za prvé. Tyto případy nejsou první. Takhle se třeba již několikrát rozhodli spolupracovníci zničit svého neoblíbeného kolegu. Což se jim povedlo, jemu banka individuální podmínky nestanovila. Já se jen musím zeptat: je pan Fischer něco víc než někdo jiný? Je tu zase něco o tom, že někdo je si rovnější než ostatní? Jsem přesvědčen o tom, že kdyby se toto stalo Frantovi z Horní Dolní, že banka by se s ním vůbec nemazlila, ba přímo by se s ním ani nebavila.

Tady nekritizuji ty poplatky. To je už věcí nastavení každé banky individuálně. Nekritizuji je proto, že na trhu jsou již banky, které vám takovýto účet povedou bez poplatků. A pokud si Raiffeisenbank se svými poplatky najde své klienty, tak je šikovná a má právo si vydělat.

Ale já se ptám, toho našeho nejžhavějšího kandidáta na prezidenta: Ty poplatky nebolí? Účet si přeci lze založit i u jiné banky, kde poplatky nebudou. Nebo je pro pana Fischera těch několik stokorun měsíčně naprosto přehlédnutelná suma? Určitě je. Ale jako vrcholný politik se mi jako dobrý hospodář rozhodně nejeví. A pro ty lidi, pro které pár stokorun měsíčně něco znamená, je to plivnutí do tváře. U mě totální mínus.

Ale samozřejmě jsem se tedy na ten transparentní účet podíval blíže. A nestačil jsem se divit, co se myslí transparentností. Tak za prvé dohledáte pohyby jen 10 dnů staré. Dřívější záznamy si nezobrazíte (omlouvám se předem, pokud je to jen tím, že jsem nepřišel na to, jak se to dělá, ale já to nenašel). Ale zajímavé položky: 24.10., 12:37 přistálo na účtu 519.351,- Kč. Poznámka: Jan Fischer 2013.Žádný jiný údaj o té platbě tam není. O tři dny dříve se stejnou poznámkou 1.559.200,- Kč. Jak já z toho vidím od koho ty peníze jsou? To je transparentnost?

Autor: Tomáš Flaška

8 Komentářů

  1. 4.11.2012 – 19 Heshvan 5773 v 10:58 — Odpovědět

    Pro info: http://www.pooh.cz/pooh/a.asp?a=2017931

    0
    0
  2. Dan Urban
    4.11.2012 – 19 Heshvan 5773 v 11:12 — Odpovědět

    Pane Flaško účet, jehož odkaz jste uvedla je transparentní účet Kanceláře Jana Fischera, o.s., který byl použiván na financování kampaně od 9. července do 22. října. Protože zákon o přímé volbě nařizuje, aby byl volební účet zřízen a veden fyzickou osobou, museli jsme zřídit ještě jeden transparentní účet. Tam byl převeden zůstatek z účtu původního – to jsou ty platby , kterých mluvíte.
    Celé je to bohužel ještě komplikované tím, že fyzické osoba nemůže mít zaměstnance, a protože nechceme praktikovat Švarcsystem, vyplací mzdy Kancelář JF a vyfakturovává je potom Janu Fischerovi.
    Samozřejmě veřejnosti budou stále dostupné oba účty.
    Navíc na našich stránkách zveřejňujeme úplný seznam všech dárců, najdete jej na http://www.jan-fischer.cz/kancelar/financovani

    0
    0
  3. Dan Urban
    4.11.2012 – 19 Heshvan 5773 v 11:16 — Odpovědět

    Pardon, chyba – transparentní účet, o kterém v článku mluvíte, je nový transparentní účet Jana Fischera jako fyzické osoby, vedle toho existuje ještě transparentní účet o. s. Kancelář Jana Fischera. Z něj byly hrazeny náklady na kampaň od 9. července do 22. října. Poté byl zůstatek na tomto účtu převeden na ten nový transp. účet.

    V tom předchozím komentu jsem to napsla nesrozumitelně.

    0
    0
  4. Ladislav Faigl
    4.11.2012 – 19 Heshvan 5773 v 13:46 — Odpovědět

    Doporučil bych se napřed seznámit se všemi informacemi, než budu prohlašovat něco o nerovnosti. Není pravda, že by odpuštění poplatku za příchozí platby bylo nějakou výlučností Jana Fischera. Banka tak postupovala i v minulosti, například když se kdysi odpůrci hnutí Ne základnám! je pokusili “ztrestat” podobným způsobem. Více viz http://byznys.lidovky.cz/odpurci-posilaji-fischerovi-na-ucet-halere-banka-mu-za-to-uctuje-poplatky-1lo-/moje-penize.asp?c=A121102_152224_moje-penize_mev

    0
    0
  5. Matěj
    4.11.2012 – 19 Heshvan 5773 v 15:25 — Odpovědět

    Nejde jen o Fischera, protekční účet u banky mají další tři kandidáti. Hezky to shrnují zde: http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/penize/clanek.phtml?id=762268

    0
    0
  6. Jonáš
    5.11.2012 – 20 Heshvan 5773 v 07:59 — Odpovědět

    Starý známý způsob, jímž se snažili odpůrci zlikvidovat transparentní účet hnutí “Ne základnám”. Nutno dodat, že banka tehdy také zareagovala férově.

    0
    0
  7. woodoo
    6.11.2012 – 21 Heshvan 5773 v 17:00 — Odpovědět

    Ach ten češtin, také vypovídající. Krásné, komu lze dát výjimku z vnitřních předpisů banky. Souhlasím s autorem, s poslední babkou, by se ani neobtěžovali, proč taky. :O)

    0
    0
  8. z RB
    7.11.2012 – 22 Heshvan 5773 v 10:49 — Odpovědět

    Hezký den,
    ještě přidávám komentář z RB. Zmíněné poplatky za příchozí platby se týkají jen některých typů podnikatelských účtů (včetně Transparentních účtů), u účtů fyzickým osobám tento poplatek účtován není (mimochodem, Raiffeisenbank byla tuším v roce 2006 první českou bankou, která tento poplatek fyzickým osobám přestala účtovat).

    Vaše poznámky o podobném napadání účtů neoblíbených kolegů nebo o tom, že vůči Frantovi z Horní Dolní by banka postupovala jinak se tak nezakládají na pravdě – neoblíbenému kolegovi ani Frantovi tento poplatek účtován není.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Válka Západu s islámem

Další článek

Jan F. Kovář – umělec